Kefirul-bautura centenarilor

Originar din zona caucaziană, kefirul este socotit „băutura centenarilor”, denumirea sa, ce provine din limba turcă, însemnînd pur şi simplu „sănătate”. Culturile lactice care se folosesc la producerea sa conţin bacterii de tip Lactobacillus kefir şi Lactococus lactis, care transformă o parte din lactoza din lapte în acid lactic, de unde gustul său acrişor. Fermenţii de kefir (Candida kefir) provoacă fermentaţia, astfel încât din lactoză se formează acid carbonic (care acidulează) şi alcool. În kefirul comercializat în mod curent, procentajul de alcool trebuie să fie de minimum 0,05%.
Aliment sănătos, uşor digerabil, cu un conţinut mare de proteine lactice, predigerate, şi calciu, kefirul este folosit şi ca remediu, mai ales pentru refacerea florei intestinale, întărirea sistemului imunitar,revitalizator al pielii şi adjuvant al digestiei.

Compoziţie

100 de grame de kefir cu 1,5% grăsimi au doar 46 kcal şi conţin 3,4 g proteine, 4,1 hidraţi de carbon, 150 mg potasiu, 120 mg calciu, 100 mg fosfor, 12 mg magneziu, fier, zinc, iod, fluor, precum şi oligoelemente. Dintre vitamine, kefirul este bogat în cele din complexul B (40 mg vitamina B1, 170 mg B2, 50 mg B6, 90 mg niacina) şi în caroten (provitamina A), D si E. 100 de grame de kefir 1,5% mai conţin 6 mg colesterol, 0,8 g acid lactic şi 0,5 grame alcool.
Kefirul este foarte bine asimilat de către organism fiindcă, din cauza acţiunii bacteriilor lactice, el este predigerat. Conţinutul său de lactoză este mai redus decît al laptelui, fiind mult mai uşor suportat de către cei cu anumită intoleranţă la lactoză. Culturile de bacterii din compoziţia sa au un efect benefic asupra mucoasei sistemului digestiv. În special menţinerea unui intestin sănătos este deosebit de importantă, deoarece un intestin bolnav este cauza multor alte afecţiuni.

Utilizare

Kefirul se poate consuma ca atare sau în diferite amestecuri. Iată unul dintre acestea: 200 grame kefir sărac în grăsimi (cu 1,5% grăsime) se pune într-un pahar sau vas înalt şi se amestecă cu 75-100 de grame fructe proaspete (banane, zmeură, căpşuni, piersici, caise), fără sîmburi şi tăiate mărunt. Se adaugă o linguriţă cu suc de lămîie şi 1-2 linguriţe cu miere. Se mixează acest amestec (în blender, de preferat) şi se consumă pe loc.
Pentru sănătatea mucoasei intestinale o „cură cu kefir” este excelentă. Pentru aceasta, se amestecă un litru de kefir sărac în grăsimi cu un litru de suc de mere nestrecurat şi se bea întreaga cantitate în decursul unei zile. În rest, nu se mănîncă şi nu se bea altceva, în afară de apă plată sau slab mineralizată. În ziua a doua, în afara băuturii din kefir şi suc de mere se pot consuma mâncăruri foarte uşoare, în cantitate mică. Ziua a treia de cură este identică primeia, cea de-a patra- celei de-a doua şi tot aşa pe o perioadă de o săptămînă. Această cură e indicată şi în convalescenţă, mai ales după ce s-a urmat un tratament cu antibiotice sau laxative, care afectează flora intestinală.

Anunțuri

Despre Alexandra

Economista, salariata la stat, pasionata de gradinarit si de sapunarit
Acest articol a fost publicat în Cat mai natural și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

15 răspunsuri la Kefirul-bautura centenarilor

  1. Georgiana zice:

    Să înţeleg că pe lângă brânza aia cu ceapă ai mai găsit şi ceva kefir prin frigider 😀
    Ia şi fă-ne o friptură de porc, nu ne aburi cu kefirul :))

  2. Georgiana zice:

    ??? ar merge niste clatite, nu? 😛

  3. Georgiana zice:

    Cu ce vrei tu, ca oricum ce iese de pe manuţa ta e bunoc! :*

  4. Georgiana zice:

    Cu gem sa fie! Suculeţu-l aduc eu!

  5. Gabi zice:

    Mersi mult pt informatii!Stii cumva daca se poate face si acasa?
    Blogul tau este o incintare pt minte si suflet!O zi buna i-ti doresc!

    • Alexandra zice:

      Buna, Gabi, bine ai venit!
      Sigur ca se poate. Am avut si eu de la un prieten o ciuperca de kefir, am facut ce am facut si apoi am dat-o mai departe, ca trebuia sa fac mereu si sincer, ma cam plictisisem. Ulterior am aflat ca ciuperca respectiva se poate pastra in congelator si as fi putut sa-mi pastrez o bucata.
      Ma bucur ca-ti place blogul meu. O duminica frumoasa!

  6. maryanne zice:

    am avut si eu ciuperca.Dupa ce m-am saturat sa tot prepar,am spalat-o , am uscat-o si am pastrat-o in frigider.Pana intr-o zi,cand l-am dezghatat si ………

  7. john zice:

    makes me want to drink alchoholic beverages

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s