Dintre toate fructele, catina contine cea mai mare cantitate de vitamina C, mai mult decat macesul si de aproape zece ori mai mult decat citricele.
La noi in tara intalnim catina alba si rosie, ambele cu un puternic efect antoxidant pentru organism.
De la catina nu se folosesc doar fructele, ci si mugurii, frunzele si scoarta.
SCURT ISTORIC
Catina este un arbust fructifer ale carui beneficii se cunosc inca din antichitate. Se pare ca ar fi originara din Asia de Sud, iar chinezii o folosesc de peste 2.000 de ani in medicina traditionala.
In Romania, catina creste in mod salbatic in zona subcarpatica din Moldova si Muntenia, din bazinul Siretului si pana la Olt.
Catina si proprietatile sale
Fructul de catina contine vitamina A, C, complexul B, E, P, K, F si microelemente precum fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier si sodiu. Catina este bogata si in beta-caroten (mai mult decat contine morcovul), dar si pectine, zaharuri, aminoacizi esentiali si acizi grasi esentiali.
UZ INTERN
Catina sub forma de ulei (uleiul de catina) este benefic in afectiuni precum ulcerul gastric si duodenal, diaree, reumatism, afectiuni neuroendocrinologice, circulatorii si hepatice. El mai este folosit si in alcoolism, stres, astenie, anemie, coronariene, hipertensiune, gingivite. Un efect demn de luat in seama il are si asupra depresiilor, bolii Parkinson, tumorilor, adenoamelor, afectiunilor bucale, faringitei, raguselii, gripei, racelii, intoxicatiilor si leucemiei.
Catina este considerata un bun antiinflamator, cicatrizant, antibiotic, astringent, anticancerigen. Ea este indicata si pentru tratarea afectiunilor ficatului, splinei si rinichilor.
Arbust catina
UZ EXTERN
Catina este folosita sub forma de ulei si pentru afectiuni oftalmologice (miopie, hipermetropie, glaucom, cataracta), urticarie, alergii, dermatoze, imunitate scazuta, ulcere cutanate, eczeme, acnee, escare, hemoroizi, psoriazis si arsuri solare. Catina este un bun sudorific si mai este folosita si in tratarea anumitor afectiuni ginecologice.
Poate fi folosita in curele de slabire deoarece inhiba pofta de mancare, dar in acelasi timp vitaminizeaza organismul.
Uleiul de catina tine sub control nivelul colesterolului.
Trebuie stiut ca proprietatile antiinflamatoare, cicatrizante si antibiotice sunt detinute si de scoarta arbustului de catina.
Catina ajuta la pastrarea tineretii
Catina sau mai bine zic, mugurii de catina sub forma de tinctura sunt un excelent remediu impotriva procesului de imbatranire.
Mugurii de catina au, se pare, si un efect afrodisiac.
Catina
Catina este folosita nu doar in industria alimentara si ci in non-alimentara.
Catina, cu fruct dulce-actrisor, poate fi consumata in stare pura sau in amestec cu miere, in principal. Mai poate fi folosita la prepararea ceaiului, prajituri, etc.
Dimineata pe stomacul gol o lingurita de catina cu miere va face minuni pentru organismul tau. Daca pretul unui kilogram de catina vi se va parea mare incercati sa curatati macar o ramurica de fructele de catina si va veti lamuri de ce are un pret mai ridicat.
O reteta pe zi
Sirop de catina
1 litru suc de catina obtinut din 2 kilograme de catina data prin storcatorul de rosii; 1,5kilograme de zahar sau 1 litru de miere de albine.
Sucul obtinut se pune cu zaharul sau mierea intr-un vas si se amesteca de 4-5 ori pe zi (timp de 3-4 zile) pana se topeste zaharul. (gustos.ro)
Ceaiul de catina: se prepara din 1-2 lingurite de fructe de catina, zdrobite oparite cu 250 ml de apa clocotita, lasandu-se la infuzat timp de 30 minute. SE beau 2-3 cani pe zi.Este un ceai vitaminizant de exceptie.
Premii obtinute: In anul 1999, la al 12-lea Salon international de inventii, tehnici si produse noi, Geneva, domnul Moraru Ionut, de la Asociatia Stiinta si viata obtine medalia de bronz pentru mai multe preparate medicinale, printre care Vita-Gins – capsule continand radacini de ginseng rosu, de Hippophae rhamnoides si de maces cu o actiune vitaminizanta, antioxidanta, stimulanta si tonica SNC, cresterea capacitatii de efort fizic si intelectual al organismului.
Doamna Nicole-Livia Atudosiei, sefa de lucrari la Catedra de microbiologie a Universitatii Bioterra din Bucuresti si secretarul stiintific al Facultatii de Ingineria Produselor Alimentare au creat un procedeu de obtinere si conservare naturala a unui suc pe baza de catina alba, imbogatit cu extracte de plante aromate si medicinale. Acest suc este un biostimulator, fiind bogat in vitaminele A, C, E, F, bioflavonoide, licopine (coloranti naturali), cu o actiune marcant antioxidanta, acizi organici, minerale, intre care salutara este prezenta seleniului din catina (unul dintre cei mai puternici antioxidanti). Pentru aceasta creatie, autoarea a primit Medalia de argint la Salonul international de inventii, produse si tehnologii noi – EUREKA – Bruxelles, 2000 si Medalia de argint la Salonul international de inventii, Geneva, 2002.(www.calivitavelcu.ro)
Stiu si eu o poveste adevaratan cu catina. Acum muuulti ani, pe vremea cand lucram la Centrul de Librarii Bucuresti ca revizor de gestiune,aveam o colega care facuse zona zoster pe fata! Pe obraz, dar ii cuprinsese si un ochi si urechea. Avea fata aia niste dureri atat de ingrozitoare incat ne marturisea ca nu o data s-a gandit la sinucidere! Luni de zile s-a chinuit pe la dermatologi, dar n-a reusit nici macar sa-si amelioreze durerea, iar la fata arata ingrozitor, era complet desfigurata! Cineva i-a recomandat ulei de catina si daca mai traieste in ziua de azi, catinei i se datoreaza. S-a vindecat, s-a curatat, in doar cateva zile, cam doua saptamani. Tin minte perfect toata povestea pentru ca noi toate colegele ei am fost afectate de suferinta ei. Nu mai tin minte cum o chema pe colega mea, dar tin foarte bine minte ca s-a vindecat de o forma foarte grea de zona zoster cu ulei de catina, pregatita intr-o farmacie oarecare.
Multumim pentru informatile utile!
Cu placere. Te bagasera la spam astia de la wordpress.
Mamuca mea face catina cu miere de albine si ia cate’o lingurita in fiecare seara din amestecul asta. Stie ea ce stie!
Alexo, n’am luat bilete inca dar o sa’ti trimit tie banii sa cumperi si pt noi, atunci cand va cumparati voua. Ce zici? Sper ca nu’s prea indrazneata la faza asta..
Nu merge on-line? Lasa ca ma uit eu si-ti zic. Zacusca te asteapta!
Abia astept!!! Ard de nerabdare, parol!
Likewise!
hm…eu credeam ca e folosita doar pentru cei care au probleme cu tensiunea arteriala. Dar acum ca am vazut ce efecte are, o sa folosesc si eu. Multumesc de sfaturi.
Si eu la fel credeam , Gabi, dar ai vazut si tu, e buna, buna!
Eu am o mare nelamurire: din cate am cautat pe internet (majoritatea articolelor), am gasit „varianta” cf. careia catina STIMULEAZA pofta de mancare…
Pana la urma, care e varianta reala: stimuleaza sau inhiba pofta de mancare???
Cred ca si si! Cu alte cuvinte regleaza pofta de mancare, o aduce in limite normale, prin aportul pe care il aduce organismului de substante nutritive.
Pingback: DESPRE POST…2 | viatasiverdeata
exista si catina salbatica?
Scuzati! am vrut sa spun otravitoare.
credeam ca catina cu frunzele verzi si fructele ciorchine sunt ornamentale,nu comestibile,am vazut garduri din ele