Istanbul

Istanbulul este singurul oraș din lume ce se întinde pe malurile a două continente, Europa și Asia. Este situat in nord-estul Mării Marmara. Are o populație de aproximativ 18.800.000 de locuitori în zona metropolitană (2010), adică circa 18% din populația toală a Turciei, apeciată la peste 73.000.000 locuitori. Se poate aprecia că în realitate populația poate fi mai mare cu cel putin 1.000.000 de locuitori flotanti, asemănător tuturor marilor metropole. Cu toate că, la 13 octombrie 1923, orașul a pierdut calitatea de capitală în favoarea orașului Ankara, fost Angora, a rămas centrul economic cel mai important al Republicii Turcia.

În timpul antichității grecești și romane orașul s-a numit Byzantion, iar după 11 mai 330, s-a numit un timp Noua Romă, dar imediat a preluat numele întemeietorului său, împăratul romanConstantin I cel Mare, numindu-se Constantinopolis sau pe scurt, Constantinopoll, adică orașul lui Constantin. Mult timp a fost numit de cuceritorii turci Istanbul, dar pe plan internațional a păstrat numele de Constantinopol. Abia începând din 1930, numele oficial al orașului a devenit Istanbul. Până în 1930, aglomerația urbană a orașului s-a numit oficial Constantinopol, iar cu apelativul Stanbul era desemnat numai Orașul Vechi, adică peninsula istorică. Numele modern Istanbul a fost extins în urma reformei de limbă și scriere turcă întreprinse de către Mustafa Kemal Ataturk în 1928, numită și Revoluția semnelor. Cu numele de Constantinopol orașul a servit drept capitală a Imperiului Roman în totalitatea sa, în două scurte perioade ale din secolulul al IV-lea e.N, al Imperiul Roman de Răsărit până la cucerirea turcă din anul 1453 și în final a Imperiului Otoman, până la transformarea acestuia în Republica Turcia. De reamintit că perioada Imperiului Roman de Răsărit a fost numită de istoriografia umanistă din secolul al XVI-lea, drept perioada bizantină, termen neutilizat anterior.

În perioadă anilor 12041261, a fost capitala Imperiului latin din Orient, ca urmare a cuceririi sale de către armata Cruciadei a IV-a (11951204).

Pe parcursul unui mileniu Constantinopol-ul și imperiul său au fost stindardul civilizației și culturii europene medievale, păstrătoare ale tezaurului de cultură, artă și civilizație antică. Constantinopolul și Imperiul Bizantin sunt considerate a fi un leagăn major de civilizație europeană și mondială, civilizație caracterizată printr-un larg sincretism. Aici s-a întâlnit civilizația greco-romană cu civilizațiile Orientului Apropiat și Mijlociu, de la care a împrumutat trăsături noi, luând naștere o civilizație de sinteză, civilizația bizantină. Imperiul Bizantin și capitala sa, au constituit și creuzetul afimării creștinismului, în general și al celui ortodox în special. Din punct de vedere istoric, alături de Atena și Roma, Constantinopolul și deci Istanbul-ul, este una dintre cele mai importante trei capitale antice care a dăinuit până astazi.

Despre Istanbul as putea sa va povestesc o multime de lucruri, desi n-am stat acolo decat patru zile. Aceste patru zile au fost insa pline de impresii si de experiente placute, incat in mod sigur voi mai merge acolo inca o data .

Orasul este fermecator in ansamblul lui.Chiar si cartierul Laleli, unde am stat, sarac si plin de interlopi, are farmecul lui. Mare mi-a fost mirarea cand am vazut pe strazi lustragii, pe care in Bucuresti i-am vazut ultima data cand eram copil. Tot in Laleli se afla si Marele Bazar, de unde nu prea ai ce sa cumperi, dar care te incanta cu atmosfera lui de 1001 de nopti: colorat, zgomotos, plin de oameni, de marfuri , de aur.

Tot in partea europeana a orasului se afla principalele atractii turistice: palatul Topkapi ( unde sa afla expusa harta lui Piri Reis), Moscheea Albastra, Moscheea Sf. Sofia, Podul Galata.

Mancarea este exceptionala, iar ospatarii turci stiu sa te faca sa te simti ca un invitat special, fara sa fie totusi slugarnici. Turcii sunt foarte prietenosi, modesti,simpatici. Nu prea m-am simtit ca intr-o tara musulmana, unde nu-ti vine sa umbli in pantaloni scurti.

La o ora de zbor cu avionul Istanbul este o ideala destinatie turistica de weekend prelungit. Daca nu aveti ce face intr-un weekend, ori daca drumul pana la Sinaia vi se pare obositor ( si chiar este), luati primul avion si dati o fuga pana la Istanbul. N-o sa va para rau! Si nu care cumva sa ratati croaziera pe Bosfor.Ori baclavalele.

Atat pentru azi, ca e tarziu. Daca vreti detalii despre Istanbul, nu ezitati sa ma intrebati.

O seara buna.

Reclame

Despre Alexandra

Economista, salariata la stat, pasionata de gradinarit si de sapunarit
Acest articol a fost publicat în Calator prin lume și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

11 răspunsuri la Istanbul

 1. Constantin zice:

  Aferim, bre! Seara buna!

 2. Georgiana zice:

  Mămică, ferice de tine c-ai văzut atâta lume!! Brava!
  Te îmbrăţişez şi te pup de noapte bună!

 3. aia o s-o vedem cu totii pana la urma, da’ acolo inca nu ma inghesui sa ma duc !
  ce-ti veni sa te gandesti fix la aia?

 4. melinte daniela zice:

  istambulul a fost scos intotdeauna din carti , cand a fost vorba de concediu (asa s-a votat la noi) , dar este un oras interesant si merita vizitat…cat despre comentariile de mai sus sper ca saptamana viitoare sa te molipsim de optimismul nostru, care ne salveaza de multe ori…(este cupa Hobby Dance la dans sportiv , la Bucuresti)!!!

 5. melinte daniela zice:

  daca nu intervine ceva neprevazut avem concurs sambata la ora 13.30 in sala de sport „Andreea Isarescu” , langa pollitia Voluntari.de obicei programul se decaleaza cu 2-3 ore , mai ales ca acest club din Bucuresti are f.multi sportivi…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s