Nu-i asa ca exista mirosuri pe care atunci cand le simtiti, va declanseaza automat o amintire din vremuri indepartate? Eu spre exemplu, cand simt miros de lipici, mi-aduc aminte de vremea cand impodobeam bradul de Craciun si faceam lantisoare din hartie colorata, pe care le lipeam cu pelicanol. Cand simt miros de Pepsi, imi aduc aminte de vacantele la mare cu parintii si cand, copil fiind, prin anii ’70,inceputul anilor ’80, inca se mai gasea Pepsi la tarabele de langa plaja.
Iar cand simt miros de soc, imi aduc aminte ca urma sa vina vacanta de vara si intotdeauna asociez mirosul florilor de soc cu serbarea de sfarsit de an si cu promisiunea unei vacante lungi. A inflorit iarasi socul, dar vacantele de vara s-au dus demult…
Nu am soc in gradina, dar tanjesc de ceva vreme dupa o tufa.Prin magazinele de specialitate nu am vazut , asa ca nu am alta solutie decat sa fur o ramura din padure si sa incerc s-o prind.In drum spre casa trec pe langa o padurice, iar la marginea ei cresc cateva tufe de soc. Am ochit acolo cativa lastari si cu prima ocazie ma duc acolo cu o cazma sa scot unul si sa-l plantez in curte.Inmultirea socului se face prin despartirea tufei, mai precis a lastarilor care apar la baza plantei (ca la liliac), cel mai bine primavara. Deci ar cam fi timpul sa-mi iau cazmaua la spinare.
Foarte important! Toate partile socului, de la radacina pana in varful ramurilor contin o substanta toxica. Manevrati planta cu manusi de protectie, iar daca totusi ati atins-o, spalati-va bine mainile cu apa si sapun.De asemenea, fructele, care apar dupa caderea florilor, sunt toxice atunci cand sunt verzi. Trebuie lasate sa se coaca, pana cand bobitele capata o culoare violacee.Fructele de soc contin o importanta cantitate de vitamina C, mai mult chiar decat citricele.
De la soc, ca planta medicinala, se folosesc frunzele, florile si fructele.Sa ai in gradina o tufa de soc inseamna sa ai o mica farmacie verde, oricand disponibila si „compensata” 100%. Socul are actiune : antireumatica, antinevralgica, diuretica, laxativa, sudorifica, emolienta.
Se foloseste pentru:
1.Tratarea bronsitei, faringitei, gripei, gutei-infuzie dintr-o lingurita de flori de soc, oparita cu 250 ml apa; se consuma 3-4 cani pe zi;
2.Nevralgii-suc din fructe de soc , cate 20 g pe zi;
3.Afectiuni urinare-decoct dintr-o lingurita de fructe zdrobite si fierte 3 minute cu 250 ml apa. Se consuma cate 1-2 cani pe zi;
4. Rinita, cistita-infuzie din 1-2 lingurite de flori uscate,oparite cu 250 ml apa, consumandu-se o cana pe zi inainte de culcare.
5. Reumatism articular, nevralgii sciatice si intercostale-infuzie din 50-100 g flori ,frunze si fructe de soc, oparite cu 3 l de apa,se adauga la apa de la baie.Pentru tratarea nevralgiilor intercostale se mai pot folosi si cataplasme locale cu infuzie din 50 g flori, frunze si fructe, oparite cu 1 l de apa;
6. Hemoroizi si arsuri-tamponari locale cu suc din frunze de soc;
7.Adjuvant in curele de slabire-infuzie din flori de soc, 2 lingurite la 250 ml apa, trei cani pe zi dupa mesele principale.
SOCATA
Cum sa incheiem scrierea despre soc fara sa pomenim despre socata,licoarea care ne-a incantat copilaria.
Pe scurt:ingrediente-10 flori de soc, proaspete sau uscate, 4 lamai,1 kg zahar, 10 litri de apa, 1 felie de paine alba (optional).
Apa-calda,lamaile-taiate in patru si stoarse putin in borcan, sa-si lase mai multa zeama, paine-doar daca o vrem putin acidulata. Asta e tot. Acoperim borcanul cu un tifon, sa nu se adune musculite si praf si il lasam la caldura,in bucatarie sau pe balcon.Mai mestecam in el din cand in cand si il si gustam,sa vedem cum evolueaza. In trei-patru zile e cam gata (daca e cald, chiar mai repede) se strecoara, se trage in sticle si se da la rece.
Sa aveti o zi buna!
Alexandra
Si mie imi place f. mult socul mai ales ca vad transformarea florilor in bobite ,asemeni bijutierului care da forma unei bijuterii.Pentru o clipa m-am vazut ,,acasa,, la marginea viei unde trona un nuc si un soc.Simt in nari amestecul de miros amarui-acrisor si as mai dori cu toata fiinta mea sa aud ca mama imi spunea ca am adormit langa fantana ?
Avea nevoie de o galeata cu apa , da care am uitat minunandu-ma de carceii vitei de vie, de matisorii nucului si florile socului.Gata cu visarea… Fiind antrenata intr-o zona de nostalgie si sentimentalism.. toate in nuante de amintiri si frumos nu m-as mai opri din ,,scris,,
cu boare de miros de soc
mi-ar fi placut sa te astept
dar inima cand mi-am deschis,
tu ai plecat si nu e drept !
doresc sa fii capabila de multa putere de a transmite si altora frumosul pe care-l izvoraste MARIA SA NATURA .
Deci am avut dreptate, esti poeta!Hmm…ma bucur ca am reusit sa-ti trezesc amintiri placute.
am facut urmatoarea reteta din flori de soc:
o mana de flori de soc inmuiata in apa cateva ore
1,5 l apa
zeama de la o lamaie mare
2-3 linguri de miere
totul se pune in blender cateva minute, se filtreaza bine si se tine la rece. nu are acelasi gust ca sucul fermentat, dar e o reteta rapida.
Mie mi=a iesit soc din semninte,Am facyt dulceata si le-am ales, Acum in primavara m=am trezit pe langa trotuar cu plantute mici de soc