Tratamente de iarna la pomii fructiferi

Vremea frumoasa de afara m-a facut sa-mi aduc aminte ca ar cam fi timpul stropirilor de iarna la pomii fructiferi. Mai stiam si eu cate ceva despre cum se fac, cu ce substante, dar am preferat sa preiau date de la specialisti. E mai bine asa decat sa scriu eu din aduceri aminte, ori sa va prezint articolul  de fata, scris cu alte cuvinte, doar ca sa va impresionez cu cultura mea in ale pomiculturii.

Asadar, iata ce am gasit:

Sub denumirea de „tratamente de iarnă“ sau stropiri de iarnă sunt cunoscute acţiunile de combatere chimică a bolilor şi dăunătorilor în timpul repausului vegetativ care se instalează de la căderea frunzelor şi până la pornirea în vegetaţie a mugurilor.

Scopul tratamentelor de iarnă este diminuarea rezervei biologice de agenţi patogeni şi dăunători existenţi în livadă, în vie sau pe arbuşti în timpul repausului vegetativ. Pot fi combătuţi cu succes dăunătorii care iernează în stadiul de ou (inelarul, afidele, acarienii), pe ramuri, în crăpăturile scoarţei sau prezintă colonii pe pom (păduchii ţestoşi). Tratamentele se vor aplica pe pomi cu scoarţa uscată, neacoperită de gheaţă, zăpadă sau chiciură, în zilele cu temperaturi ale aerului mai mari de 0°C.

În livezile de măr şi păr, prin tratamentele de iarnă se pot combate ouăle de acarieni, de afide (păduchii de frunze, cotarii etc.). Pot fi combătuţi şi alţi dăunători existenţi ca larvă: molia frunzelor de măr, fluturele cu abdomenul auriu, molia verde a mugurilor, dar şi dăunători care iernează ca adult în crăpăturile scoarţei (gărgăriţa florilor de măr). Toate tratamentele fac parte dintr-un sistem de luptă integrată, caracteristic fiecărei specii pomicole.

LA MĂR, tratamentele I şi II se aplică de obicei în ianuarie (primul) şi al doilea în februarie sau martie, ambele fiind însoţite de tăierea ramurilor atacate de făinare şi au ca scop combaterea păduchelui de San-José, păianjenilor, ouălor de afide, acarieni, cotari, precum şi distrugerea sporilor de ciuperci fitopatogene.

LA PĂR, în perioada decembrie-martie se fac 1-2 tratamente pentru combaterea afidelor, păianjenilor şi coccidelor.

LA PRUN, primul tratament se aplică iarna, în perioada repausului vegetativ, pentru combaterea afidelor, acarienilor, coccidelor şi a sporilor de ciuperci fitopatogene, de regulă după tăierile de fructificare şi după îndepărtarea ramurilor uscate.

LA PIERSIC, primele două tratamente se aplică iarna, pentru combaterea băşicării frunzelor (Taphrina deformans), în ianuarie-februarie.

LA CAIS, schemele de combatere sunt asemănătoare cu cele de la piersic.

LA CIREŞ şi VIŞIN tratamentul de iarnă se face după tăierile de fructificare şi înainte de dezmugurire, pentru combaterea păduchilor ţestoşi, ouălor de afide, păianjenilor, a sporilor de ciuperci.

Tratamentele chimice din perioada de repaus sau vegetaţie vizează protecţia pomilor împotriva moniliozelor, ciuruirii, băşicării şi deformării frunzelor. Produsele utilizate în mod curent sunt: Tiuram, Carbedazim, Mancozeb, Captan. Atacul de făinare poate fi ţinut sub control prin folosirea produselor pe bază de sulf. Produsele recomandate pentru efectuarea tratamentelor de iarnă sunt următoarele:

OLEOEKALUX – în concentraţie de 1,5% împotriva păduchelui de San-José şi ouălor hibernante de păianjeni (acarieni).

US1 – se foloseşte în concentraţie de 1,5% împotriva păduchelui lânos, ouălor de păianjeni tetranichizi, de păduchi de frunze, cotari, inelar.

POLYBAR 6% sau CARBETOX 37 – 1%. Executarea tratamentelor se efectuează în perioada de repaus vegetativ la temperaturi pozitive (4-6°C) pe vreme uscată.

ZEAMA SULFOCALCICĂ are ca substanţă activă sulful şi este utilizată în combaterea făinărilor şi a altor boli.

ZEAMA BORDELEZĂ sau zeama cuprocalcică are ca substanţă activă cuprul şi controlează eficient mana şi alte boli, ca bacterioze şi micoze. Locul unde se prepară soluţiile (zemuri de stropit) va fi împrejmuit cu sârmă pentru a evita pătrunderea animalelor, iar pentru a împiedica scurgerea lichidelor va fi delimitat cu un şanţ adânc de 20-25 cm. În timpul iernii se recomandă o îmbăiere perfectă a pomilor, începând de la vârful coroanei şi se continuă cu trunchiul, de sus în jos.

La scoaterea din recipienţi a pesticidelor trebuie avute în vedere următoarele:

• turnarea directă în găleţi sau sifonarea cu amorsare mecanică.
• resturile de soluţii, suspensii, spălături rezultate din curăţirea instrumentelor de măsură şi a pompelor vor fi îngropate departe de surse de apă, depozite de furaje sau cursuri de apă.

Ing. Georgeta CEPOIU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.23, 1-15 DECEMBRIE 2008

Despre Alexandra

Economista, salariata la stat, pasionata de gradinarit si de sapunarit
Acest articol a fost publicat în Tratamente in gradina si nu numai și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

20 de răspunsuri la Tratamente de iarna la pomii fructiferi

 1. Vcuicsor zice:

  Interesant si instructiv articolul, nu trebuie decat sa ne apucam de treaba.Spor la munca.

 2. cnusi zice:

  ma voi apuca si eu,dar pe la sfarsitul lunii

 3. maryanne zice:

  Si eu treb sa fac asta,dar am tot asteptat sa se mai usuce ,ca e asa moale dupa topirea zapezilor.

 4. cafeauata zice:

  Nu stiam cat de devreme se incepe munca la pomii fructiferi, eu doar ii admir in toata splendoarea lor de primavara pana toamna, in duminicile in care ajung la cumnata mea. De-acum voi avea un subiect de povesti in plus cu ea. E bestiala chestia cu păduchele de San-José, super nume! Sa ai noroc de fructe multe si sanatoase!

 5. victoriacus zice:

  Am reusit sa stropesc cu zeama bordeleza saptamana trecuta.Si atat , ca de a 2-a zi s-a stricat vremea :(( offf

 6. marian zice:

  mergeti in piata gorjului la firma ECOFERTILsi va luati substante de stropit pomi si unelte de taiat si altoit pomi

 7. nelu zice:

  Nelu
  santeti barbati noi inca in zona de munte inca nu am reusit sa stropim

 8. stefan zice:

  Daca am doi meri, doi peri,trei pruni, doi ciresi etc, etc ce solutie universala p-tru stopit folosesc pe timp de iarna si pe timp de vara. Multumesc si o seara buna.

  • Dan zice:

   Toamna -noiembrie dupa caderea frunzelor, iarna si primavara devreme(martie) peste 5 grade Celsius, pana la faza de dezmugurire , folosesti solutie de sulfat cupru sau zeama bordeleza concentratie de 2%, circa 2 tratamente in perioada de repaus vegetativ, si un ulei horticol pentru ouale&larvele hibernante , in luna februarie-martie inainte de pornire in vegetatie. Pomii se inbaiaza practic in solutii, atentie sa nu fie sub 5 grade celsius temperatura afara , nu ploaie si fara vant. Spor la treaba

 9. Cornelia zice:

  cam peste tot, in literatura de specialitate, se spune ca tratamentele de iarna se fac la temperaturi de peste 5 grade C.Documentati-va si voi.La 0 grade totusi solutia poate ingheta pe ramuri.

 10. laurentiu zice:

  Buna cine ma sfatuieste cu ce sa stropesc pomi fructiferi an luna asta si martie nu iam stropit de loc .MAR .PAR .VISINI.CIRSI.PIERSICI.PRUNI .ROG sa mi spuneti ce sa cumparcu ce sa i stropesc multumesc.

  • alina zice:

   Solutie de casa nu se poate face ptr pomii fructiferi ?

  • Dan zice:

   daca nu i-ai stropit cu solutie de sulfat de cupru 2% si un ulei horticol pana la data la care au inceput sa infrunzeasca si/sau sa infloreasca(de exe,caisii, piersicii), la aceasta data ii mai poti stropi cu Dithane M45 un plic la 10 litri apa la care adaugi un insecticid, de exemplu o fiola de Fastac 10EC. Tratamentul il repeti dupa circa 10 zile.

 11. nelu ancuta zice:

  Buna . vreau si eu un sfat , pomii plantati in toamna necesita stropire ? daca da , cu ce in aceasta perioada ? (februarie -martie )

 12. tulitu zice:

  Pot stropi caisul cu rodovis?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s