Cultura hidroponica

Cultivarea legumelor fara a le planta in pamant se numeste cultura hidroponica. Chiar din denumire se intelege ca plantele – legumele – sunt cultivate in apa in care au fost dizolvate substante nutritive.

Totusi, aceasta este numai una din multele metode utilizate. Toate celelalte metode pot fi grupate simplu sub denumirea de culturi „fara pamant”, fiind incluse culturile in nisip, in pietris, si cele care folosesc alti inlocuitori ai pamantului, cum ar fi rumegusul, talasul sau vermiculita (substante minerale).

Informatiile din acest articol sunt utile pentru gradinarii pasionati care doresc sa realizeze o cultura hidroponica din placere. Productia comerciala a legumelor folosind tehnicile hidroponice este foarte complicata si trebuie pornita numai de cultivatori competenti in domeniu.

Cum functioneaza cultura hidroponica

In cultivarea legumelor in „apa”, plantele au radacinile scufundate intr-o solutie nutritiva, iar tulpina si frunzele sunt suspendate deasupra. In acest sistem, elementele principale de care trebuie sa tinem cont sunt:

– achizitionarea unui container potrivit;

– suspensia plantelor deasupra apei;

– achizitionarea solutiei nutritive;

– aeratia corespunzatoare a solutiei;

1. Vase pentru cultura hidroponica

Exista multe tipuri de ghivece sau containere care pot fi folosite – vase de ciment, borcane de sticla, ghivece de pamant, containere de metal sau vase din fibra de sticla. Desigur, toate acestea trebuie sa fie etanse, pentru a nu lasa apa sa se scurga.

Borcanele de sticla trebuie vopsite pe dinafara cu o culoare inchisa pentru a nu lasa sa treaca razele soarelui – soarele poate modifica structura chimica a solutiei nutritive si confera un mediu de dezvoltare pentru alge; in una din parti, lasati o banda de 1 cm nevopsit, pentru a  verifica cantitatea de solutie din borcan.

Vasele de metal sau ciment trebuie vopsite inauntru cu o emulsie de asfalt, pentru a preveni coroziunea si toxicitatea ei pentru plante.

Vasele din fibra de sticla sunt mai rezistente la coroziune decat celelalte.

2. Suspendarea plantelor

Veti avea nevoie de un fel de platforma prin care sa „plantati” legumele si care sa le sustina. Platforma este de cele mai multe ori facuta din plasa de sarma (cea folosita pentru cotetul gainilor), peste care este prins la aproximativ 7-8 cm un suport de lemn. Sarma trebuie sa aiba ochiuri destul de mari pentru a se potrivi peste vase si trebuie izolata cu o vopsea pe baza de asfalt, la fel ca vasele de ciment sau metal. Platforma de sustinere trebuie sa lase sa treaca curentii de aer.

Pentru stabilizarea (prinderea) plantelor deasupra substantei nutritive mai este folosit expandatul (polipropilena expandata). Radacinile plantei sunt introduse printr-o gaura din expandat si astfel planta pluteste deasupra solutiei. Gaura trebuie sa fie destul de mare pentru a evita sugrumarea radacinilor cand planta ajunge la maturitate.

Bumbacul sau alte materiale de acest gen pot fi folosite pentru a captusi portiunea de tulpina din expandat. Se mai fac gauri la intamplare prin expandat pentru a lasa sa circule aerul. Partile superioare ale plantelor care pot deveni mai grele la maturitate, cum ar fi in cazul castravetilor, trebuie legate pe spaliere.

3. Circulatia aerului

Pentru plantele tinere, trebuie lasat cam 3 cm de spatiu intre platforma de sustinere si solutia nutritiva. Pe masura ce plantele cresc, trebuie lasata o distanta de 5-7 cm sub platforma. Daca nu se respecta aceste conditii, atunci trebuie pompat aer direct in substanta nutritiva, altfel aceasta va avea carente de oxigen si plantele nu se vor dezvolta normal. Furtunele de oxigen trebuie asezate la 2 cm distanta unul de altul. Aparatele folosite pentru oxigenarea acvariilor sunt bune pentru vase mici.

4. Substante nutritive pentru cultura hidroponica

In ceea ce priveste acest subiect, nu exista o substanta nutritiva ideala. Orice solutie care contine elementele nutritive esentiale este potrivita. Sursele si cantitatile in care trebuie sa se gaseasca acesti nutrienti variaza de la o solutie la alta, dar in general se gasesc la magazinele de specialitate ca fertilizatoare sau saruri chimice pure. In afara de acestea se mai pot gasi si solutii gata preparate, care au combinatii de substante nutritive care dau rezultate destul de bune.

Indiferent de solutia pe care o folositi, compozitia acesteia se schimba pe masura ce plantele cresc si consuma din elementele nutritive. De aceea trebuie sa acordati o mare atentie substantei hranitoare si sa adaugati anumite ingrediente atunci cand este nevoie sau sa o schimbati complet din cand in cand. Din moment ce este nevoie de o testate frecventa a „apei” pentru a determina elementele lipsa, cea mai usoara practica pare a fi aceea a schimbarii substantei din cand in cand.

Folosirea substantelor in culturile hidroponice

La scara mica, solutia nutritiva poate fi amestecata in vase mici si adaugata atunci cand e nevoie. La inceput, vasele in care vor sta radacinile plantelor vor fi pline cu solutie pana aproape la nivelul platformei de sustinere. In timp, la intervale predeterminate, solutia veche trebuie aruncata si inlocuita cu una proaspata.

Frecventa si numarul acestor schimbari depinde de dimensiunea plantelor, de cat de repede se dezvolta acestea si de dimensiunea vasului. Ca punct de pornire, pentru incepatori, substanta nutritiva va trebui schimbata saptamanal pentru plantele tinere si de doua ori pe saptamana pentru plantele mature. Daca nivelul solutiei scade prea mult intre datele la care se inlocuieste de obicei, adaugati numai apa.

Este necesara si ajustarea gradului de aciditate sau alcalinitate al solutiei (masurat in pH), pentru  a o mentine in limitele adecvate culturii plantelor, adica intre 6,0 – 6,5. Aceasta inseamna ca solutia trebuie testata cu o hartie speciala; daca e nevoie, pentru scaderea nivelului de pH se adauga acid sulfuric iar pentru ridicarea acestuia se adauga material alcalin (hidroxid de sulf).

NTF (Nutrient Flow Technique)

NFT este o un sistem pentru culturile hidroponice care utilizeaza o serie de tuburi de plastic in care sunt bagate radacinile plantelor si prin care circula substanta nutritiva. Pentru acest sistem se folosesc cel mai des doua tipuri de tuburi:

a) film de polietilena, negru, impaturit si lipit in asa fel incat sa formeze un canal de 15-20 cm diametru;

b) teava din PVC cu diametrul de 10-15 cm;

In ambele cazuri, gaurile pentru plante trebuie spatiate la distante potrivite de-a lungul tuburilor.

Scurgerea substantei nutritive poate fi continua sau intermitenta, de la un rezervor.

Cultura de agregat

Uneori se mai poate folosi si pietris sau prundis ca inlocuitor solid pentru pamant sau substanta nutritiva din cultura hidroponica. Utilizarea unui asemenea material solid se numeste cultura de agregat, iar aceasta tehnica ofera bune posibilitati de reusita si pentru gradinarii obisnuiti.

Culturile sunt crescute in vase putin adanci in care este asezat prundisul. Acesta, nisipul sau alte agregate sunt folosite la fel cum este pamantul in culturile conventionale – ofera suport pentru plante. Substantele nutritive pot fi furnizate in forma lichida sau ca fertilizatoare uscate in oricare din modurile urmatoare:

1) umplerea vaselor de jos in sus cu substanta lichida;

2) udarea la suprafata;

3) picurarea substantei la suprafata;

4) imprastierea fertilizatoarelor uscate la suprafata si udarea in zona radacinii;

De cate ori substanta nutritiva se aplica de jos in sus, trebuie folosite materiale destul de „grosolane”, precum pietrisul, pentru a asigura un drenaj bun. Nisipul nu este bun pentru acest tip de udare, ci pentru cel de sus in jos.

Pentru cultura hidroponica a rosiilor in randuri sunt potrivite vase late de 60-90 cm. De obicei acestea sunt facute din lemn dublat cu plastic, fibra de sticla, plastic sau ciment, cu laturi inalte de aproximativ 20 cm si cu partea de jos in forma de V, astfel incat sa aiba adancimea de 30 cm.

Daca cimentul nu este dublat, atunci trebuie vopsit, asa cum am mentionat mai sus, pentru a preveni daunele provocate de substantele chimice din ciment. Puteti aseza jumatati de tigla pe mijlocul vaselor pentru ca solutia sa se scurga repede de la un capat la altul.

La unul din capete trebuie sa se afle o teava, prinsa in cel mai jos punct al vasului, pe unde poate fi pompata si scursa substanta nutritiva – aceste operatiuni trebuie efectuate timp de o perioada de 10-30 minute, de cateva ori in fiecare zi. Frecventa se stabileste in functie de umiditatea din zona radacinilor.

Alte combinatii de materiale agregate, altele decat pietrisul, care au fost folosite cu succes in cultivarea rosiilor sunt:

1) nisip;

2) 1 parte nisip si 1 parte pietris;

3) 1 parte nisip si 1 parte teci de orez;

4) 1 parte nisip la 1 parte scoarta de copac;

5) 1 parte nisip la 1 parte scoarta de brad;

6) 1 parte nisip la 1 parte turba;

7) 1 parte nisip la 1 parte pietris;

8  1-2 parti nisip la 1 parte turba;

In majoritatea cazurilor, chiar numai nisipul a fost suficient, precum si amestecurile cu nisip.

Rumegusul sau talasul sunt si ele materiale bune. Recent a aparut un material fibros asemanator pietrei care este din ce in ce mai popular.

Substante nutritive pentru culturile de agregat

In acest tip de culturi pot fi folosite aceleasi substante care se utilizeaza la culturile pe apa. Exista mai multe tehnici ce pot fi folosite pentru a aplica solutiile pe plante. Pentru vasele mai mari, de obicei se foloseste o pompa pentru a le umple pana la 3 cm de buza de sus. Cand pompa este oprita, lichidul se scurge inapoi in rezerva, lasand mediul de agregat umed. Se poate folosi un ceas pentru a porni si opri pompa la intervale dinainte stabilite.

Pentru vasele mai mici se poate utiliza un sistem simplu format dintr-o galeata de 18 litri asezata pe un scripete si cu un furtun atasat. Cand vine momentul de udare a plantelor, galeata se ridica si solutia nutritiva va curge singura; cand vasul este plin dupa cum am explicat mai sus, galeata se coboara. Aceasta metoda de udare este cea mai buna pentru materialele agregate poroase, cum este prundisul si mai putin recomandat in cazul in care sunt folosite si materiale organice ca turba.

La amestecurile cu materiale organice si cand e vorba de vase mici precum cutii de conserve, borcane, plantele pot fi udate manual, turnand lichidul pe suprafata mediului. Nu uitati ca aceasta operatie trebuie facuta o data la cateva intervale de timp. Excesul de solutie se va scurge prin gaurile de la fundul ghivecelor, asa ca in aceste cazuri nu este nevoie de circulatia „apei”.

Amestecuri gata preparate

O tehnica destul de des intalnita este folosirea fertilizatorilor din comert pe post de substante nutritive.

Pe masura ce planta creste este nevoie sa adaugati mai multe elemente nutritive, din cand in cand. Din nou, se pot face mai multe amestecuri, dar cea mai usoara modalitate este sa folositi un fertilizator solubil din comert.

Doua exemple in acest sens, pentru udarile saptamanale, sunt un fertilizator 20-20-20, folosit in concentratie de 200 g la 400 l apa sau un fertilizator de tip 25-5-20, 200 g la 400 l apa. In ceea ce priveste planificarea pe saptamani a acestora, se recomanda sa folositi in primele 3 saptamani fertilizatorul 20-20-20 si apoi celalalt.

Departamentul de Horticultura,
Institutul de Stiinte Agricole, Universitatea din Florida

(www.gradinamea.ro)Despre Alexandra

Economista, salariata la stat, pasionata de gradinarit si de sapunarit
Acest articol a fost publicat în gradinarit și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

19 răspunsuri la Cultura hidroponica

 1. maryanne zice:

  f interesant. Dar nu au gustul celor din gradina. O salata din aceasta , nu se compara la gust cu salata din gradina. Si e valabil la toate legumele crescute in acest mod.

  • Alexandra zice:

   Eee, de unde stii? Ai mancat? Ca eu nu.

   • maryanne zice:

    tind sa cred ca salata pe care o cumparam din hypermarket e asa. Dar indiferent cum o fi cultivata, tot nu e ca aia din gradina.

   • Alexandra zice:

    Normal. Nimic nu se compara cu ceea ce este natural.Dar e o alternativa excelenta pentru zonele cu pamant nefertil sau clima nasoala.

   • adriana zice:

    curiozitatea mea e urmatoarea; din toate persoanele care comenteaza aiurea aici … cate din ele au o gradina, pecare sa o foloseasca , daca tot sunteti asa de experte in ale gusturilor! pun pariu ca or fi vreo 10%

   • Alexandra zice:

    Iar curiozitatea mea e de ce se baga unii in seamna neintrebati…si mai si jignesc…
    Adriana, nu te sfatuiesc sa faci pariu, caci ai sa pierzi. Eu ii cunosc pe majoritatea celor care scriu „aiurea” pe aici si chiar au gradini.Si inca unele faine de tot!
    P.S. Se spune „dintre” nu „din toate persoanele”…

  • Vik zice:

   Te contrazic! Plantele in sistem hidroponic au un gust si miros foarte puternic iar in functie de anumiti nutrienti acestea se pot accentua. Personal am cultivat in ambele moduri iar cele mai bune rezultate au fost in sistem acvaponic (adica si cu pesti). Ca un exemplu, aztecii foloseau acest sistem acvaponic cu rezultate impresionante. Toate bune 😉

   • Alexandra zice:

    Vic, poti sa ma contrazici cat vrei, habar n-am care-i treaba cu hidroponicele astea. Am copiat si eu ce am gasit pe la altii…

 2. Constantin zice:

  Mai citisem despre asa ceva. Se foloseste si vata minerala ca substrat. Poate flori as creste asa, la legume insa nu as incerca. Cu toate ca, sunt convins ca in magazinele noastre se gasesc legume crescute in acest mod. Mai ales salata, ati vazut cat e de curata. La o cultura pe pamant ar fi imposibil sa nu gasesti niste urme pe sau printre frunze.

  • Alexandra zice:

   Si pietris, paie si inca multe altele. Exista si cultura aeroponica, unde radacinile stau in aer si primesc nutrienti prin pulverizare. Cred ca asta e viitorul agriculturii, iar daca nutrientii sunt naturali, nu are de ce sa ne fie frica.Oricum, o cultura hidroponica este mult mai curata decat ce se face acum prin lanuri , ogoare si sere.
   Salatele alea cred ca erau cultivate in sere cu folie de plastic pe jos, cum a facut Balaura, caci altfel ar fi fost mult mai scumpe. Din cate am inteles eu, culturile astea sunt destul de rare si mai mult experimentale, inca.

 3. victoriacus zice:

  Oribil de…… curat 🙂
  Unde sunt ramele,gandacii si furnicile???Unde sunt buruienile???? 🙂

 4. clematita zice:

  FELICITARI!Frumoasa gradina .Sa stii ca si eu sufar ma dor miinile cu toate ca nu stau o clipa am grija de doi nepotei unul de aproape doi ani si unul in clasa a doua.Am inceput si eu cu rasadurile si cu achizitiile noi .Va doresc multa sanatate si spor la lucru.

 5. raspunsul pentru natural e aquaponics, pesti si plante. am un aparat in curte, facut de mine, la indrumarea d-nului ing Bulbuc, de la instituluy de cercetari in horticultura bucuresti. interesant

 6. andi zice:

  Legumele produse in cultura hidoponica sunt mult mai sanatoase decat cred uni sau alti adica chiar bio,tinand cont si de faptul ca nu se folosesc erbicide,insecticide,fungicide substratul de cultura este steril in unele cazuri.Referitor la gust este vorba de soi.Proba a fost facuta de mine.Am cultivat in sol doar cu ingrasaminte naturale (gunoi de grajd) soi de tomate hibrid de care se gaseste in magazine si am ramas surprins am obtinut rosii fara gust dar frumoase.In acelasi sol am cultivat samanta fara nume facuta de mine dintr-un an precedent si am obtinut ceia ce am dorit adica rosi bune chiar foarte gustoase.Ceia ce gasim in magazinele noastre sunt legume sau mai bine zis hibrizi care sunt facuti sa reziste mult si sa aiba aspect comercial.

 7. catalin zice:

  salutare,stie cineva daca semintele pot germina si in rasduri de vata minerala ca cea luata din comert pentru izolatii?a incercat cineva? sunt curios sa vad cum se manifesta in astfel de tip de vata.multumesc

 8. NIKI P zice:

  AM UN LAC DE 25000 MP CU O ADINCIME DE 2M,CU 12 SPECII DE PESTI,CINE -MI POATE SPUNE,DACA MA POT APUCA DE CULTURA ACVAPONICA SAU HIDROPONICA.ASTEPT INFORMATII PE andonik07@yahoo.com SAU LA TEL 0769994360 MULTUMESC!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s