Tot cautand eu pe net retete de sapun, din uleiuri exclusiv vegetale, nu mi-a fost greu sa observ ca foarte multe dintre ele aveau in compozitie ” castor oil”. Cum adica, ulei de castor? Ulterior am descoperit ca de fapt castor oil inseamna ulei de ricin. Stiam ca uleiul de ricin se foloseste in cazuri de constipatie si ca sa-ti creasca genele, nicidecum ca aditiv in produsele cosmetice. Nu numai ca se foloseste, dar este foarte , foarte bun in cosmetica, este hranitor, emolient, hidratant.Doamne! Trebuia sa ajung la 108 ani ca sa aflu ce bun e pentru piele uleiul de ricin! Dar ma mangaie gandul ca niciodata nu este prea tarziu…
Boabele de ricin se mai folosesc in producerea de biodiesel, alaturi de alte uleiuri vegetale, ca acela de rapita, soia, porumb.
Eu il pun in sapun! 😀
Uleiul de ricin se prepara din semintele plantei de ricin in conditii speciale, avand diverse efecte benefice in sanatate si cosmetica.
Cunoscut in special pentru proprietatile sale de regenerare a parului, dar si pentru eficienta in domeniul beauty, uleiul de ricin este un real ajutor pentru numeroase conditii ce nu isi gasesc rezolvarea decat prin aceasta cale naturala.
- Rani sau ulceratii
Uleiul de ricin grabeste cicatrizarea ranilor. Puneti un tampon de vata sau tifon imbibat in acest ulei si lasati-l pe rana peste zi.
- Constipatie
Aceasta este o afectiune de care sufera in special femeile. Alimentatia necorespunzatoare, viata sedentara, stresul sunt doar cateva dintre cauzele instalarii constipatiei. Este indicat ca in astfel de situatii sa faceti o cura cu ulei de ricin.
Trebuie sa luati 1-2 lingurite din acest preparat in fiecare zi, vreme de o saptamana. Faceti apoi o pauza de inca o saptamana si reluati tratamentul.
- Negi si alunite
Uleiul de ricin poate vindeca negii de pe corp, atat de inestetici. In acest scop, trebuie masata cu ulei de ricin portiunea de piele de doua ori pe zi, cate un sfert de ora.
Masati pielea cu miscari circulare si energice, astfel incat uleiul sa intre cat mai bine in piele. Acelasi tratament se poate aplica si in cazul alunitelor, acestea miscorandu-se substantial dupa cateva luni de tratament.
- Remediaza pete pigmentare cauzate de afectiuni hepatice
Se maseaza zilnic zona afectata de pete, timp de 15 minute, pana la obtinerea coloratiei normale. Acest tratament ofera rezultate in cateva saptamani, in cele mai multe cazuri.
- Pielea intarita si bataturile
Pentru pielea intarita de pe coate, spre exemplu, este bine sa se unga portiunea de piele cu ulei de ricin. Apoi se aplica o bucata de bumbac pe pielea inmuiata cu ulei de ricin si se tine cel putin o ora. Se repeta tratamentul in fiecare seara.
Pentru bataturi sau pielea intarita de pe talpi, este bine sa se unga talpa, in special zonele afectate, cu ulei de ricin si apoi sa incaltam niste sosete de bumbac, pe care sa le tinem in picioare cel putin 2-3 ore. Se repeta de asemenea tratamentul in fiecare seara.
- Unghii mai rezistente
Pentru cele care au unghii care se exfoliaza sau rup usor, este indicat tratamentul cu ulei de ricin. Seara se da jos de pe unghii lacul si se aplica ulei de ricin usor incalzit pe unghii.
Se sta minim o ora cu uleiul pe unghii si se maseaza in continuu. Tratamentul ar trebui urmat minim doua luni pentru rezultate.
- Gene mai lungi
Pentru cele care isi doresc gene mai lungi, salvarea este tot uleiul de ricin. Se aplica pe gene in fiecare seara inainte de culcare, iar a doua zi de dimineata se spala cu grjia fata.
Puteti folosi o periuta de la o mascara mai veche pentru a aplica uleiul pe gene, urmand ca dupa aproximativ o luna, sa remarcati rezultatele uimitoare.
Daca aveti probleme cu sprancenele si vi se pare ca acestea sunt cam razlete, raspunsul este tot uleiul de ricin. Acesta poate fi aplicat in fiecare seara, utilizand un betisor igienic sau o pensula/ perie de machiaj.
Uleiul de ricin ne va ajuta in maxim o luna sa capatam sprancene netede si egale, favorizand cresterea firelor de par si egalizand forma sprancenelor tale.
- Cresterea lenta a parului / Probleme de cadere a parului
Pentru cei care au probleme cu caderea parului sau vor ca podoaba capilara sa creasca mai repede, uleiul de ricin este o solutie la indemana.
Tratamentul pentru par presupune masarea pielii capului cu ulei de ricin din abundenta inainte de culcare timp de trei zile pe saptamana.Dimineata, dupa terapia cu ulei de ricin, va puteti spala parul in mod normal.
- Curata porii si indeparteaza punctele negre
Uleiul de ricin se mai foloseste impreuna cu uleiul de jojoba pentru a curata porii si a indeparta punctele negre. Cele doua tipuri de ulei se amesteca in proportii diferite, in functie de tipul de piele.
Pentru ten normal se face un amestec din 1⁄4 ulei de ricin si 3⁄4 ulei de jojoba, iar pentru ten gras, 1⁄3 ulei de ricin, 2⁄3 ulei de jojoba.
- Tratament pentru cearcane
Amesteca ulei de ricin cu putin ulei de cocos si maseaza zona de sub ochi cu acest produs, pana se absoarbe in piele. Tratamentul se aplica zilnic si inlatura complet semnele oboselii de pe chipul tau. (www.sanatate.ele.ro)
Neata!
Vad ca te-a apucat si pe tine pasiunea sapunaritului.
Ma apucase si pe mine acum vreo 2 ani. Intre timp mi-a mai trecut. 🙂
Acum fac sapun doar cand am nevoie.
Ai grija cat ulei de ricin pui in sapun. Daca depasesti limita o sa ai un sapun prea alunecos si o sa se inchege mai greu.
Stie fata cat sa puna! 😀 Dana, sper sa-mi treaca,pentru ca am cheltuit o gramada de bani. Adica hobby-hooby, da’ cam scump!
Eu nu m-am aruncat la cumparaturi uimitoare. Termometru ti-ai luat?
Eu nu…ca nu se gasea acum 2 ani. Acum am vazut prin magazine, dar nu ma mai intereseaza asa de mult.
Termometru pentru masurat la distanta, ehee! Alt cantar, mai precis, alt mixer, ca de, nu se facea sa-l folosesc pe cel de bucatarie, forme de lemn facute pe comanda, vase speciale, spatule, manusi…sa-ti mai zic? dar stii tu mai bine!
Pasiune, taica! 😀
:))
La cate ti-ai luat deschizi o mica cooperativa.
Mi-ar placea! Pe bune! As da-o dracu’ de contabilitate!! :)))
Buna Alexandra. Chiar daca nu am timp sa las comentarii apreciez tot ce scrii tu pe aici. Sper sa ramana pe multa vreme blogul tau pe net.
Buna, Hadya! Cat timp am gradina, atat va exista si blogul. Pana la urmatoarea era glaciara. 😀
🙂 imi place ca ai talent la fabricat sapan. Mama mea facea cand eram noi copii. Sapun de rufe. Si punea in el pelin. Avea o culoare olive dar era foarte bun.
Uite, la ala nu m-as baga! Trebuie sa fierbi la el o zi intreaga…
Eu l-am folosit pentru par.
Se vede 😉
De vreo 12 ani am descoperit ce rol benefic are uleiul de ricin si nu imi mai lipseste din casa ,arsuri,calcaie ,il folosesc si in loc de crema pentru maini,am experimentat si pe gene ,dar trebuie sa perseverezi iar eu stau cam prost la capitolul asta .
Intr-o vreme plantam ricin, imi placea ca decor .
Bravo! La mine a trebuit sa treaca 47 de ani ca sa-l descopar! 😀
O sa mi-l pun si eu in par de-acum, ca am mare nevoie, pierd fire multe zilnic. Stiam si ca e bun pt si unghii si sprancene, ca e un bun laxativ si cam atat.
Dragele mele acest ulei de racin este bun si pentru un ten cu pistrui ?