Rareori mă entuziasmez în faţa unei farfurii cu mâncare, cu atât mai puţin în faţa unor murături…Totuşi, cand am gustat prima data din vinetele murate, am crezut ca visez, adica aveau , au , un gust divin. Nu exagerez.
Reţeta este urmatoarea:
5 Kg de vinete, albe, frumoase, mai grăsane
4 Kg de gogoşari
1l apa,1l otet
2 linguri sare,16 linguri zahăr
usturoi
2 l ulei bun de floarea soarelui
Se curăţă vinetele de coaja neagră şi se taie rondele cu grosimea de 1,5-2cm, apoi se prăjesc în ulei pâna devin aurii. Aveţi grijă sa nu le prăjiti prea tare,căci se inmoaie de tot şi nu e cazul. Va intra ceva ulei, deci să fiti pregătiţi cam cu 2 litri de ulei. Se lasă la scurs şi racit -foarte important.
Gogoşarii se taie în sferturi, se curăţă şi se opăresc câteva minute in următoarea soluţie fierbinte-apa cu otetul,zahărul si sarea.
Apoi se asează în borcane de 800 gr. Primele doua rânduri vor fi vinetele,apoi alternativ gogoşarii, pană sus,unde ultimul rând va fi din vinete.Intre rânduri se pun unul-doi căţei de usturoi.
Se adaugă soluţia în borcane ,se pun capacele şi se fierb la bain-marie 30 de minute.
Se pare că reţeta e bulgărească, în orice caz mi-au trebuit 2 ani să o smulg unei cunoştinţe, căreia îi mulţumesc încă o dată şi pe această cale că s-a îndurat de mine şi mi-a dat-o. Eu însă sunt fată bună si uite , v-o dau şi vouă chiar fără să mi-o cereţi.
Cu drag,
Alexandra
Nu e prea gras?
Ma gandesc de la vinetele prajite…
Cate borcane ti-au iesit? Ca sa stiu, deja sunt in pana de borcane.
Ei, doar n-o sa mananci toata ziua numai vinete. Sunt, cum nu, dar la cat sunt de delicioase ce mai conteaza. Zece borcane de 800. Cand le prajesti sa stai langa ele, trag ulei mult si trebuie completat aproape non-stop. Spor!
Multumesc pentru reteta. Aceste vinete le pregatesc de vreo 3 ani, au mare succes la noi toti care au mancat le-au laudat, i-am dat pe spate.
Da, si se manca pe paine prajita,eu asa mananc vinetele prajite rondele cu usturoi printre ele 😀
Merci,facem,facem,cum sa nu facem?Dar gogosari in sos faci?Sunt curioasa daca astea doua retete se concureaza,ia vezi la cautari,daca ai timp.
Vinete mai mancasem si eu prajite, dar nu murate in otet. Elisa, sunt de belea muraturile astea, sa ma exprim si eu in ton cu moda. Am sa caut, sigur.
Ahhh, minunat! Pot să vin cu borcanu gol d-acas? Iau la pachet. Cum stau ele cuminți acolo, mititelele 🙂
Poti sa vii si cu doua borcane, unul nu-ti ajunge sigur, cand te apuci sa mananci, il mananci pe tot o data, dispare ca prin minune! Chiar e o reteta minunata, crede-ma!
hmm,ce reteta interesanta, tare as vrea sa o fac si eu, sa vedem cum stam cu banii pana la urma, ca nu am habar ce om mai reusi sa facem la capitolul muraturi. Oricum multam de reteta! WE placut – ce a mai ramas 🙂
La cat sunt de bune,merita macar o portie, Ana. Le laud eu intr-una, dar poate voua n-or sa va placa, mai stii, ma fac naibi de basm! Desi nu cred. Sunt bune rau, crede-ma, n-am intalnit pe nimeni din cei carora le-am dat sa guste sa nu cada pe spate!
Reteta asta trebuie s-o fac,prea imi face cu ochiul!
Saptamina viitoare daca ramine timp!Of timpul asta nu sta deloc in loc!hi,hi!
Asa, foarte bine!
A!dar numai in borcane mai mari!hi,hi!
e mai comod!
Anul trecut am facut si eu in borcane mai mari, dar in borcane de 800 mi-e mie mai comod, am deschis unul, l-am mancat, altul la rand! Nu mai stau cu el prin frigider.
Daca este aceeasi reteta care cred eu ca este, uite eu ma chinui cam de 6 ani sa o aflu daca nu mai bine. tot o cunostiinta le prepara, dar nu am mai luat legatura de mult timp.
Drakka, m-as bucura sa fie reteta pe care o cauti. Un lucru pot sa-ti spun insa, o sa-ti placa la nebunie, asa ca nu ezita si fa-o! Cu drag.
Buna,Alexandra.Ma tenteaza reteta asta dar dupa ce lamuresc doua aspecte: 1.Nu ies prea acre?pentru ca in general la astfel de conserve se foloseste o parte otet la doua parti apa. 2.Se consuma ca o muratura,alaturi de ceva,sau asa ca atare,tu de exemplu cand si mai ales cu ce le manânci?Multumesc!
Constantin, nu ies acre, sunt chiar dulcege, asa, o idee… Acum cred ca depinde si de ce fel de otet folosesti, ar trebui sa cauti otet de fermentatie, nu obtinut industrial , ca stii ca exista si din acela. Eu folosesc intotdeauna otet de Topoloveni. Le mananc drept muraturi, la friptura in special, iar in cazul asta nici nu mai pun garnitura, deloc. Ce imi place in mod deosebit este ca cele doua legume, gogosarii si vinetele isi imprumuta reciproc in mod genial gusturile. Fa reteta cu incredere si te rog mult sa-mi spui cum iti plac.Se vor mura in maximum doua saptamani.O seara buna!
Alexandra,multumesc pentru precizari si sfaturi,săr`mâna pentru urarile de dincolo.Gata,am executat jumatate de portie cu fotografiile de rigoare,m-am ales cu 6 borcane de 800(vorba vine,caci astea noi au doar 700 si ceva)si cu(doar)o arsura la mâna dreapta,aia cu care intorceam vinetele.Acum astept sa le si gust ca sa pot posta si eu o parere,ca stii cum e,o informatie este mai valoroasa când provine din doua surse.A,inca ceva,la muraturi folosesc si eu doar sare neiodata(se mai gaseste pe la magazine mai mici si scrie pe punga ca este pentru muraturi) si otet de fermentatie.
Grozav! Abia astept sa-mi spui ce parere ai!
Intr-adevar, e foarte gustoasa. Eu am adaugat, insa, masline negre si morcovi (taiati rondele). Morcovii au fost tratati ca si gogosarii. E si mai „divina” ! Incearca ! Te pup !
Bine ai venit, Angi!
Anul viitor. Am terminat cu facutul conservelor, de acum incolo le mananc. Mersi pentru idee, oricum!
Ca sa nu traga ulei, sareaza vinetele si lasa-le cateva ore.
Pingback: Vinete murate « Gradina visata
Buna sa va fie inima, dragele mele!
Nu faceti aceasta conserva ! Treaba voatra, eu v-am zis. Am facut anul trecut 20 de borcane si…le-am mancat pe toate, aproape singura, pana inainte de Craciun ! Sunt „beton” cum ar zice nepotul meu :::)))
Nici nu stiu daca sa fac sau nu anul acesta…Nu sunt in stare sa le am pe raft si sa nu ma ating…si mi-am promis ca ma fac „bunica frumoasa”…vin copiii acasa de Craciun.
Cu drag.
Buna ziua,
Am sa incerc si eu reteta aceasta,eu am facut deja vinete murate cu conopida,delicioase!
Maria, uite retata asta n-o stiu, conopida cu vinete. Poate te induri de noi si ne-o dai si noua, pofticiosilor… 🙂
Cu mare placere,eu am gasit reteta in Carticica >Vara si toamna in camara taPractic in bucatarie<
Deci:
2 kg vinete
2 kg conopida
300 ml ulei
1 litru bait pregatit din 300 ml apa,700 ml otet,1 lingura miere(eu am pus zahar in loc de miere,dupa gust),1 lingura sare,piper.foi de dafin dupa gust.
Cum procedezi:
Cureti vinetele si le tai rondele si le rumenesti usor in ulei pe ambele parti.
Pregatesti baitul si il pui la fiert cateva minute,apoi pui conopida desfacuta in buchetele si o lasi 5 min,apoi o scoti cu paleta si o pui intr-un vas.Procedezi la fel cu vinetele,apoi le asezi in borcane un strat de vinete,unul de conopida.Torni baitul fierbinte peste ele , inchizi borcanele si le sterilizezi 30 de minute.
Practic e ca reteta cu gogosar,daor ca punem conopida!
Multumim, Maria! Da, e cam aceeasi reteta si cum noua ne place mult conopida, cred c-am s-o fac si eu…mai incolo… 🙂
am preparat aceasta muratura, este intradevar f.f. buna, sotul meu este incantat, spune ca o poate manca pe paine. Astazi am sa mai fac doua portii. Multumesc mult.
soluția de oțet se pune fierbinte peste ingrediente, și în rețeta cu gogoșari?
mulțămim pentru ambele.
Eu o pun calduta, oricum, nu fierbinte.
danke shoșon
uiz plejar
Buna ziua,
Ma numesc, Mihaela, va spun cum le-am mai facut eu:
oparite in apa cu sare( nu prajite), nu sunt asa grele si grase. Usturoiul l-am pisat, un gen de mujdei
( cu putina zeama) si am pus un strat de vinete, mujdei (fara ardei sau alte legume), sunt f bune.
Puteti incerca. Cu drag! Mihaela
Fetelor, sigur nu ies prea acre!!! la 1 litru de apa, un litru de otet mi se pare mult….. as incerca dar mi-e frica sa nu le pot manca la iarna….va pup si spor la umplut borcane!!!
Buna, Alexandra!
Ma tenteaza reteta ta, insa mi-e urat de prajit vinetele, daca o sa mai am vreme si chef dupa ce fac conservele de baza poate o sa o incerc.
Oricum pot fi puse la scurs de ulei rondelele de vinete.Cica e bine sa le sarezi vinetele inainte de a le pune la prajit ca sa nu inghita mult ulei……….
anul acesta le am facut si eu si sant o NEBUNIE ………nu am cuvinte cat sant de bune
Ca sa nu se consume mult ulei, dupa ce vinetele au fost sarate , lasate la scurs si sterse ungeti usor cu ulei cu o pensula rondele de vinete pe ambele parti si asa prajiti-le
Pingback: Poze de toamna | Gradina visata
Pingback: Vinete murate in otet – reteta Alexandrei « 7 coline
cred ca sunt delicioase…am sa incercsi eu o portie….va pup si bafta…daca mai aveti retete deosebite puteti sa mai postati…invatam unii de la alti si ne suntemde ajutor unii altora..multumesc.
O reteta de nota zece.
foarte buna reteta bulgareasca
Buna ziua fetelor!
A trecut un an de la schimbul de retete si sunt sigura ca si in acest an le repetati.
Demult imi doresc muratura de vinete si aseara l-am vazut pe Jaimie preparand,am intrat pe net mai tarziu si n-am reusit sa scriu intreaga procedura.Am retinut ca el a folosit vinete rotunde si le-a lasat cu coaja.le-a fiert in apa cu sare.Apoi le-a tavalit intr-un bait cu usturoi,otet balsamic si oregano.A turnat peste ele in borcan ulei de masline.
Mie imi surad retetele voastre cu gogosari(din pacate acum inca n-au aparut pe piata),iar cu conopida cred ca ma voi topi de placere.
Multumesc Alexandra si Maria.
Nu ma las pana nu-mi pun in camara delicioasele muraturi.
Ce s-a intamplat?N-am primit nici un raspuns si nici alte comentarii la minunata reteta
A trecut un an si iar m-a cuprins dorul de vinete marinate.Sunt atat de bune!
Delicioase , multumim pentru reteta ! :-*
Vinetele sunt minunate iarna! Eu pun vinete pentru iarna asa prajite in ulei, dar intre straturile de vinete pun cateva masline negre, rondele de usturoi si rondele de ardei iute.Baitul il fac fara zahar, iar borcanele le pun la dunst a doua zi aproximativ 15-20 minute.