Catina-un miracol

Dintre toate fructele, catina contine cea mai mare cantitate de vitamina C, mai mult decat macesul si de aproape zece ori mai mult decat citricele.

La noi in tara intalnim catina alba si rosie, ambele cu un puternic efect antoxidant pentru organism.

De la catina nu se folosesc doar fructele, ci si mugurii, frunzele si scoarta.

SCURT ISTORIC

Catina este un arbust fructifer ale carui beneficii se cunosc inca din antichitate. Se pare ca ar fi originara din Asia de Sud, iar chinezii o folosesc de peste 2.000 de ani in medicina traditionala.

In Romania, catina creste in mod salbatic in zona subcarpatica din Moldova si Muntenia, din bazinul Siretului si pana la Olt.

Catina si proprietatile sale

 

Fructul de catina contine vitamina A, C, complexul B, E, P, K, F si microelemente precum fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier si sodiu. Catina este bogata si in beta-caroten (mai mult decat contine morcovul), dar si pectine, zaharuri, aminoacizi esentiali si acizi grasi esentiali.

UZ INTERN

Catina sub forma de ulei (uleiul de catina) este benefic in afectiuni precum ulcerul gastric si duodenal, diaree, reumatism, afectiuni neuroendocrinologice, circulatorii si hepatice. El mai este folosit si in alcoolism, stres, astenie, anemie, coronariene, hipertensiune, gingivite. Un efect demn de luat in seama il are si asupra depresiilor, bolii Parkinson, tumorilor, adenoamelor, afectiunilor bucale, faringitei, raguselii, gripei, racelii, intoxicatiilor si leucemiei.

Catina este considerata un bun antiinflamator, cicatrizant, antibiotic, astringent, anticancerigen. Ea este indicata si pentru tratarea afectiunilor ficatului, splinei si rinichilor.

arbust catina

Arbust catina

UZ EXTERN

Catina este folosita sub forma de ulei si pentru afectiuni oftalmologice (miopie, hipermetropie, glaucom, cataracta), urticarie, alergii, dermatoze, imunitate scazuta, ulcere cutanate, eczeme, acnee, escare, hemoroizi, psoriazis si arsuri solare. Catina este un bun sudorific si mai este folosita si in tratarea anumitor afectiuni ginecologice.

Poate fi folosita in curele de slabire deoarece inhiba pofta de mancare, dar in acelasi timp vitaminizeaza organismul.

Uleiul de catina tine sub control nivelul colesterolului.

Trebuie stiut ca proprietatile antiinflamatoare, cicatrizante si antibiotice sunt detinute si de scoarta arbustului de catina.

Catina ajuta la pastrarea tineretii

 

Catina sau mai bine zic, mugurii de catina sub forma de tinctura sunt un excelent remediu impotriva procesului de imbatranire.

Mugurii de catina au, se pare, si un efect afrodisiac.

catina

Catina

Catina este folosita nu doar in industria alimentara si ci in non-alimentara.

Catina, cu fruct dulce-actrisor, poate fi consumata in stare pura sau in amestec cu miere, in principal. Mai poate fi folosita la prepararea ceaiului, prajituri, etc.

Dimineata pe stomacul gol o lingurita de catina cu miere va face minuni pentru organismul tau. Daca pretul unui kilogram de catina vi se va parea mare incercati sa curatati macar o ramurica de fructele de catina si va veti lamuri de ce are un pret mai ridicat.

O reteta pe zi

 

Sirop de catina

1 litru suc de catina obtinut din 2 kilograme de catina data prin storcatorul de rosii; 1,5kilograme de zahar sau 1 litru de miere de albine.

Sucul obtinut se pune cu zaharul sau mierea intr-un vas si se amesteca de 4-5 ori pe zi (timp de 3-4 zile) pana se topeste zaharul. (gustos.ro)

sirop catina

(www.apropo.ro)

Ceaiul de catina: se prepara din 1-2 lingurite de fructe de catina, zdrobite oparite cu 250 ml de apa clocotita, lasandu-se la infuzat timp de 30 minute. SE beau 2-3 cani pe zi.Este un ceai vitaminizant de exceptie.

Premii obtinute: In anul 1999, la al 12-lea Salon international de inventii, tehnici si produse noi, Geneva, domnul Moraru Ionut, de la Asociatia Stiinta si viata obtine medalia de bronz pentru mai multe preparate medicinale, printre care Vita-Gins – capsule continand radacini de ginseng rosu, de Hippophae rhamnoides si de maces cu o actiune vitaminizanta, antioxidanta, stimulanta si tonica SNC, cresterea capacitatii de efort fizic si intelectual al organismului.
Doamna Nicole-Livia Atudosiei, sefa de lucrari la Catedra de microbiologie a Universitatii Bioterra din Bucuresti si secretarul stiintific al Facultatii de Ingineria Produselor Alimentare au creat un procedeu de obtinere si conservare naturala a unui suc pe baza de catina alba, imbogatit cu extracte de plante aromate si medicinale. Acest suc este un biostimulator, fiind bogat in vitaminele A, C, E, F, bioflavonoide, licopine (coloranti naturali), cu o actiune marcant antioxidanta, acizi organici, minerale, intre care salutara este prezenta seleniului din catina (unul dintre cei mai puternici antioxidanti). Pentru aceasta creatie, autoarea a primit Medalia de argint la Salonul international de inventii, produse si tehnologii noi – EUREKA – Bruxelles, 2000 si Medalia de argint la Salonul international de inventii, Geneva, 2002.(www.calivitavelcu.ro)

Stiu si eu o poveste adevaratan cu catina. Acum muuulti ani, pe vremea cand lucram la Centrul de Librarii Bucuresti ca revizor de gestiune,aveam o colega care facuse zona zoster pe fata! Pe obraz, dar ii cuprinsese si un ochi si urechea. Avea fata aia niste dureri atat de ingrozitoare incat ne marturisea ca nu o data s-a gandit la sinucidere! Luni de zile s-a chinuit pe la dermatologi, dar n-a reusit nici macar sa-si amelioreze durerea, iar la fata arata ingrozitor, era complet desfigurata! Cineva i-a recomandat ulei de catina si daca mai traieste in ziua de azi, catinei i se datoreaza. S-a vindecat, s-a curatat, in doar cateva zile, cam doua saptamani. Tin minte perfect toata povestea pentru ca noi toate colegele ei am fost afectate de suferinta ei. Nu mai tin minte cum o chema pe colega mea, dar tin foarte bine minte ca s-a vindecat de o forma foarte grea de zona zoster cu ulei de catina, pregatita intr-o farmacie oarecare.

Despre Alexandra

Economista, salariata la stat, pasionata de gradinarit si de sapunarit
Acest articol a fost publicat în Arbusti decorativi, Cat mai natural, gradinarit, Tratamente in gradina si nu numai și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

14 răspunsuri la Catina-un miracol

  1. Mariana zice:

    Multumim pentru informatile utile!

  2. Georgiana zice:

    Mamuca mea face catina cu miere de albine si ia cate’o lingurita in fiecare seara din amestecul asta. Stie ea ce stie!
    Alexo, n’am luat bilete inca dar o sa’ti trimit tie banii sa cumperi si pt noi, atunci cand va cumparati voua. Ce zici? Sper ca nu’s prea indrazneata la faza asta..

  3. Georgiana zice:

    Abia astept!!! Ard de nerabdare, parol!

  4. gabriela zice:

    hm…eu credeam ca e folosita doar pentru cei care au probleme cu tensiunea arteriala. Dar acum ca am vazut ce efecte are, o sa folosesc si eu. Multumesc de sfaturi.

  5. io zice:

    Eu am o mare nelamurire: din cate am cautat pe internet (majoritatea articolelor), am gasit „varianta” cf. careia catina STIMULEAZA pofta de mancare…
    Pana la urma, care e varianta reala: stimuleaza sau inhiba pofta de mancare???

  6. Pingback: DESPRE POST…2 | viatasiverdeata

  7. danet maria zice:

    exista si catina salbatica?

  8. danet maria zice:

    Scuzati! am vrut sa spun otravitoare.

  9. olga zice:

    credeam ca catina cu frunzele verzi si fructele ciorchine sunt ornamentale,nu comestibile,am vazut garduri din ele

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s