Proprietatile ananasului

Timp de sute de ani, ananasul a fost considerat un fruct rar si scump. Ovidiu scrie: este cel mai delicios dintre fructe, un lux al zeilor si numai Venus are dreptul sa-l culeaga. An secolele al XVIII-lea si al XIX-lea, ananasul era cultivat in sere artificiale in toata Europa de Vest, fiind apreciat de oamenii bogati ca fruct de decor si simbol al ospitalitatii si luxului. Era atit de rar si scump, incit in secolul al XIX-lea nobilii isi imprumutau fructele intre ei pentru a-si decora mesele cind aveau oaspeti. Ananasul este originar din regiunea Mato-Grosso din America de Sud, unde inca mai poate fi gasit astazi sub forma unei plante mici, salbatice, cu seminte numeroase, maronii inchis, de dimensiunea unui bob de orez. Localnicii il numeau nana, adica fruct delicios, si il venereaza si astazi printr-o sarbatoare inchinata lui.


Continut bogat de vitamine si minerale

Ca multe alte fructe exotice, ananasul este o adevarata bomba enzimatica, iar proprietatile sale in ceea ce priveste curatarea organismului, detoxifierea, purificarea intestinelor si a singelui nu sint egalate de nici un fruct.

An toata America Latina, ananasul a fost multa vreme prescris ca leac pentru raceli, infectii, efecte neplacute ale menopauzei, paraziti intestinali, febra, astm, boli cu transmitere sexuala, constipatie, gaze si abcese. Aceasta gama incredibil de larga de utilizari a fost confirmata de stiinta moderna, ananasul devenind una dintre bazele medicinei alternative. An afara de biotina, vitamina B12 si vitamina E, ananasul contine intreaga gama de vitamine si 16 minerale, inclusiv fier, calciu, cupru, zic, magneziu si iod. Ananasul este deosebit de bogat in beta-caroten (pro-vitamina A), vitamina C si complexul B de vitamine. Cu toti acesti nutrienti vitali, 100 de grame de ananas contin totusi doar 50 de calorii.

Enzimele din ananas combat multe boli

Un element extrem de folositor in combaterea mai multor probleme de sanatate este bromelainul, o enzima care se gaseste in cantitate mare in ananas si are proprietatea de a descompune proteinele. Bromelainul determina atenuarea hipertensiunii, intareste digestia si purifica singele. Enzimele proteolitice sint capabile sa reduca reziduurile proteice si sa combata parazitii intestinali. De aceea, pentru acest gen de probleme se apeleaza la produse pe baza de bromelain, dar anananasul proaspat este la fel de eficient.

Aceasta enzima, conjugata cu altele care se gasesc de asemenea in ananas, poate stopa proliferarea celulelor canceroase si impiedica formarea metastazelor, intarind sistemul de aparare al organismului. Nu s-a demonstrat instalarea dependentei fata de acest produs nici dupa ani intregi de utilizare.

Ananasul ajuta la slabit

Bromelainul dreneaza, are actiune purgativa si detoxifica. Din aceasta cauza, ananasul este folosit la scara larga in cadrul curelor de slabire. Numeroasele minerale pe care le contine acest fruct ajuta, de asemenea, la mentinerea in organism a unui echilibru intre acizi si baze.

Bromelainul echilibreaza cantitatile de hormoni eliberate, de aceea este foarte folositor pentru femeile cu probleme menstruale sau legate de menopauza.

Ananasul previne aparitia bolilor circulatorii

Ananasul ajuta la subtierea singelui si imbunatateste irigarea creierului. Datorita contintului mare de triptofan si serotonina, ananasul influenteaza in mod pozitiv starea psihica si ajuta la inlaturarea sentimentelor de depresie si a lipsei de concentrare. Consumul de ananas ne ajuta deci la pastrarea bunei dispozitii si la abandonarea obiceiurilor nesanatoase.

Consumul a jumatate de fruct de ananas pe zi, preferabil crescut in mod natural si fara ingrasaminte, este ideal pentru prevenirea unor boli precum hipertensiunea, artrita, reumatismul si cancerul.

Ananasul mentine pielea tinara

Din ananas se pot face produse cosmetice naturale acasa. Cremele de ananas catifeleaza pielea si o intineresc. An Statele Unite exista o multime de linii de produse cosmetice naturale bazate pe ananas, care detine secretul intineririi si frumusetii, atit in interiorul cit si in exteriorul organismului.

Terapii naturiste

About these ads

About Alexandra

Economista, salariata la stat, pasionata de gradinarit si de sapunarit
This entry was posted in Cat mai natural, Tinerete fara batranete, Tratamente in gradina si nu numai and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

21 Responses to Proprietatile ananasului

  1. cnusi says:

    Ananasul (Ananas comosus) mai este numit si fructul de aur,originar din sudul Braziliei si al Paraguayului, bastinasii il numeau “nana”, adica fructul delicios, parfumat,contine toata gama de vitamine (A, B, C, E), acid citric, acid malic, iod, magneziu, potasiu, fosfor, calciu, mangan, sulf, fier, zaharoza, glucoza, celuloza si bromelina.

  2. cnusi says:

    am uitat sa va spun ca mie imi place TIRAMISU CU ANANAS

    Ingrediente:

    2 pachete piscoturi, 500g. ananas (din compot), 500g.mascarpone, 1 varf de cutit sare, 6 linguri de zahar, 6 oua;

    • Alexandra says:

      Aha, te-ai prins ca fac tiramisu in fiece weekend! :D
      Din pacate am vazut tarziu comentariul tau, tiramisu-clasic-e deja la frigider.
      Adica recunosc, cred ca sunt deja dependenta de tiramisu. :D

  3. cnusi says:

    nu stiam ca faci,dar am si eu ,sâc

  4. Maria Ionescu says:

    Nu, nu se poate si eu am facut iar tiramisu,dar de data asta am insiropat piscoturile cu suc de visine, facut in casa si am mai pus si niste fructe confiate, iar deasupra am trantit frisca,peste care am ras ciocolata amaruie.Data viitoare il fac sigur cu ananas!

    • Alexandra says:

      Si eu am schimbat ceva la el, adica in loc de Metaxa, care s-a dus dupa atatea tiramisu, am pus Cointreau. Nu stiu cum o iesi, dar cred ca nu va ramane nemancat! :D
      Si da, incerc si eu cu ananas! Data viitoare…

  5. Constantin says:

    Foarte tare! Toata lumea face tiramisu! Ia sa vedem cine ghiceste ce facem noi maine? Ca acum e cam tarziu! :)

  6. cnusi says:

    papanaşi ?

  7. cnusi says:

    eram sigur,voi nu ati mirosit ?

  8. Ion Rahoveanu says:

    Mai, dar e chiar aşa de greu să învăţati sa scrieti cu ” î ” şi ” â “? E simplu : la începutul şi la sfârşitul cuvântului scriem cu ” î,” iar in interiorul cuvântului cu “â”. Vezi si situatii de cuvinte derivate ori compuse ca ” reînsămânţat, neîndoielnic, etc

    • Alexandra says:

      Ion, asta e tot ce poti sa comentezi la un asa articol? Adica, cu asta te ocupi in timpul liber, vanezi greseli de ortografie pe internet? :) Articolul este copiat ca atare, uita-te la comentariile noastre, ai sa vezi ca sunt scrise corect. Asa ca daca tot n-ai ce face, adreseaza-te autorului articolului. Distractie placuta in continuare!

  9. Costel Curatu' says:

    Gasiti dimineata devreme (incepand cu 6:30) ananas taiat si curatat la Carrefour Unirii (Langa Zara) la pretul de 6 lei 97 de bani.

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s