Forsythia

Alaturi de cativa pomi fructiferi, brazii de la intrarea in curte si vreo doi -trei trandafiri, cele cinci tufe de forsythia  au fost primii locuitori din gradina mea.Infloreste primavara foarte devreme, inaintea oricaror pomi, dupa care infrunzeste si ramane asa toata vara.In plina floare este spectaculoasa si am vazut-o de multe ori tunsa, prin parcuri,pe post de gard viu. Mie imi place s-o las asa, salbatica si nepieptanata.

I se mai spune si „Ploaia de aur”si creste 2-5 m inaltime, avand o ramificare puternica, inca de la baza.Este originara din China si Coreea, unde creste spontan, la noi fiind introdusa acum cca 200 de ani, aclimatizandu-se bine.Forsythia nu este o planta pretentioasa, insa are nevoie de lumina directa, nu rezista la seceta prelungita si nu creste pe solurile umede, reci si grele.Creste solitar sau in grup, pretandu-se la tundere.

Forsythia se foloseste in spatii deschise, unde prin portul elegant si prin frumusetea deosebita din timpul infloririi precoce, se dovedeste o specie decorativa deosebita.

In China, patria de origine, se utilizeaza de 4000 de ani in scopuri curative, fiind una din plantele uzuale in terapia cancerului de san. Cercetarile moderne efectuate asupra speciei, au condus la izolarea principiilor active din organele acestei plante.Preparatele pe baza de flori de forsythia sunt indicate in completarea terapiei bolilor infectioase.Infuzia de frunze, prin substantele continute (tanin, clorofila, flavonoizi, acid salicilic), prezinta efecte antihemoroidale, diuretice si febrifuge.Pentru prepararea ceaiurilor de flori, frunze sau frunze si flori, se va utiliza material uscat, in cantitate de 2 lingurite la o cana cu apa, care se administreaza de 2 ori pe zi.

Inmultirea forsythiei se poate face prin marcotaj sau prin butasire. Metoda prin butasire este mai sigura si se face primavara, dupa ce au cazut florile, pana in luna iunie. Deci acum ar cam fi vremea sa le inmultim.Se taie butasi de anul trecut, lungi de 20 cm si se infig direct in pamant, pana la mugurele superior.Dupa doi ani, cand se prezinta ca o tufa, se pot muta,la loc definitiv.

Nici azi n-am putut intra in gradina.A inceput iarasi sa ploua si oricum, pamantul era ud. Incep sa infloreasca trandafirii!

Alexandra

Despre Alexandra

Economista, salariata la stat, pasionata de gradinarit si de sapunarit
Acest articol a fost publicat în Arbusti decorativi. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Forsythia

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s