Tsatsiki

Unul din strabunicii mei a fost grec, il chema Teodorakis, era marinar si dupa ce s-a insurat cu strabunica mea, romanca din Constanta, s-a stabilit in Romania si a avut trei baieti. Unul din ei a fost bunicul meu, tatal mamei mele. Cei trei frati, printre care si bunicul , cand au crescut si-au luat nume de familie romanesti, dar fiecare altul si anume: Tudor (bunicul), Teodor si Tudorache. Trei frati cu trei nume diferite…

Poate asta este motivul pentru care in Grecia ma simt ca acasa, iar peisajele aride , marea , plaja , imi sunt foarte dragi.Imi sunt dragi si mancarurile grecesti,pai nu?

Daca vreti sa faceti tsatsiki, va recomand sa folositi NUMAI  iaurt Olympus, 10% grasime. Mie mi-a reusit doar cu acest iaurt, restul au iesit niste zeme lungi, ciorbe de iaurt.Il gasiti in permanenta la magazinele Naturalia, dar si in Carrefour, cateodata. Acuma, daca aveti de pe undeva un iaurt gros, e ok, dar in comert nu exista unul mai bun pentru tsatsiki precum Olympus.

Reteta este extrem se simpla.

4-5 castraveti normali, se spala si se dau pe razatoarea mare cu tot cu coaja, apoi se strang bine in pumni sa iasa cat mai multa apa din ei. Se amesteca cu 3 pahare de iaurt( cam 500 gr iaurt) si cu 4-5 catei de usturoi pisat. Se mai pune sare , dupa gust, eventual piper daca va place si este gata. Asa cum vedeti, am ornat cu felii de castraveti, cateva masline, putina verdeata si o idee ulei de masline( eu am scapat cam mult).Pentru vara este o salata racoroasa, consistenta si usoara. Eu il mananc rece, pe felii subtiri de paine prajita.

Daca  am tsatsiki, nu mai mananc altceva…

Anunțuri

Despre Alexandra

Economista, salariata la stat, pasionata de gradinarit si de sapunarit
Acest articol a fost publicat în Retete simple și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la Tsatsiki

  1. Fac si eu tsatsiki, mai ales ca acum au inceput castravetii sa se faca. Singurul iaurt romanesc mai gras (7%) pe care l-am gasit eu (dar nici nu am cautat foarte mult), este cel de la Napolac – Cedra de oaie si bivolita. Dar mai fac si eu cateodata iaurt in casa si atunci este cel mai bun tsatsiki.
    Sotul ma pune sa ii pun mult usturoi si mananca salata pe post de mujdei.

  2. Adinuca zice:

    N-are nicio legatura iaurtul din Romanica cu cel grecesc. Ala-i tare frate il poti taia cu cutitul si intinde cu cutitul. Minunat. Mancam in fiecare dimineata cu miere in concediu.

    • Alexandra zice:

      Exact asta ziceam si eu. Insa iaurtul din imagine este facut dupa reteta greceasca. pacat ca il gasesc atat de rar, trebuie sa ma duc in Floreasca sa-l iau.

  3. Maryanne zice:

    ce bine arata !cu siguranta o sa incerc si eu daca gasesc iaurt din acesta.Sau altul ,dar gras.

  4. Pingback: Tsatsiki-sapun cu iaurt si castraveti | Sapunuri naturale

  5. calinescu de la calinos zice:

    Istoria familiei tale seamana cu cea a familiei mele numai ca pe stra-strabunicul meu il chema Calinos.Sa incerci o „idee” de branza feta (de capra) taiata cat te lasa cutitul de marunt.

    • Alexandra zice:

      Hmm…buna idee. Multumesc pentru comentariu, caci asa mi-am adus aminte cat de bine merge friptura de miel cu tsatsiki. 🙂 Numai bine, Calinos si Paste fericit!

  6. calinescu de la calinos zice:

    Multumesc si Hristos a Inviat!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s