Daca nu cumva a inceput deja. Nu sunt o ecologista inversunata,nici macar una mai putin inversunata, insa cand ma gandesc la zecile de mii de brazi care vor fi taiati pentru Craciunul de anul asta, ma apuca jalea! Brazii cresc foarte greu, se aclimatizeaza si se prind la fel de greu, insa unui fierastrau electric ii trebuie cateva secunde sa-l secere, pentru ca apoi, dupa cateva zile de zorzoane, sa fie aruncat la gunoi. Ce poate fi mai trist ?Exista brazi din plastic, refolosibili, dar o sa-mi ziceti ca daca nu miroase a brad in casa, parca nu este sarbatoare.
Mai exista solutia brazilor eco, in ghiveci, care dupa sarbatori se pot replanta in gradina. Daca nu aveti gradina, exista doua posibilitati: fie ii daruiti cuiva care are o gradina, chiar si la institutii care au ceva spatiu verde in dotare, fie ii plantati intr-un parc, in fata blocului, oriunde. S-ar putea ca brazii in ghiveci sa fie ceva mai scumpi decat cei taiati, dar eu zic ca merita sa facem acest mic efort.
Fiti sinceri si spuneti-mi daca nu va e mila de bradutii aruncati la gunoi dupa ce se termina petrecerea.Puteti sa va lipsiti de tristetea asta si in acelasi timp sa faceti o fapta buna daca anul asta cumparati un brad in ghiveci in loc de unul taiat, pe care il veti replanta cand vremea va permite. Think about it!
Bradul din casă, stropit zilnic cu apă
În reţele de retail precum Carrefour, Bricostore şi Auchan vor putea fi găsiţi, începând din acest weekend, brazi la ghiveci, originari din Munţii Caucaz, şi molizi albaştri, de origine nordamericană, importaţi de Silva Group. Brazii costă între 120 şi 170 de lei, în vreme ce preţul unui molid începe de la 90 de lei. Potrivit reprezentantului Silva Group, Ovidiu Neacşu, copacii au etichete care indică, prin culori, categoria de calitate. Etichetele conţin şi explicaţii despre condiţiile în care trebuie ţinuţi brazii, având în vedere că şocul termic provocat de aducerea lor în casă îi omoară în 70% din cazuri. Bradul are nevoie de aclimatizare înainte de a fi băgat în locuinţă, iar încăperea în care stă trebuie să fie aerisită frecvent. Stropirea zilnică cu apă îi prelungeşte viaţa. După Sărbători, e nevoie de o nouă aclimatizare cu temperaturile de afară: copacul trebuie ţinut pe balcon până în martie-aprilie, apoi poate fi plantat.(www.evz.ro)
P.S. Rog bloggerii gradinari si negradinari, carora le pasa de bietii brazi distrusi sa faca si ei un post pe tema asta, poate asa sensibilizam cat mai multa lume.
Eu am brad artificial si chiar daca nu are mirosul specific,sa simti ca e Craciun si bla bla bla,sunt mai multumita pentru ca nu-i cad acele si stiu ca nu a fost taiat.
Bravo, fata!
eu de multi ani am durerea asta cu brazii exterminati in preajma craciunului. pe cei care spun ca nu vreau unul de plastic pentru ca le place sa le miroase-a cetina-n casa ii intreb mereu cati brazi au plantat la viata lor.
acu’ 3 ani am primit cadou un superb brad argintiu la hardau. n-a durat foarte mult pana mi-am dat seama ca in casa calda, sufocat de globuri, becuri si beteala suferea la greu. in primavara l-am plantat in gradina. unde a dus-o si n-a dus-o prea bine. abia in toamna asta a-nceput sa dea semne clare ca se inzdraveneste si „isi da drumul”.
asa ca, si in acest an, voi apela cu incredere la serviciile „pinului scotian” din plastic autentic 😀
Am si eu unul, tot asa, primit si cum in iarna aia a fost cald si fara zapada, l-am plantat imediat dupa sarbatori. Tot asa, i-au trebuit doi ani sa porneasca, acum e o frumusete. Am poza lui undeva pe blog. Pune si tu la tine pe blog, poate-poate sensibilizam lumea si nu mai cumpara brazi taiati. Ce zici?
In 2007 am cumparat un superb brad alb din plastic.Este foarte frumos si bun.Si pe mine ma doare sufletul cand vad atatia brazi distrusi.
Omorati, sacrificati, exterminati!
ok. in curand postez si eu. poate impreuna sensibilizam mai multi.
Asa, Laurico mama!Macar doi brazi daca salvam si tot e ceva.
Si eu am brad de plastic. Ma chinuiam an de an sa gasesc unul natural, care chiar sa merite sa fie adus in casa, asa ca am renuntat si l-am cumparat pe asta. Dar ce nu inteleg eu este, de ce se taie braduti care nu au coroana frumoasa, sunt asimetrici si probabil ca nimeni nu i-ar pune in casa nici daca i-ar primi de pomana. Nu fac doi bani in casa dar ar putea sa traiasca zeci, sute de ani in mediul lor si si-ar face treaba pentru care au fost lasati pe Pamant. De regula astia-s bradutii care dupa Craciun zac prin piete. Si asta chiar mi se pare masacru.
E tare trist spectacolul brazilor morti si aruncati la groapa comuna. Arata ca niste cadavre din lagarele de concentrare . Nu stiu ce sa mai zic…Parca totul e inutil.
Am cautat mereu sa i au bradut in ghiveci si apoi sa l plantez in fata blocului ingradinita , dar s a uscat.Imi este mila de bietii braduti morti care zac la gunoi dupa zilele in care au stat
impodobiti si au incantat privirile , mi bine un bradut artificial , exista acum niste braduti asa frumosi , nici nu zici ca nu sunt naturali.
Buna seara, Darias, bine ai venit! Ma bucur ca gandesti asa, de-ar fi toti ca tine!
Pingback: dl.bubu | Balaura si gradina sa mai mult sau mai putin fermecata
sunt de acord cu voi,si eu tot brad din plastic am pt impodobit.Il am de vreo 8 ani si nu am de gand sa renunt la el.Cei naturali imi plac in gradina,nu taiati.
Asa, fata mea!
eu am brad artificial in casa, molid albastru in gradina. si tare bine e si pentru noi, si pentru bradutii care nu mor. (a scris si ba_laura pe asta tema)
Foarte corect ce spui!
brazii artificiali sunt mult mai daunatori mediului deoarece nu sunt asimilati inapoi de mama natura, nu va lasati inselati de optiunea asta. cea mai buna solutie este ori un brad din crengi sau crengi ori un bradut la ghiveci sau plantat direct in curte (pentru cei ce stau la casa).