In gradinita mea, am si cateva plante aromatice. Acestea sunt: lavanda,rozmarin de doua feluri, cimbru de patru feluri,busuioc de patru feluri,salvie (salvia oficinalis), fenicul, marar, patrunjel , hasmatuchi (patrunjel cret) , leustean, siminoc. Cred ca astea sunt toate. Ma gandeam sa vorbim despre fiecare in parte, in cate un post separat, nu? Fiecare din ele are proprietati remarcabile pentru prevenirea si combaterea diferitelor afectiuni. La aceasta afirmatie sunt convinsa ca unii doctori vor stramba din nas si vor spune ca niste ierburi n-au cum sa previna sau sa vindece o boala si ca doar medicina alopata poate sa faca asta. Ca vindecarea cu plante e o escrocherie si ca sa nu ne lasam pacaliti de asa-zisii vraci. Apropo, ati auzit de Codex Alimentarius? Daca nu, cautati pe net, sa vedeti ce ni se pregateste in viitorul apropiat legat de alimentatie. In orice caz, batranii nostri erau de alta parere in privinta plantelor medicinale, sau aromatice, iar eu sunt de acord cu ei!
Haideti sa incepem cu busuiocul. Cine nu-l cunoaste? Fiecare dintre noi stie cate ceva despre busuioc, dar pentru o informare mai completa, am extras cate ceva din Formula As.
Originar din India, cunoscut inca de acum 3000 de ani, busuiocul s-a raspandit rapid in toata lumea.Indienii spun despre busuioc ca este planta lui Krishna si a lui Vishnu, iar bunii indieni nu pleaca la culcare fara o ramurica de busuioc pusa pe piept, menita sa ii duca in timpul somnului pe taramuri paradisiace.Foarte apreciat de romani,iar mai tarziu de italieni, precum si de greci, el nelipsind din alimentatia traditionala a acestora. Agheasma se face cu ajutorul busuiocului si tot cu un buchet de busuioc se imprastie apa sfintita. Busuiocul se pune la icoane pentru a atrage protectia divina asupra caselor si locuitorilor lor.
Cultivare
la noi busuiocul este o planta exclusiv de cultura, adica nu creste spontan. Se insamanteaza in jardiniere tinute in casa, la lumina, la sfarsitul lui februarie. Cand a crescut al doilea rand de frunze se repica in paharele, fir cu fir, apoi se scot in gradina la Sfantul Gheorghe (23 aprilie. Recoltarea incepe la sfarsitul lui iunie si se continua pana toamna tarziu, cand cade bruma.Se taie doar partea inflorita, fara partea lemnoasa, de mai multe ori in timpul verii. Dupa taiere planta se ramifica, aparand noi lastari care vor inflori la randul lor.
La ce foloseste busuiocul
Se poate folosi sub forma de pulbere, infuzie fierbinte, infuzie combinata,tictura, ulei volatil, bai terapeutice.
Boli prevenite cu ajutorul busuiocului
Toxiinfectii alimentare,ateroscleroza, infarct, astm bronsic, iradiere, infectie cu papilomavirusuri cancerigeni, stres psihic intens, tulburari neurovegetative,sindromul oboselii cronice,eforturi mentale prelungite, adjuvant in depresie anxioasa, nevroza, dureri de cap, viroze respiratorii, gripe, bronsita cronica si acuta, accese de tuse, rinita cronica, sinuzita, artrita reumatoida, voma, stari de greata, infectie cu giardia, diaree, adjuvant in dizenterie, cistita, infectii cu bacterii rezistente la antibiotice, eczeme infectioase, cosmaruri, tulburari de somn, crampe menstruale, cistite recidivante.
Pentru frumusete este folosit la tratarea tenului seboreic si ca adjuvant contra caderii parului.
Ca aliment, busuiocul este un condiment foarte apreciat in bucataria mediteraneana. Proaspat sau uscat, se pune in sosurile cu tomate cu care se consuma pastele, pizza si unele salate.
Pentru informatii detaliate, accesati link-ul de mai jos.
http://www.formula-as.ro/2009/879/medicina-naturii-44/busuiocul-11406
Cu ajutorul busuiocului puteti practica magie alba (vai!!). O sa ziceti, hai las-o incolo cucoana, si ce mai face ? Daca nu ma credeti, ascultati-o pe Maria Tanase, marea doamna a cantecului popular , interpretand ” Mi-am pus busuioc in par”.
http://www.youtube.com/watch?v=Y2f7gDoYLxc
O dupa-amiaza racoroasa,
Alexandra
mi se pare deosebit busuiocul si aproape de nelipsit din bucatarie.imi pare bine de cunostinta ,Bogdan.
Bine ai venit, Bogdan! Si mie imi pare bine de cunostinta, drept pentru care te-am adaugat in blogroll. De acord cu tine, busuiocul ar trebui folosit mai des in bucatarie, nu doar pentru savoarea lui deosebita, cat si pentru calitatile terapeutice pe care le are.Te mai astept in gradina, unde , asa cum sper ca ai vazut ,mai ascultam si muzica si mai depanam si amintiri din calatorii.
Eu am pus o gramada de seminte de busuioc si abia mi-au rasarit cateva fire. Bune si alea, decat deloc.
Aaa…mai e bun si pentru ten…eu imi fac lotiune tonica cu busuioc.
Iar eu am scos rasadurile afara prea devreme si au degerat. Mi-au ramas tot asa, cateva.Bune, normal! Vorbesc de busuiocul clasic, verde cu flori albe, ca restul l-am cumparat din piata, iar ultimul, acela rosu, l-am luat duminica, dupa ce l-am vazut la Victoria pe blog.Dar parca cel mai frumos e ala mic, in forma de tufa, grecesc, cica.
Da, cel tufa este foarte frumos. Pana acum eu nu am consumat decat busuioc normal…din ala de dus la biserica. :))
Difera la gust sau la miros?
Si eu la fel, tot din ala am mancat doar, adica verde cu flori albe. Miros diferit are cel grecesc, e mai dulce, mai floral si un pic mai subtil, mie imi place mai mult decat celelalte.Iar tufa aia se face mare-mare. Am mai avut asemenea busuioc si s-a facut o tufa cu un diametru de 50 cm si inalt de vreo 40. Era superb! Sper sa se faca si asta la fel!
foarte utile toate informatiile despre busuioc.am impresia ca gradina ta e super grandioasa apreciind ce varietate de plante si flori ai: chiar si ,,chiriasi,,
multumesc ca ne impartasesti si noua atatea
informatiisi sfaturi.
iti doresc sa ai parte de rabdare si sa scrii in continuare cu aceeasi placere.
pe curand…
Iar eu ma bucur ca le cititi si va sunt si de folos. Rabdare am si voi scrie in continuare cu aceeasi placere.Gradina mea e mica, nicidecum „super grandioasa” si nici foarte ingrijita nu e, din lipsa de timp, dar are multe in ea, ca varietate.
s-a facut .vorbim despre orice numai timp sa fie.o zi buna.
Cum despre orice? Parca barbatii vorbeau doar despre masini, sport si sex! Ok,cu ce incepem? Cine castiga Cupa mondiala la fotbal? Eu zic ca Germania. Tu?
Draga SANDRA,barbatii ,-nu intotdeauna ,vorbeste ,-despre masini si sport…-haide rogu-te sa vorbeste ,NOI ,despre Sex… (vou les vu…)????
:), am 2 favorite .Spania si Argentina.Femeile despre ce vorbesc?
Ha ha ha! Femeile tin cu echipa care are cei mai frumosi fotbalisti, nu e clar?
cum ar fi? sa nu spui ca Germania.sincer nu ma pasioneaza frumusetea fotbalistilor ci jocul in sine
Normal, cum sa te pasioneze frumusetea unui barbat. Ar fi cam nasol, desi e la moda…Mie imi placea Figo, de exemplu. Si Van Basten cand era tanar. Acum nu mai stiu, ca am gradina asta care imi ocupa tot timpul, deci Tv-ul e la coada cozii pe lista de prioritati.
la tv sint toata ziua (pardon tvr) sint satul .ma uit printre picaturi .si da ai dreptate, e la moda chestia cu barbatii ,dar eu am trecut la lesbianism demult. sint novice in ale gradinii.incerc sa invat de la cei ce practica gradinaritul si nu doar se rezuma la sfaturi.blogosfera mi-a oferit surprize placute si gradina mea incepe sa arate intr-un fel.
Asta e bine. Cu gradina adica, restul e treaba ta…Sper ca blogul meu sa-ti fie util, candava, cand va mai creste. Deocamdata e un pui mic.
Pauni , zici? Eeee, se schimba situatia , neicusorule, asta da afacere. Totusi, cate tone de rosii trebuie sa compenseze o pereche de pauni? Ca poate tre sa mai iau si de la vecini…
Legumele sunt ok, dar am un pamant foarte bun , acolo a fost padure inainte si apoi , pana sa cumpar eu, tot satul arunca chiar pe locul ala, gunoi de grajd si alte gunoaie. Si pe urma eu sunt si norocoasa, nu stiu cum se face, dar imi iese aproape orice imi pun in cap.
ok va salut, Alexandra, Brenacu si pe toti ceilalti ce mai subscriu aici. poate cineva sa-mi spuna , poza a 3-a de mai sus (poze cu busuioci mei ), acel busuioc ,este alimentar ? multumesc.
Buna ,Dorel!Al treilea este busuioc gresesc, acela marunt , care creste ca o tufa, banuiesc ca la ala te referi. Dupa cum stiu eu, orice busuioc este alimentar, fie el rosu, verde, grecesc, pitic, cret. La noi, busuiocul creste doar cultivat, din seminte deci, asa ca nu putem vorbi de busuioc salbatic, ori furajer, ori altfel.
Multe comentarii foarte pertinente despre aceasta planta frumos mirositoare,-dar,DOREL,cand mai intri pe acest sait,rogu-te sa ne spui si noua ,cum reusesti sa dai cu stanga’n dreapta,-sa intri cu oistea’n gard,-cum i-ti dai cu tesla’n co(…), si cele multe altele… care se spun,pe seama TA!!!!…
Octavian, nu fii rau! 🙂