Operatiunea de repicare a rasadurilor este cea mai migaloasa dintre toate activitatile unui gradinar. Cel putin asa mi se pare mie si desi am destula rabdare cand vine vorba despre lucrurile care imi plac, aici `de multe ori mi se intampla sa o las balta si sa fac orice altceva. Asa ca anul asta m-am hotarat sa insamantez si sa repic esalonat, astfel incat sa nu-mi vina la un moment dat sa dau rasadurile drept hrana la gaini.
Cum dovleceii si castravetii au fost primii care au incoltit, i-am repicat.
Ca regula generala, plantele se repica in recipienti individuali cand le-a rasarit al doilea rand de frunze.
Pentru asta am cautat niste recipienti mai mari, pentru ca rasadurile de dovlecei si castraveti cresc repede si cresc mari. Intr-o primavara mai intarziata ajunsesera sa infloreasca in ghivecele de rasad!
Procedeul este simplu, dar, cum v-am zis, trebuie rabdare. Si tutun, daca fumati. Eu fumez, inca.
Umpleti ghivecelul cu pamant, tot de flori, afanat si bun, apasati sa se taseze, nu prea mult si apoi faceti cu degetul mare o gaura in mijloc. Turnati putina apa in locul respectiv si transplantati rasadul. Adunati pamant in jurul tulpinitei, batatoriti usor si asezati-le apoi pe tava. Udarea se va face pe jos, punand apa in tava, asta insemnand ca vasul in care se afla planta are orificii de scurgere, respectiv absorbtie, dedesubt. Cum rasadurile de dovlecei si castraveti sunt mai mari decat celelalte legume, operatiunea este relativ usoara. Cu totul altceva este la rosii, vinete, ardei, care sunt mult mai firave si sensibile, de aceea acolo este nevoie de o atentie sporita. Atentie si migala.
Asezati rasadurile intr-un loc cat mai luminos si udati-le de cate ori se simte nevoie, adica atunci cand pamantul tinde sa devina uscat. Nu este nevoie de multa apa, nu e indicat ca pamantul sa fie in permanenta umed.
Eu cred ca este un pic prea devreme pentru rasadurile de castraveti si dovlecei. Asta numai in cazul in care ai sera sau solar incalzit.In mod normal spre sfarsitul lui aprilie se pun semintele in pamant ,in gradina. Dar, daca rasadurile tale au sa reziste pana atunci si o sa ai succes, anul viitor am sa te copiez. Si eu incerc sa fortez rasaduri timpurii pentru a avea productii mai devreme. Asa ca trebuie neaparat sa ne tii la curent cu evolutia lor. Mai vorbim.
Si anul trecut l-am pus la fel. Uite o poza din 15 mai 2010.
https://gradinavisata.wordpress.com/2010/05/15/zi-de-ploaie/
Hopa! Tot eu sunt,ha,ha. Acum am vazut ca ai solar, devin mai interesata de evolutie, ca solar neincalzit am si eu. Anul trecut tot asa devreme le-ai facut? Si a mers?
Nu-i pun in solar ca-mi ocupa mult spatiu. In gradina, la perete, ca-i mai adapost, avand in vedere ca-i voi pune destul de devreme.
Atunci e super! Saptamana viitoare am sa pun si eu .Ai vreun soi anume de recomanat pentru castraveti?
Anul trecut am pus din aceia lungi. Amari! Anul asta am luat cornison, mici. Nu ma pricep la castraveti chiar deloc, merg pe bajbaite.
Hai ca am pus si poza mai sus! 😀
Frumoasa gradina,am vizitat-o si m-am distrat si cu bancul. Cornison am cumaprat si eu acum,deci am sa trec la treaba cu incredere. Mersi!!
Spor la treaba! 🙂
Eu stiam ca dovleceii si castravetii nu rezista la repicat,de aia se pun direct la cuib sau macar in pahare cate 1-2 seminte.O sa seman si eu acum,ca am vazut la tine.Doamne,spanacul ala iti vine sa intri in calculator sa-l mananci,nu alta :))
Nu doar ca rezista, dar sunt dintre cele mai solide rasaduri. Asa ca pune seminte fara grija. E dificil insa cu vremea, ca daca apuca sa se dezvolte in pahar si nu le poti duce afara din cauza de frig, se pot pierde tot tinandu-le in casa.
Apropo,nu vinzi niste sapun? :))
He, he! 😀 Iti facu cu ochiul sapunul meu!
Am imbunatatit reteta, acum e inca si mai si!!
Postez maine.
abia astept sa vad
Am doua sarje la ” cuptor”, diseara le tai!
Vrednica mai esti! 🙂
Eu o sa raman la varianta cu semintele direct in pamant.
Sunt fricoasa, mai exact. Am pus si eu la inceputuri seminte direct in pamant. Ce crezi c-a iesit? Pir! 😀
Asa ca nu ma mai risc, fac rasaduri.
Pingback: Rosii repicate « Gradina visata