Peltea de mere

Se poate face si peltea de mere, dar nuuu este asa de parfumata ca cea de gutui, favorita mea. Pana se coc gutuile mai e ceva vreme, asa ca ne facem mana pe o peltea de mere. Buna si ea, nimic de zis…

Se folosesc cotoarele si cojile de mere ramase de la placinta, sau putem folosi mere intregi daca avem destule. ( Eu am, he,he) Merele se taie in sferturi, chiar mai marunt,cotoarele se pun cu tot cu samburi. Nu se arunca decat partile stricate, atat! Le punem intr-o cratita si le acoperim cu apa, care sa depaseasca merele cu 3-4 cm. Se fierb la foc moderat pana se inmoaie bine de tot. Se scurg apoi printr0o sita in care am pus tifon, sa se strecoare bine-bine. Se lasa la scurs pret de o ora. Masuram apoi lichidul rezultat si punem 1 Kg de zahar la 1 litru de lichid. Se pune iar pe foc si se lasa sa fiarba pana se ingroasa, verificandu-l la fel ca pe dulceata, adica punem cateva picaturi de peltea pe o farfurioara si astaptam sa se raceasca. Astfel ii verificam consistenta. Oricum, ea cand se raceste se mai si intareste. Cu putin timp inainte de a fi gata, punem zeama de la o jumatate de lamaie: o parfumeaza si ii mai ia din dulceata aia lesinatoare.Se pune fierbinte in borcane, iar apoi se intorc borcanele cu fundu-n sus si le lasam asa vreo doua ore. Asa se sterilizeaza.That’s all!

Merele, perele si gutuile contin substante numite pectine, dar si zmeura, citricele, caisele, coacazale.

La ce e buna pectina?

Scade nivelul sangvin al colesterolului si trigliceridelor, crescand eliminarea pe cale biliara a acestora.
Blocheaza acizii biliari formand complexe neabsorbabile, astfel ducand la scaderea absortiei intestinale a lipidelor.
Favorizeaza drenarea vezicii biliare ceea ce determina un efect favorabil in litiaza biliara.
Se recomanda in hipercolesterolemie, cure de slabire, reglator de tranzit intestinal, litiaza biliara, diskinezie biliara.(Laboratoarele Medica)

Si inca un articol despre pectine:

PECTINA DIN LEGUME SI FRUCTE IN LUPTA INPOTRIVA CANCERULUI

Primul sfat pe care o sa ti-l dea oricine – medic, nutritionist, mama, tata, bunica, vecinul de bloc – mananca fructe si legume!

Paradoxal, desi e un lucru atat de cunoscut, consumul de fructe si legume este mult prea scazut fata de necesitatile nutritionale ale omului sanatos.

O sa va dau un argument in plus pentru a manca mai multe fructe si legume. A fost dovedita legatura intre pectina ce se gaseste in fructe si legume si protectia impotriva dezvoltarii unor forme de cancer. Pectina este una dintre acele “fibre” naturale despre care ati tot auzit. Ea se gaseste in special in coaja fructelor si are capacitatea de a favoriza digestia si absorbtia unor vitamine si minerale, precum si sa duca la scaderea colesteroluluipectina. Pectina detoxifiaza  organismul prin eliminarea unor metale (cupru, plumb etc.), si astfel creste rezistenta organismului.

Recent s-a constatat ca ea are capacitatea sa se lege de o molecula numita galectina-3 (Gal3) care are un rol in mecanismul cancerului. Odata realizata aceasta legatura se constata incetinirea ritmului de dezvoltare a cancerului sau chiar blocarea acestui proces.

In plus, s-a descoperit ca in anumite conditii, pectina din gemuri de fructe elibereaza un fragment molecular care inhiba capacitatea numitor proteine de a stimula dezvoltarea cancerelor.

Daca ar fi sa alegeti intre fructe proaspete si gemuri (sau dulceata) mergeti pe prima varianta, datorita continutului crescut de zahar pe care il au cele din urma.

In industria alimentara se folosesc pectine rafinate pentru crearea de dulceturi, spume, bomboane, jeleuri  etc. (E440 i si E-ul 440 ii). Acestea, in combinatie cu alte substante din dulciuri dauneaza sanatatii, din cauza combinatiei nenaturale cu cantitati mari de zaharoza, amestecuri de glucoza si fructoza sau cu alte E-uri. (www.nutritionist.info)

Anunțuri

Despre Alexandra

Economista, salariata la stat, pasionata de gradinarit si de sapunarit
Acest articol a fost publicat în Conserve și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Peltea de mere

  1. victoriacus zice:

    si in samburi este o mare cantitate de pectina.De aceea se pun si cotoarele.Mi-ai facut pofta,dar eu nu am nici mere si nici gutui :((

  2. Mariana zice:

    Vai,nu trebuia sa-mi amintesti de pelteaua de gutui!am un dorrr de ea de numa numa!
    Arata minunat si cea de mere,iti vine repede s-o halesti!
    Multumesc de informatii!

  3. maryanne zice:

    ce bine arataPoate dai si reteta de gutui,ca am multe gutui si parca ,parca as incerca.Nu am mai facut,dar intotdeauna e un inceput.Anul asta e mai slab cu merele ,dar gutui am slava Domnului!

  4. Buunn…ce buna trebuie sa fie, mai ales daca este facuta de altcineva. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s