Paine de casa

Afara ploua.Iar. N-am cum sa ies in gradina si m-am gandit sa fac o paine de casa, ca am ramas fara.

Cum se face painea de casa?

 Foarte simplu: se ia un aparat de facut paine Moulinex si se baga in priza! Ha!Ha! V-am prins! Chiar credeati ca ma apuc sa framant paine cand am “ditamai” gradina de ingrijit? Nuuu, in nici un caz, plus ca exista aceasta inventie minunata pentru facut paine.Ingredientele sunt aceleasi: apa, sare, zahar,faina, drojdie. Si atunci de ce sa ma spetesc?Nu mai framant nici cozonaci, de vreo zece ani, din mai multe motive:am racit groaznic ultima oara din cauza lor (diferenta de temperatura bucatarie-restul casei),ingrasa rau, iti ia o zi intreaga sa framanti si sa coci , exista riscul sa nu-ti iasa. In schimb mananc paine, imi place painea, drept pentru care mi-am luat un aparat de facut paine.

Pe care il iubesc!

Nu ma intereseaza ca mai face si coca de pizza, briose, chec, gem, aluat de paste, eu il folosesc pentru paine  si atat.Aparatul e genial, iar painea, adevarata, trebuie insa sa gasesti faina  buna. Eu folosesc o faina ungureasca, Liszt,de la Metro, imi iau un bax de 10 si-mi ajunge o luna, dar banuiesc ca mai sunt si altele bune. Stiu ca nici faina asta nu e ok, ideal ar fi sa o luati direct de la moara, dar chiar si asa e bine, macar stiti ce puneti acolo, adica fara conservanti si alte chestii.Odata ce ati facut prima paine, n-o sa mai puteti manca painea din comert: asta e mai consistenta, va ajunge mai mult si nu se strica asa repede ca cea cumparata. Sa nu va mai spun cum miroase cand incepe sa se coaca! Cand am facut prima paine, stateam ca pisica pe langa peste si abia asteptam sa fie gata.Asa ca dragele mele, care nu aveti, nu stiu cum faceti, ca e criza, dar luati-va un breadmaker!

Puteti face paine alba,neagra, intermediara, cu cartofi, cu masline, cu chimen,cu boabe de grau,cu lapte, cu ce vreti voi.Faina mai curata mai gasiti la magazinele naturiste gen Naturalia, dar e cam scumpa.Se gasesc fel de fel de aparate, unele mai scumpe , altele mai ieftine, depinde de marca si de ce vrei sa mai faca in plus fata de paine. Oricum ar fi, merita. Imi pare rau ca nu mi-am luat aparatul mai demult.

Se vad stropii de ploaie pe geam. Ce vreme mohorata! Noroc cu mirosul de paine calda care m-a mai inviorat putin.

Numai bine,

Alexandra

About these ads

About Alexandra

Economista, salariata la stat, pasionata de gradinarit si de sapunarit
This entry was posted in Cat mai natural and tagged , , . Bookmark the permalink.

11 Responses to Paine de casa

  1. victoria says:

    Parca ii si simt mirosul,atat de bine arata :)
    Intr-adevar ar trebui sa iau si eu una,mai ales ca painea de casa e preferata mea.Obisnuiam sa mananc la bunici.Bunica mea facea in cuptorul cu lemne si iesea extraordinar de buna.

    • Alexandra says:

      Victoria draga, ia-ti!Cand am luat-o , faceam cate una in fiecare zi, incercam tot felul de variante si mancam ca nebuna paine goala, pana au inceput sa nu ma mai incapa fustele. Acum m-am potolit, adica am revenit la normal,dar iti spun sincer, e o investitie foarte buna.O sa fii incantata!

      • Maria says:

        Buna Alexandra,

        felicitari pentru gradina minunata, nu stiu cand mai ai timp sa te ocupi si de ea daca ai si serviciu…iti tot citesc articolele de cand ai infiintat acest blog si imi plac, te-am pus in lista cu favorites:)…cat despre aparatul de facut paine, dupa cuva din poze al meu e exact acelasi model…nu mai mananc paine cumparata de vreun an de cand am aparatul…intr-adevar merita investitia, eu cumpar faina integrala si de secara de la Naturalia, nu e mult mai scumpa decat cea obisnuita de la supermarket, de ex cea alba obisnuita e in jur de 5 ron la supermarket iar la Naturalia cea integrala e in jur de 6 ron, dar calitativ diferenta e imensa. O paine de 1 kg imi ajunge mie singura cam 5-6 zile…e atat de consistenta ca nu poti manca mai mult de o felie subtire la o masa, deci merita investitita cu siguranta.

      • Alexandra says:

        Buna Maria, incantata ca-ti plac articolele mele si multumesc pentru includerea in favorite.Cat despre gradina, nu prea am timp de ea asa cum as vrea. Ai vazut si in poze, am buruieni cat cuprinde,le tai intr-un loc, apar in altele.Fac si eu ce pot, ca gradinar amator ce sunt, pentru bucuria mea, a familiei si prietenilor.Intr-adevar, aparatul de facut paine merita toti banii, din toate punctele de vedere.

  2. Adinuca says:

    A mea nu iese asa ca a ta…. :( Cu tot Moulinex-ul pe care-l am… La mine iese asa fainoasa pe deasupra, recunosc eu fac dupa reteta de paine integrala, asta pare a fi aia alba cu lapte … Asa-i?

    • Alexandra says:

      Nu, e cea mai simpla. Pentru1.5 Kg paine: 515 ml apa, 3 capacele mici de sare, 1.5 capacele mari de zahar,faina 900 g, drojdie uscata 2 capacele mici. Poate faina mea e mai buna, stiu eu? Apa sa fie calduta. Incearca sa schimbi faina si poate si drojdia.Dar si painea integrala imi iese la fel. Cred totusi ca faina e cea mai importanta.

  3. Maria says:

    Adinuca,

    Daca-mi da voie Alexandra, cred ca depinde in mare masura si de felul de drojdie. De exemplu, cand foloseam din cea uscata iesea intr-un fel, de cand folosesc proaspata, la inceput nu mi-a iesit deloc, apoi am dizolvat drojdia in apa calduta (jumatate dintr-un cubulet la o masura rasa de apa calduta spre calda). Eu m-am fixat la programul pentru paine rapida (8) si pun asa: cam 2 linguri de ulei, sare si zahar nu pun, 1 masura plina (rasa) de apa calduta in care am dizolvat drojdia, 2 cani (de apa) cu varf de faina integrala plus 3/4 de cana de faina alba sau de secara, in functie de cum am la momentul respectiv. Adaug 2 capacele mari de lapte praf si pornesc programul 8.
    Incearca si varianta asta, daca folosesti cum ai spus faina integrala.
    Masina mea de paine e mai mica decat a Alexandrei,are variantele 500g, 700g si 1kg.

  4. Maryanne says:

    Si eu am si sunt incantata.De cate ori scot painea din masina,spun:sa-i dea D-zeu sanatate celui care a inventat-o.E nemaipomenita.De un an de zile nu mai cumpar paine.Si nici nu ma mai chinui cu framantatul.Si eu am incercat tot felul de variante,e f buna,gustoasa,consistenta.la inceput,mi-era teama ca o sa ne ingrasam.Fals.Nu am luat nici un kg in plus.Folosesc si faina de grau,si de secara,si faina integrala.Masina de spalat,automata si masina de paine,sunt minunate.Cat ne ajuta!!!!!le dau drumul si plec in gradina.Cand ma intorc si painea e gata si rufele spalate.Merita investitia,sfatuiesc toate mamele pe care le cunosc,sa isi faca cadou o masina de paine.O meritam din plin.

    • Alexandra says:

      Mie cel mai frumos mi se pare cand o pun de seara si o programez sa fie gata dimineata. Asta o fac vinerea, iar sambata dimineata ma trezesc in miros de paine calda…Ce poate fi mai apetisant?

  5. Daniela Gheorghe says:

    Buna, am si eu o masina de facut paine, si spre rusinea mea nu stiu cum s-o programez pentru a doua zi. Vreau si eu te rog sa-mi spui cum programez masina.
    Multumesc din suflet

    • Alexandra says:

      Daniela, la ceas, acolo e treaba. Spre exemplu, te culci la 12.00 si vrei ca painea sa fie gata la 6.00. Dureaza sa se faca 3 ore, ca urmare o setezi pe 6 ore. ( in loc de trei). Sper ca m-am facut inteleasa, mai ales ca eu n-am programat-o niciodata, am aruncat acum un ochi pe instructiunile de utilizare. bafta!

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s