Ce nu stiati despre Bucuresti

Bucurestiul este a sasea capitala ca marime din UE
Cea mai veche gara in Bucuresti este Filaret.
Primul drum din Bucuresti a fost Drumul de Lemn, astazi Calea  Victoriei. Calea Victoriei era pavata cu trunchiuri de copaci.
Primele omnibuze cu cai au fost inaugurate in Bucuresti in 1840, fiind  printre primele  orase din Europa care aveau astfel de mijloace de  transport
Cimitirul Bellu era locul preferat al hotilor de caciuli de blana.  Stateau cocotati pe zid si le pescuiau din capul doamnelor cu o sfoara  si un carlig de pescuit. Apoi le vindeau in parcul Tineretului.
Intrarea hotelului Novotel este fatada fostului Teatru National. In  timpul celui de-al doilea razboi mondial, mai exact in anul 1944, s-a  urmarit distrugerea Palatului Telefoanelor, bomba insa a ratat tinta  si a cazut pe Teatrul National.

Denumirea veche a parcului Cismigiu era balta lui Dura Negutatorul ,  dar in 1779 Alexandru Ipsilanti pentru a organiza mai  bine  aprovizionarea cu apa a orasului porunceste sa se construiasca o  cismea spre iesirea Stirbei Voda de astazi.
Numele strazii Lipscani provine de la oraul Leipzig din Germania ,  lucru ce aminteste de viata comerciala extrem de dinamica
a Valahiei.
Orasul  Bucuresti este desemnat capitala a Tarii Romanesti in 1659 de  catre domnitorul Gheorghe Ghica.
Intre 1798 si 1831, populatia Bucurestiului se dubleaza. Recensamantul  din 1798 numara putin peste 30 de mii de locuitori in timp ce 33 de  ani mai tarziu se ajunge la 60.587 de locuitori.  Intre 1948 si 1992 populatia Bucurestiului a sporit cu peste 1 milion de locuitori, de la 1.025.000 la 2.067.000. La ultimul recensamant,  numarul de locuitori al orasului a fost 1.929.000.
Peste 20 de biserici si asezaminte monahale au fost distruse, partial sau total, in perioada comunismului. Dintre cele mai vechi amintim:  Biserica Crangasi (1564), Biserica Alba- Postavari (1568), Manastirea Mihai Voda (1591) , Manastirea Cotroceni, Biserica Enei, Biserica Sf. Vineri , Manastirea Vacaresti si altele.

Bucurestiul este infratit cu 9 orase din intreaga lume. Cele mai  importante sunt Beijing , Atlanta , Budapesta , Hanovra, Atena, Moscova, Istanbul.
Palatul Telefoanelor din Bucuresti a fost construit  între 1929-1934 în stilul zgârie-norilor americani si a fost până în anii ‘70 cea mai  înaltă clădire din Bucuresti.

Cea mai numeroasă comunitate minoritară din Bucureşti era odinioară cea evreiasca. În 1930 trăiau în Bucureşti 69.885 de evrei, reprezentând 10,93% din populaţia oraşului. Evenimentele celui de-al doilea război mondial şi apoi emigrarea în Israel au dus la scăderea masivă a populaţiei evreieşti din Bucureşti. Pe locul cartierului evreiesc se află astăzi complexul comercial Unirea şi zona adiacentă. În Bucureşti funcţionează în continuare un teatru evreiesc de stat. Continuă să existe mai multe sinagogi şi cimitire evreieşti (unul dintre cimitirele evreieşti este sefard). În 1992 au fost număraţi 3.883 evrei, iar în 2002 2.473 evrei.

Cea mai numeroasă comunitate minoritară in Bucureşti la recensământul din 2002 a fost comunitatea  tiganeasca(27.322 persoane, adică 1,4% din populaţie). În cursul anilor ’90 mulţi ţigani au emigrat în Occident sau s-au întors în localităţile din provincie din care emigraseră în anii 1970-1989. La recensământul din 1992 au fost număraţi 32.984 ţigani (adică 1,6% din populaţie).

La inceputul secolului XX,intre 1900 si 1930,  Bucurestiul era foarte asemanator ca arhitectura si mod de viata cu capitala Frantei, de aceea a fost denumit Micul Paris, sau Parisul din Est.

(sursa: mail de la Ella)

Despre Alexandra

Economista, salariata la stat, pasionata de gradinarit si de sapunarit
Acest articol a fost publicat în Calator prin tara și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Ce nu stiati despre Bucuresti

  1. Georgiana zice:

    corecteaza titlul putin : P
    Bai, da’ unde ai gasit poza cu cocalarii aia? 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s