Fite de gradina

Si in gradinarit trebuie sa fim in pas cu moda. Oare? Sigur ca nu, parerea mea este ca in nimic nu trebuie sa fim musai  in pas cu moda, ci sa adaptam moda la nevoile si gusturile noastre. Insa nu strica sa fim inovativi, curiosi, sa incercam sa iesim din rutina. Eu una incerc mereu cate o floare noua, ori o leguma ori zarzavat noi. Anul acesta insa m-am intrecut pe mine insami si am plantat/insamantat mai multe chestii noi. Acestea ar fi: dovlecei zuchinni, varza chinezeasa , fenicul, rosiile cherry si castravetii lungi. Daca merg bine la mine in gradina si imi plac, mie sau cuiva din familie, le pun si in anii urmatori, daca nu, adio Mario!

Unii ar zice ca astea sunt asa, de fite, eu sunt de alta parere, caci fiecare leguma are calitatile si proprietatile ei, pe care nu le gasim la altele , chiar similare.

Varza chinezeasca o stiti, se gaseste in supermarketuri. Si zuchinni la fel, la fel si rosiile cherry ori castravetii lungi, aceia cu seminte putine. Daca va plac, de ce sa nu le cresteti in gradina proprie,natural, in loc sa le cumparati de la magazin? Si acum, sa vina pozele!

Care va sa zica, zuchinni am de trei feluri: verde inchis, galben aprins ( care inca n-a legat) si verde cu picatele galbui. Rosiile cherry sunt de trei feluri, de asemenea: rosii mai maricele, rotunde, rosii mai mici, tot rotunde si galbene lunguiete. Ma mandresc ca mi-am facut singura rasadurile si iarasi spun ca  imi pare rau ca nu le-am fotografiat. Feniculul si varza chinezeasca le-am insamantat direct in pamant la inceputul lui aprilie.

Cateva cuvinte despre fenicul, care este mai rar intalnit in gradinile noastre. Eu una l-am pus in gradina pentru aroma sa deosebita , dar acum ca vad ca incepe se se dezvolte, am inceput  sa citesc despre el si constat ca este bun pentru o gramada de afectiuni, ca si pentru gatit, deci nu doar ca planta aromata. Asadar, este planta anuala si poate creste pana la inaltimea de 2 m! Citisem undeva, dar nu mai tin minte sigur daca e asa, ca distanta intre plante trebuie sa fie de 40-50 cm si este posibil, intrucat creste foarte mare atat in inaltime, cat si pe orizontala, face aproape o coroana de frunze, stufoasa si deasa. Se aseamana cu mararul cu care poate poleniza incrucisat, rezultand seminte lipsite de aroma. Deci puneti-l in gradina cat mai departe de marar! Semintele se recolteaza inainte sa ajunga la maturitate, adica inainte sa cada pe pamant si se usuca la umbra. Frunzele se pastreaza proaspete la congelator, daca le uscam isi pierd o buna parte din aroma. Vedeti, omul invata toata viata!

Cum gatim cu fenicul? http://www.gustos.ro/articole/sfaturi-practice/cum-gatim-cu-fenicul.html

Tratamente naturiste cu fenicul

Este folosit in numeroase afectiuni datorita proprietatilor acestuia de antispastic, tonic nervos, dezinfectant.In medicina populara este foarte utilizat pentru vindecarea balonarilor,constipatiei, colicilor. Ceaiul de fenicul ajuta la tratamentul balonarilor,amigdalitei, faringitei, oboselii fizice si psihice; pulberea preparata din seminte de fenicul ajuta la tratarea celulitei, depresiilor, amenoreei, digestiei lente, durerilor de cap; fructele de fenicul au proprietatea de a calma si alina durerile de orice natura. (Wikipedia).

 

Si inca ceva: azi e 11 iunie. La 11 iunie 1948 a aparut legea nationalizarii, prin care au fost trecute in proprietatea statului intreprinderi industriale individuale, societati de orice fel, asociatii particulare industriale, bancare, de asigurari, miniere, de transporturi si telecomunicatii etc. Asa au furat comunistii dintr-un condei economia romaneasca.

Despre Alexandra

Economista, salariata la stat, pasionata de gradinarit si de sapunarit
Acest articol a fost publicat în gradinarit, Plante aromate și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

20 de răspunsuri la Fite de gradina

  1. E moda si la gradina? 🙂
    O fi.
    Eu pun in gradina ce nimeresc, ce imi trece prin cap, ce mai vad pe ici pe colo.
    La fel ca si tine, daca imi place mai pun si la anul, daca nu…la revedere. Asa am avut anul trecut coriandru si mi-a parut rau ca m-am chinuit cu el.
    Sa imi zici si mie daca este vreo diferenta de gust intre toate felurile alea de dovlecei sau zucchini.
    Eu am avut in gradina si zucchini verde inchis si dovlecei normali. Am avut si patisson (cel in forma de floare), iar gustul mi se pare la fel.
    Rosiile cherry eu nu cred ca sunt de fite. Au si ele rolul lor. Anul trecut au avut parintii mei in gradina, la inceput nu le-a prea placut, insa toamna tarziu au fost singurele care s-au pastrat intacte si nu s-au stricat asa de repede. Plus ca sunt foarte bune pentru sosuri, gen ketchup sau bulion … dar si pentru sundried tomatoes.
    Stiam ca ceaiul de seminte de fenicul este bun pentru mamicile care vor sa aibe o lactatie mai buna…din auzite.

    • Alexandra zice:

      Ei, soacra-mea zicea ca sunt fite, ca ce, nu pot sa pun si eu rosii ca toata lumea? Am pus si normale, evident, dar cum zici si tu, anul trecut am avut cinci rasaduri de rosii cherry galbene, nu am pastrat mai multe si rau mi-a parut. Au fructificat pana a dat gerul, am pus si la murat gogonele, ce haioase erau asa mici. dar cea mai tare chestie, iarna am facut o ciorba de rosii din ele, iti inchipui, era galbena-galbena , cu gust de rosii, SF ce mai!Eu abia astept sa creasca feniculul, dar nu pentru lactatie ( am alaptat acum 20 de ani hi,hi).Oricum, departe de mine snobismul de orice fel, mai ales in gradina!Si eu pun in functie de ce mi se pare interesant prin magazinele de seminte si doar daca am auzit cate ceva, cat de putin despre planta respectiva. E chiar amuzant sa faci experimente!

  2. Elfa zice:

    Uf, cum sa fie rosiile cherry de fitze?? Sunt cele mai bune si gustoase roşii, cele mai rezistente si aratoase. Eu am avut anul trecut foarte multe in grădina. Din comerţ cumpar numai cherry, chiar dacă sunt mai scumpe. Sunt întotdeauna mai bune decât cele normale, care nu mai au pic de gust.

  3. Elfa zice:

    Cele galbene nu imi plac.. Cat despre folosirea lor pt bulion, mi se pare o risipa :).

    • Alexandra zice:

      Depinde de soi. Se intampla ca cele galbene sa fie mai bune ca unele soiuri rosii (vorbesc de cherry). Risipa nu e cand le ai in curte, ca doar cate poti manca proaspete? doar daca vrei sa le cumperi, atunci e risipa. Risipa ar fi sa le dai la iepuri, sau sa se strice, sau sa le arunci, in loc sa le dai cuiva care nu are, spre exemplu.

  4. Elfa zice:

    Ah, ok, dacă ai atât de multe si ramai cu ele, da. E normal sa le folosesti la bulion ( după ce dai si celor care nu au asa ceva 🙂 ). Mă refeream la faptul ca e risipa sa le cultivi in acest scop..

  5. victoria zice:

    Anul asta am pus si eu in gradina zuchinni verde inchis,tarhon,busuioc grena,vinete albe si rosii cherry.mai am si niste rosii cherry San Marzano,care sunt o minune.Sunt atat de mici plantele(au cam 10-15 cm abia) si sunt pline de flori ,iar una are chiar si o rosiuta cat unghia de la degetul mic al unui copil.Abia astept sa vad cat si cum vor creste.O sa le fac si poze in seara asta si o sa postez la mine.
    Nu consider ca ar fi de fitze sa pui legume mai deosebite in gradina.La anul incerc si eu fenicul.Orice leguma sau fruct care contine multe vitamine si este bun pentru sanatate,este un beneficiu si este foarte bine sa il ai in gradina.

  6. victoria zice:

    hahaha,ce a iesit.Am vrut sa scriu „rotunde”

  7. victoriacus zice:

    hahaha,acum am citit abia ,ultimul tau comentariu :)))
    Am primit ieri oregano.Vai cat e de frumos si ce bine miroase.Cred ca o sa il folosesc incontinuu de-acum.
    O singura intrebare am,daca stii cumva,sa il tin in ghiveci in casa peste iarna,sau sa il plantez in gradina?

  8. Sunt un incepator in domeniul gradinaritului si am nevoie de experienta altora ca sa o construiesc, mai rapid, pe a mea!
    Dupa o experienta reusita (anul trecut) de cultiva (in balcon!!) rosii tip chery anul acesta am decis sa-mi imbogatesc „paleta” si in afara de rosii sa incerc si alte „specii”: ardei, fenicul, telina (frunza), busuioc, chive, lamâita, rozmarin. La care se adauga câteva flori: lavanda si petunii. Atât. Deocamdata! 🙂

    Spre surpriza mea, toate au incoltit, chiar si plantele care sunt considerate mai indaratnice: rozmarinul si lavanda. Problema de care ma izbesc insa si care-mi da cosmaruri este modul absolut „filiform” in care au crescut, majoritatea dintre ele. Sunt atât de fragile ca este un chin sa le uzi. Mentinerea unei pozitie erecte este extrem de dificila pentru ca se indoaie sub propria greutate. Exceptie fac ardeii care se dezvolta chiar foarte frumos!
    Cred ca undeva gresesc si nu-mi dau seama unde. datorita fragilitatii acestor rasaduri imi vine foarte greu sa cred ca vor putea fi aduse in stadiul de a fi plantate afara, in gradina!

    Poti detalia putin faza in care ma aflu eu?

    • Alexandra zice:

      Alex, este posibil sa nu primeasca destula lumina, ori sa fie prea cald unde stau ele, astfel incat se dezvolta in inaltime mai repede decat ar fi cazul.De asemenea nu trebuie udate prea tare, e suficient sa nu se usuce pamantul de tot. Incearca sa le muti intr-un loc mai luminos si putin mai racoros.Oricum, inveti numai din proprie experienta, oricat ai citi, tot din greselile tale iei aminte.
      Bafta si te rog,tine-ma la curent!
      🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s