Saramura de peste

Ei, dragilor, gata cu plimbareala, inapoi la munca. La munca de acasa, ca mai am o saptamana de concediu, tocmai bine sa fac la conserve de iarna. Azi oricum am pornit in forta cu rosii, borcane,dovlecei, dar pentru ca aseara am primit de pomana un Kg de peste proaspat, prins de un pescar mult mai inrait decat mine, pe care nu-l tin departe de balta nici macar caldurile astea infioratoare, a trebuit sa-l si pregatesc. Si cum altfel, decat saramura. Imi place sa cred ca fac o saramura bunicica, simpla, dar bine dozata din ingrediente.

Cum fac eu saramura? Cu drag!

Pestele se curata de solzi si de maruntaie, sa spala bine, iar apoi se sterge cu o carpa curata, sa ramana uscat. Gratarul trebuie sa fie incins cand asezam pestele pe el si nu incercati sa-l intoarceti pe partea celalta decat cand se desprinde usor, altfel se lipeste, se rupe si iese nasol. Langa peste mai puneti la copt o rosie mica, da un gust bun in saramura.Inca o data, cantitatile de ingrediente depind de gustul fiecaruia, asa ca nu luati litera de lege ce scriu eu acilea, cu o singura exceptie si anume sarea. Daca saramura nu este suficient de sarata, aia nu e saramura, e o ciorba lesinata in care pluteste un peste.

Intre timp pregatim saramura din:

2 l apa

4 linguri de sare fina ( eu de-asta am avut)

5-6-7 catei de usturoi pisati

ardei iute

Nu stiu ce fel de ardei iute am, dar am pus doar unul si e iute de mori, astfel ca dupa ce i-am scos semintele si l-am tocat marunt, au inceput sa ma usture mainile si sa-mi si amorteasca putin.

Se pune la fiert apa cu sarea pana da in clocot. Pe masura ce este gata, se ia pestele de pe gratar si se pune intr-un vas pe care il acoperim.Peste pestele din castron turnam apa sarata clocotita, adaugam usturoiul si ardeiul, rosia, daca a coapta si patrunjel tocat. Puneti apa doar cat sa acoperiti pestele, pe masura ce este gata, ca sa nu fie prea multa zeama si nu uitai sa acoperiti la loc de fiecare data, sa se inabuse .

Mergea si o mamaliga, dar n-am mai avut rabdare sa ma aburesc si cu ea, ramane pe data viitoare.

Poftiti la masa!

Anunțuri

Despre Alexandra

Economista, salariata la stat, pasionata de gradinarit si de sapunarit
Acest articol a fost publicat în Retete simple și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Saramura de peste

  1. Georgiana zice:

    Ti-am mai zis ca esti sadica, nu? Cand mananci, gandeste-te si la cei flamanzi! yumiiiiiiiiiiii!

  2. Georgiana zice:

    cred ca n’ai uitat ca joi esti invitata la Cantina Sociala… 😛

  3. Bun, bun…da asa mi-e o lene sa curat la peste de cand mi-am pierdut o racaietoare/ustensila de curatat solzii. Trebuie sa il curat cu cutitul acum si sar solzii peste tot.
    Vara trecuta am iesit in gradina sa curat niste peste si m-au inconjurat viespile…nu stiam ca le place mirosul de peste.

    Pofta buna!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s