Proprietatile rosiilor

• Sunt protectoare
Un studiu intreprins la Universitatea din Galles releva faptul ca rosiile previn apendicita, deoarece functioneaza ca antiinfectiv intestinal. Alte studii atribuie continutului de tomatina, un antibiotic natural, un efect preventiv impotriva formarii candidei albicans.

• Sunt usoare
Cu doar 16-17 calorii la 100 g, rosiile reprezinta alimentul univarsal in bucataria dietetica. Sunt suficiente doua rosii taiate felii, condimentate cu un amestec de iaurt slab, sare si ardei, pentru a prepara un excelent antreu la doar 70 de calorii. Aceleasi doua rosii umplute cu orez si ton, condimentate cu 1 lingurita de ulei de masline si patrunjel tocat proaspat, devin un unic fel de mancare, gustos si complet, la numai 248 calorii.

• Un antidot impotriva imbatranirii.
Tipica culoare a rosiilor se datoreaza prezentei de carotenoide (135 mcg la 100 g) si de licopen, unul dintre cei mai eficace antioxidanti impotriva radicalilor liberi. Pentru a optimiza actiunea aniimbatranire, se vor utiliza doar rosiile cu o culoare vie si, daca sunt culese pentru suc, nu vor fi fierte prea mult timp: 5 minute sunt suficiente pentru a mari asimilabilitatea licopenului, fara ca vitaminele sa fie distruse.

• Un antidot impotriva ridurilor
in 100 g de rosii exista 25 mg de vitamina C. Este suficienta o salata de rosii pentru a acoperi necesarul zilnic de acid ascorbit (vit.C), care ar fi in jur de 60 mg pentru un adult. Totodata, frunizeaza si alte vitamine (B,P,E,K) si minerale. Rezultatul: piele mai tonica, mai neteda si sanatoasa.

• Sunt racoritoare
Cu 94% lichid, rosia se pozitioneaza in topul vegetalelor cu efect rehidratant. Pentru a potoli setea nimic nu este mai bun ca un suc de rosii cu lamaie. si ca aperitiv? O bautura racoritoare cu mai putin de 100 de calorii: se trec prin centrifuga 150 g de rosii, un mar verde de 100 g, 50g  telina si coacaze.

• Deshidratate
O excelenta rezerva de antioxidanti pentru intreg anul? Se pun rosii la uscat, la soare, dupa care se introduc in vase sau saculete la pastrare. Rosia deshidratata este alimentul cel mai bogat in vitamina A.

• inca verzi sau mature?
Rosiile inca verzi sunt sarace in vitamine si saruri minerale, dincolo de continutul de acid oxalic (ce favorizeaza formarea calculilor renali) si licopersicina care, in concentratii ridicate, este toxica.
Deci, pentru a-i exploata doar avantajele acestei super-legume, trebuie aleasa in plenitudinea culorii sale rosii, pulpoasa si bine maturata. Devine si mai avantajoasa si mai savuroasa daca i se adauga ierburi aromatice: busuioc, origano, ceapa si usturoi, care dincolo de gust, ii maresc digerabilitatea.

Despre Alexandra

Economista, salariata la stat, pasionata de gradinarit si de sapunarit
Acest articol a fost publicat în Cat mai natural și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Proprietatile rosiilor

  1. Mariana zice:

    Utile precizării,ne mai aducem asa aminte de ele!
    Te pup!

  2. Eu pana acum vreo doi ani nu prea mancam rosii crude. Acum parca am inceput si eu sa mananc mai multe de cand imi pun eu singura in gradina. Ei, si cum au inceput sa se coaca trebuie sa mancam la greu daca aduc atatea beneficii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s