Gratare de gradina

Pentru cine intereseaza, am scos cateva modele de gratare. Acolo, niste gratare modeste, amarate, pentru mici si pastrama. Adevarul este ca daca aveti curte, e mare pacat sa nu aveti si un gratar. Eu visez la o constructie complexa, care sa cuprinda pe langa clasicul grill si un rotisor, precum si un cuptor in care sa coc paine. Hmm, nu suna rau, nu? Dar ce ziceti de bietele gratarase din pozele urmatoare?

Despre Alexandra

Economista, salariata la stat, pasionata de gradinarit si de sapunarit
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

23 de răspunsuri la Gratare de gradina

 1. victoriacus zice:

  minunat.uite dupa asa ceva tanjesc si eu.Cum la anul ne vom apuca de casuta,probabil ca gratarul il vom construi in 2012 🙂
  oricum si eu tot cu cuptor il vreau si mai vreau si pilta ca sa fac vara mancarea afara la lemne.Iese delicioasa.

 2. victoriacus zice:

  haha,nu ca tot el e si proiectantul.Eu am acces doar la gradina.In rest oricum stiu ca are aceleasi gusturi ca si mine si ,drept sa iti spun,sunt atat de dornica sa stau in casuta mea, incat chiar nu ma mai intereseaza cum va arata.Macar sa reusim sa o face si sa stiu ca e a mea. 🙂

 3. victoriacus zice:

  haha,nu ca tot el e si proiectantul.Eu am acces doar la gradina.In rest oricum stiu ca are aceleasi gusturi ca si mine si ,drept sa iti spun,sunt atat de dornica sa stau in casuta mea, incat chiar nu ma mai intereseaza cum va arata.Macar sa reusim sa o facem si sa stiu ca e a mea. 🙂

 4. Si eu vreau un gratar afara…dar daca stau sa ma gandesc…anul asta am facut o singura data gratar.
  Imi este sila sa ma apuc sa fac focul pentru gratar, mai bine fac friptura la cuptor.

 5. Pai daca vreau sa mananc carnea cruda la mijloc, il las pe sot sa faca gratarul. 🙂
  Este anti-talent la bibilit carnea pe gratar.
  Asa ca trebuie sa asist indeaproape.
  In schimb, parintii mei fac gratar cam la orice intrevedere…cel putin o data pe luna. S-ar putea si din cauza asta sa imi fie sila de carne la gratar.

 6. Mariana zice:

  Acum se termina zona unde vreau o terasa mare din lemn (sau un foisor) cum sa-i zic?asta la anul ca am alergie la „santier”…tocmai vorbeam cu mesteru sef cit costa? ce crezi:manopera si material?
  Asa si as avea loc si de o zona de gratar aproape si …toate gratarele sunt faine…
  Sper sa plece simbata seara…mesteri!
  O zi buna!

 7. marian zice:

  are cineva sa imi dea si mie nr unui mester?
  vreau sa imi fac gratar in curte si am gasit mesteri care mi-au facut preturi exagerate!!
  marian.calinescu@aldoservice.ro

 8. cartiregale zice:

  Va recomandam cartea CUPTOARE SI GRATARE PENTRU GRADINA de STEFAN WINKELMEYR

  Puteti comanda aceasta carte de la CARTIREGALE
  Telefon: 0746407499
  Pret: 14 RON

  De la constructii simple ,unele dintre ele chiar transportabile,la gratare cu personalitate,adevarate recorduri de creativitate-toate ne pot strajui in mod placut casa cu conditia de a accepta ca ne sunt chiar necesare.
  Cartea de fata este plina de idei.Idei legate de rezistenta,de design,de utilizare,de paza impotriva neplacerilor.Contribuiti chiar si numai cu o particica din propria dumneavoastra imaginatie si veti realiza lucruri,pana mai ieri,de neimaginat.

  Extras din carte
  Sfatul profesionistului
  Evitaţi măsurătorile în lanţ, adică de fiecare dată faceţi marcajele corespunzătoare întâi pe ţăruşii din colţuri, abia apoi pe cei intermediari. Dacă trasaţi marcajele de la un ţăruş la altul, o eroare de măsurare poate afecta toţi ţăruşii care urmează să fie marcaţi.
  Dacă aveţi în plan şi o pantă pentru scurgerea apei de ploaie, trebuie să introduceţi ţăruşi auxiliari între ţăruşii din colţuri, la distanţe egale unul de altul, şi să marcaţi punctul de 0 cm şi pe ei. Stabiliţi diferenţa de înălţime care vreţi să existe între punctele exterioare ale pantei şi împărţiţi-o la numărul de ţăruşi auxiliari plus unu. Rezultatul obţinut se scade din punctul de 0 cm al primului ţăruş auxiliar (din cel de-al doilea ţăruş se va scade dublul ş.a.m.d.).
  Puteţi să vă asiguraţi că aţi realizat o coborâre uniformă cu ajutorul unui dreptar sau poloboc. Pentru a reţine rezultatul obţinut la primul ţăruş, faceţi un marcaj de poloboc. Apoi aşezaţi polobocul pe celelalte bucăţi şi verificaţi dacă panta coboară uniform.
  După ce aţi marcat poziţia, săpaţi groapa pentru fundaţie. La suprafeţele mari rentează utilizarea unui excavator mic, care poate fi închiriat. Suprafeţele mai mici pot fi săpate cu lopata şi cazmaua. Dacă este cazul, afânaţi întâi straturile tari de pământ cu târnăcopul. Adâncimea gropii depinde de adâncimea de îngheţ. în mod normal, o adâncime de 50, până la 80 cm este suficientă. Se obţine destul de mult material în urma săpării gropii. Dacă acesta nu se poate folosi pentru nivelare în propria grădină, închiriaţi un container, care să vi se livreze acasă, şi în care să vă fie ridicat pământul scos. O parte din materialul excavat, cel mai bine, din straturile superioare, ar trebui păstrată pentru umplerea golului lateral dintre fundaţie şi sol, care va rămâne la suprafaţa solului. Păstraţi acest material într-un loc potrivit. La utilizarea excavatorului sau a camioanelor, solul din grădină nu trebuie să fie ud şi moale, pentru că astfel se pot forma urme adânci de şenile sau roţi şi solul poate fi compactat, ceea ce ar anula exactitatea adâncimii gropii.
  După ce aţi săpat groapa, pământul de pe pereţi şi de pe fund trebuie nivelat şi compactat cu un mai de mână sau cu o placă vibratoare. în final, turnaţi pietriş protejat de îngheţ de granulaţie mare. Acesta nu conţine substanţe argiloase şi nu mai absoarbe apa. Puteţi folosi şi prundiş sau balast de carieră, care sunt mai ieftine, dar nu sunt asigurate împotriva îngheţului. între straturi trebuie să compactaţi în mod constant, pentru a preveni o eventuală viitoare scufundare.
  Acest strat de blocaj este închis cu un strat de circa 15-20 cm de pietriş pentru straturi antigelive, mai mărunt. Suprafaţa pietrişului se nivelează şi se compactează cu o greblă sau cu lopata, folosind un dreptar sau un poloboc pentru a verifica dacă suprafaţa este perfect orizontală. Astfel vă asiguraţi că stratul de beton va fi peste tot la fel de gros.
  în funcţie de patul de pietriş veţi instala cofrajul. Dacă apar goluri între pietriş şi scândura cofrajului, ele trebuie umplute cu pietriş, altfel betonul va ieşi.

  Noţiuni de metalurgie
  Fierul, materia primă a oţelului, este disponibil în cantităţi aproape nelimitate, ca minereu de fier. Oţelul normal rugineşte foarte repede sub influenţa umezelii .dacă este lăsat afară. Trebuie să fie protejat. (Pentru tratarea suprafeţei vezi p. 36!) Adăugând crom, nichel, vanadiu, oţelul este aliat şi nu va rugini, precum cel pentru unelte sau oţelul superior.
  Ca şi celelalte metale, oţelul se găseşte sub formă de plăci (1/10 – 100 mm), în profil drept sau concav, cu diverse secţiuni: rotundă, dreptunghiulară, pătrată (sub formă de ţeava), cu secţiune în L, în U, în T sau dublu T. în plus, pentru uşi şi ferestre există o mulţime de profiluri cu secţiune specială. Puteţi găsi foi de tablă cu striaţii (antiderapante) sau perforate. Utilizările oţelului sunt foarte variate: de la comunul ac de cusut până la structura de susţinere a zgârie-norilor. Piesele de oţel se pot procura din comerţul cu materiale feroase sau de la atelierele de lăcătuşerie. în construcţii, oţelul se foloseşte şi ca armătură, sub formă de foi sau tije. Barele rotunde au striaţii, pentru a face priză mai bine în beton.
  Alama şi cuprul, metale neferoase, ies în evidenţă prin maleabilitatea ridicată şi prin rezistenţă, chiar şi în aer liber. Alama este un aliaj de cupru şi zinc. Alama şi cuprul nu se sudează, ca fierul, ci, de obicei, se lipesc, folosindu-se aliaje pentru lipit dure sau cositor. Cuprul, de exemplu, este metalul potrivit pentru capacul de deasupra grătarului.
  Zincul este deosebit de rezistent la intemperii. Din acest motiv el este folosit cu precădere pentru conservarea suprafeţelor de oţel. Acest proces se numeşte „zincare”. Evident, puteţi folosi şi foi de zinc simple, de exemplu, pentru acoperirea pereţilor.
  Pentru siguranţa Dumneavoastră
  Fiţi prevăzători: dacă în cadrul construcţiei, cuprul şi zincul intră în contact, va lua naştere, ca şi în baterie, un element galvanic, care duce la descompunerea cuprului. Aşadar: nu folosiţi oţel zincat sub acoperişul de cupru în cuptor.

 9. Super super gratare,am sa fac si eu,dar bine inteles cu aprobarea ta,nu de alta dar sa nu iti fur idea.Imi plac toate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s