Pregatirea trandafirilor pentru iarna

Cum iarna nu este foarte departe ( decat pentru Elisa!), m-am gandit ca ar cam fi vremea sa scriu si eu un articolas despre pregatirea trandafirilor pentru iernat.

Sfatul meu este sa nu-i taiati, poate doar asa, superficial, crengile crescute mari, care oricum la iarna se vor rupe de la viscol, ori de la zapada, chiciura,sau care pur si simplu vor ingheta. Taierea  de toamna nu prieste trandafirilor, pentru ca locul taiat va insemna o rana  care nu mai are timp sa se cicatrizeze, putand dauna acestuia. Prin taietura pot intra fungi, isi pot face loc larve, deci mai bine nu-i taiati deloc. Cu o singura exceptie si anume cand mutati un trandafir. Atunci il veti taia mai mult si de-abia apoi il mutati. Plantarea se va face in modul obisnuit.

Trandafirii urcatori nu se taie deloc toamna.

Importanta este insa protectia radacinii trandafirului. Orice gradinar, chiar si cei incepatori ar trebui sa stie ca iarna trandafirii, chiar si cei batrani, se musuroiesc, adica se aduna pamant in jurul tulpinii, pana la inaltiumea de 30, chiar 40 de centimetri. Daca zona este mai rece si exista pericol de inghet, se mai pun peste musuroi paie, crengi de copac, coceni de porumb, rumegus. In niciun caz nu-i acoperiti cu plastic, caci vor face mucegai.Cu plastic se acopera doar butasii.

Incepand din aceasta perioada nu le mai taiati florile, lasati macesele pe toata perioada de iarna. De ce? Faptul ca nu le mai taiem florile reprezinta pentru trandafiri un semnal in plus ca se apropie iarna si atunci isi iau si ei masuri de protectie, cum ar fi sa adune substante nutritive pentru a rezista la frig si sa nu le mai consume pe flori. De aemenea, incepand cu septembrie, nu se mai administreaza ingrasamant.

O atentie deosebita trebuie acordata trandafirilor standard, adica trandafirilor altoiti pe trunchi inalt, deoarece altoiul este foarte sensibil si cum de data asta se afla in aer si nu sub pamant, riscul de a ingheta este de cateva ori mai mare decat cel al trandafirilor obisnuiti, tufa. Eu am avut anul trecut o experienta nefericita cu patru trandafiri standard care mi-au degerat, desi i-am invelit cu paie si rogojini. In cazul acestor trandafiri, cea mai buna metoda de a-i proteja ( mai ales daca sunt tineri) este sa ingropati altoiul in pamant. Asta inseamna ca trunchiul sa fie destul de flexibil ca sa permita aceasta operatiune. Daca nu se poate, atunci trebuie invelit bine de tot in materiale bio, deci nu plastic.

Sa speram ca nu va fi o iarna atat de grea incat sa ne degere trandafirii, chiar protejati.

Despre Alexandra

Economista, salariata la stat, pasionata de gradinarit si de sapunarit
Acest articol a fost publicat în gradinarit și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

20 de răspunsuri la Pregatirea trandafirilor pentru iarna

  1. vasi zice:

    Subscriu sfaturilor tale,la fel fac si eu,tai trandafirii numai primavara si pe cei tufa si pe cei cataratori .Toamna protejez radacinile lor cu frunze uscate sau nisip.In rest nu fac decat sa astept primavara si sa-i tai atunci cu grija si am trandafiri foarte frumosi.

  2. vasi zice:

    Eu am unul catarator, pe pergola si ii las 4-5 corzi lungi si bine prinse cu sfoara ,iar lastarii laterali de pe fiecare ii scurtez la 3 ochiuri,cam ca la vita de vie si am o inflorire uniforma ,de jos pana sus,asta pana la mijlocul verii, cind,isi desfasoara niste corzi,de nu mai fac fata la aranjat si scurtat.Dar ,initial,respect regula:3 ochiuri.Mai vorbim.

  3. huni zice:

    Foarte educativ articolul!
    Nu stiam ca se lasa sa faca macese la iarna, dar dupa ce ai explicat de ce…chiar mi se pare logic :D.

  4. victoriacus zice:

    Si eu trebuie sa ma duc sa ii musuroiesc,dar cu vantul asta parca nici nu imi vine sa ies din casa,offf
    Si cand ma gandesc la ger si zapada……mai ca imi vine sa hibernez

  5. Elisa zice:

    Ma topesc de cald 🙂

  6. Elfa zice:

    Dupa muuuult timp departe de blog, am revenit si eu..
    Alexandra, am o intrebare, te rog. Eu am protejat trandafirii cu niste scoarta, pamant si frunze.. De asemenea, in jurul acestora am legat niste celofan, ca sa stea aproape de tulpini mai multa vreme. E buna ultima miscare, sau nu?

  7. Elfa zice:

    Iui.. 😦 Nah ok. Credeam ca vor fi foarte bucurosi pt hainutele noi de iarna!
    Nu prea stiu cum sa pun musuroiul deoarece in zona sunt viscole destul de puternice, ma gandesc ca o sa imprastie tot ‘ materialul’.
    Multumesc Alexandra!

  8. Rodica zice:

    Daca am trandafirasi pitici in jardiniera pe bacon cum ii pot feri de inghet?

  9. Sterian Paula Mihaela zice:

    Am intrat în luna noiembrie iar trandafirii mei au si acum flori. Las florile sau le tai?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s