S-au dus demult vremurile cand faceam cozonaci, dar asta nu pentru ca m-as fi puturosit ( adica nu m-am puturosit chiar in asa hal incat sa nu mai fac un cozonac de doua ori pe an), ci pentru ca de un Craciun am racit ingrozitor facand cozonac. Stateam la bloc, era oprita caldura, facusem sauna in bucatarie, iar debaraua si frigiderul le aveam pe hol. Tot facand eu curse intre bucatarie si hol, de la 45 de grade la 10 grade, am racit naprasnic, iar de atunci am zis ca nu mai framant cozonac cat oi trai. Si asa a ramas, pentru ca am de gand sa va prezint un cozonac facut la masina de facut paine, ca nu degeaba sta pe-aici prin casa, nu?
L-am facut de astazi, ca sa-mi iau o rezerva de timp, in cazul in care nu mi-ar fi iesit, sa mai incerc o reteta sau doua pana pe 24. Numai ca a iesit nesperat de bine, de aceea va dau si voua reteta ( gasita pe un forum), in caz ca va intereseaza.
Reteta!
250 ml lapte dulce la temperatura camerei
-o lingurita sare
-125 g unt moale
-2 oua intregi + 2 galbenusuri
-760 g faina ( cea mai buna)
-150 g zahar
-esenta de rom, zahar vanilat, coaja de lamaie
-3 cupe mici de drojdie uscata Dr. Oetcker
Ordinea in care se pun in cuva este urmatoarea: laptele, untul, ouale,zaharul, sarea ,esentele, faina, drojdia.
Am pus pe programul de framantat aluat de pizza care dureaza 15 minute, cam putin, asa ca am repetat programul, deci 30 de minute de framantat. Destul. Puteti lasa aluatul sa dospeasca in cuva, ori il puteti pune intr-un vas mai mare sa dospeasca acolo. Eu l-am pus sa dospeasca intr-un vas de sticla, acoperit cu un servet, langa cuptorul aprins, sa stea la caldura. Dupa o jumatate de ora, am scos aluatul din castron , l-am impartit in doua, apoi inca in doua ( dupa care m-am razgandit si am ramas doar cu doua parti-stiti, voiam sa-l impletesc, neee, data viitoare!), am umplut cu migdale pisate+cacao+2 albusuri+2 linguri de zahar ( n-am avut nuci), am mai lasat sa creasca inca vreo 15 minute , am copt ( cam 45 de minute la foc mediu), am scos ( nu inainte de a face proba cu scobitoarea!)
Inainte de a-i baga la cuptor i-am uns cu ou si i-am presarat cu zahar tos. Cand i-am scos i-am mai uns cu putina miere. Binenteles ca n-am rezistat si am mancat o felie calda inca, ceea ce nu va sfatuiesc. Pentru relatii suplimentare, va rog nu ezitati sa-mi scrieti.
Nu arata ei grozav, pentru ca a fost o reteta de proba, dar va garantez reusita cu reteta asta. Data viitoare pun nuci, rahat, ii impletesc, alta treaba. Simplu si usor!
Mmm 😛 Mie imi plac cozonacii fara rahat…pur si simplu nu mananc daca e cu rahat,il evit 😆
Deci eviti rahatul. Asta e bine!
Eu nu vreau reteta!Vreau o feliuta!
Mariana, nu vreau sa ma laud, dar e cel mai bun cozonac pe care l-am facut. Am vrut sa scriu ” mancat”, dar era prea mare lauda!
Hai,ca se vede ca e grozav!esti o harnicuta!
Ar mai fi mers niste arome, dar e foarte bun si asa! Pe 24 decembrie insa va fi spectaculos!
vaaai ce poftaa mi-ai facut.Arunca o felie si la mine 🙂
Neaparat la anul imi iau si eu masina de paine
Te rog frumos sa-ti iei!
ce?
cozonac de la tine sau masina????
Intai ia o felie, sa vezi cum este, apoi masina, in ordinea asta. Victoria, de ce nu-i scrii tu lu’ Mosu sa-ti aduca un aparat de facut paine, ca stiu sigur ca ai fost cuminte!
Apropo …chiar arata excelent.Exact pe gustul meu.Nu imi plac deloc cei prea copti si cu coaja roscata
Depinde de cuptor. Eu am noroc cu un cuptor foarte bun.
imi amintesc cand faceam cozonaci si ii framantam pana ce, facea aluatul basici.
N-as mai face, Gabiiii!
Aparatul asta e mai tare ca masina de spalat automata!
de acord cu tine cu aparatul.Maine fac si eu.Ma roaga fiica-mea de o luna sa-i fac cozonac,eu ii fac chec ca se fac mai repede.Nu-i plac deloc aia cumparati.Si nu aveam chef de framantat.Mersi de cantitati !!!!incerc exact retata ta,doar ca pun nuci.
Pai tineam aparatul numai pentru paine si am zis, ia sa-l pun la treaba!
am facut si eu.Doar ca,am impartit aluatul in doua si jum am lasat alba,celalta jum am pus cacao.A iesit o frumusete in doua culori cu zahar si susan pe deasupra si buuuuuun nu mai zic.Mi-a fost lene sa sparg nuci,si am facut fara,dar de craciun pun si nuca.Nu e nici o diferenta la gust,numai ca asta nu e muncit atat.Munca a facut-o masina.Si eu tot pt paine si aluat de pizza o tineam.Asa ca,de acum o pun si pe cozonaci.
Super!
offf,nu poate mosu acum,dar iepurasul mai mult ca sigur va putea :))
Pana atunci mai descopar niste retete la respectiva masina.
Hai, ca pe asta vad ca l-ati impartit, eu il astept pe cel de la Craciun, poate trec sa te colind. 🙂
Pe bune? Treci prin Bucuresti?
Daca insisti!!! 🙂 Dar tu oricum nu (mai) locuiesti in Bucuresti.
Sunt destul de aproape, juma de ora cu masina. Insa acum nu ai ce vedea pe aici, la vara, cand or inflori trandafirii insa, alta treaba!
Doresc sa achizitionez o masina de preparat paine.
De aceea va rog sa-mi spuneti si mie ce criterii trebuie sa urmaresc si daca exista masii care pot prepara cozonacul fara a mai fi nevoie sa-l coci la cuptorul aragazului, adica masina sa faca toata treaba ca la paine.Ma intereseaza in special intrucat am o pareza la membrul sup. stg. si ma descurc mai greu cu tavile la cuptor.Am auzit ca ar fi nu stiu sigur.
Va multumesc anticipat