Cetatea Sighisoarei


Istoria orasului Sighisoara

Asezata pe cursul mijlociu al Tarnavei Mici, cetatea Sighisoarei, numita si Perla Transilvaniei, este o asezare saseasca atestata documentar in anul 1298, intemeierea localitatii datand insa din sec al – XII-lea.

Dezvoltarea economica a orasului Sighisoara este remarcabila, datorandu-se in primul rand breslelor mestesugarilor care sunt mentionate pentru prima data in anul 1376. Mesterii breslasi sunt cei care au creat intregul sistem de fortificatie al cetatii Sighisoarei, gratie lor stau astazi marturie cele 9 turnuri de aparare din cele 14 cate au functionat si zidurile de incinta care sunt pastrate aproape in totalitate, insumand 930 de metri.

Turnul cel mai reprezentativ pentru oras este Turnul cu Ceas. Functia sa initiala era de poarta principala a cetatii, pe langa aceasta aici a functionat secole la rand primaria sau magistratul orasului. Construit in sec al XIII – XIV, turnul a suferit mai multe schimbari, uktima fiind cea dupa anul incidentului 1676, cand i s-a dat forma actuala.
Are o inaltime de 64 m, din care doar acoperisul 34m, in varful caruia se afla un cocos care se roteste in bataia vantului si despre care se spune ca, daca isi intoarce privirea spre cetate va ploua cu siguranta. Turnul mai este renumit si pentru figurinele sale care tin de mecanismul ceasului, ele reprezinta zilele saptamanii, un tobosar pentru ora exacta si calaul orasului, inspre oras. Inspre cetate se pot vedea un tobosar, pentru ora exacta si alte trei papusi ce simbolizeaza Pacea, Justitia si Dreptatea, cea din urma fiind legata de ochi.

Astazi acest turn adaposteste Muzeul de Istorie al orasului Sighisoara, cu colectia de arheologie, farmacie, mobilier, mestesuguri si bresle, orologie, etnografie, arme medievale si moderne, toate oglindand istoria cetatii Sighisoara.

Dintre turnurile de aparare ce au ramas si astazi dovada a intensei activitatii economice din oras sunt:
Turnul Tabacarilor, Turnul Cositorarilor, Turnul Franghierilor, Turnul Macelarilor, (sec XV), Turnul Cojocarilor, (ca 1350), Poarta din Dos, sub Turnul Croitorilor, (sec. al XIV-lea), Turnul Cizmarilor, (anul 1521), forma sa actuala baroca ii este data in anul 1681, si Tunul Fierarilor.

Sighisoara, un veritabil oras-muzeu, ofera vizitatorului modern sansa rara de a realiza o intoarcere in timp, in atmosfera medievala de acum cateva sute de ani.
Sighisoara este inclusa din anul 1999 in Patrimoniul Mondial UNESCO, fiind considerata cel mai bun exemplu din Transilvania si din Europa centrala, pentru un fost oras de mestesugari si agricultori, lucru documentat prin formele arhitectonice ale caselor vechi, cu porti carosabile si curti interioare. Complex medieval de arhitectura militara, civila si ecleziastica de valoare europeana, Sighisoara este printre putinele orase-cetate locuite din Europa si singurul conservat in cea mai mare parte, dar si locuit din Romania.

Prima atestare documentara a localitatii in 1280 nu marcheaza insa si inceputul locuirii pe teritoriul orasului si in zona inconjuratoare, pentru care exista dovezi de acum 4000 de ani. Orasul a avut marea sansa ca, in perioada avantului industrial, cele mai multe intreprinderi de industrie usoara sa fie amplasate in afara perimetrului orasului vechi, in asa-zisa platforma industriala, unde au fost construite si majoritatea blocurilor de locuinte, astfel incat centrul vechi al orasului sa fie afectat numai in mica masura.

Am trecut de nenumarate ori prin Sighisoara, dar n u stiu cum, niciodata n-am urcat la Cetate. Ori n-a fost destul timp, ori a fost vremea proasta, cert este ca in vara asta, la intoarcerea din Maramures, am oprit vreme de un ceas si mai bine in Cetatea Sighisoara. A fost o adevarata revelatie intalnirea cu istoria, cu Evul Mediu in toata splendoarea lui,chiar aici, in Romania. Avem si noi care va sa zica o cetate, un oras medieval locuit, exact ca Perouge, pe care il descriam prin primavara, insa mult, mult mai frumos si mai pitoresc. Strazile au fost pavate cu piatra de curand, multe din case au fost renovate, exista numeroase pensiuni si terase, restaurante, baruri, pub-uri,ce mai , cetatea Sighisoara face cinste turismului romanesc. Numerosi turisti, romani, dar mai ales straini, bantuiau pe strazi, minunandu-se la fiecare colt! Ce sa va spun, crestea inima in mine cand auzeam: very nice, fantastic, zer shon, amazing! Iar plaiurile sighisorene sunt de vis. Orasul propriu-zis este asezat pe dealuri si ofera privelisti minunate.

Reclame

Despre Alexandra

Economista, salariata la stat, pasionata de gradinarit si de sapunarit
Acest articol a fost publicat în Calator prin tara și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Cetatea Sighisoarei

 1. ce mi-ai facut 😀
  si unde nu m-o pocnit un dor de duca de mi-am si facut traseul … da’ am de lucru de-mi vine sa plang …
  nu-i nimic… in curand!

 2. melinte daniela zice:

  ne-am propus de mai multe ori ca la intoarcerea din concediu, vara , sa mergem sa vedem Sighisoara. ca un facut de fiecare data traseul prin tara , catre casa , era altul , astfel ca n-am ajuns acolo !poate la vara , in timpul festivalurilor care au loc acolo…

 3. Georgiana zice:

  Ce frumooooos! Am fost acolo acu 2 ani si mi-a plăcut la nebunie!
  P.S. Ai trimis aia? 😛

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s