Imi pare rau, dar chiar nu ma pot abtine sa pun titlul asa cum il vedeti, dupa ce am gasit un comentariu mai zilele trecute care suna asa: „unde gasesc coacaji?”.
Lumea vrea sa puna …coacaji in gradina, deci hai sa scriu ceva despre ei, chit ca nu stiu eu mare lucru. Dar am sa ma fortez un pic si trebuie sa iasa un articolas cat de cat interesant si util. Mai trag cu geana si pe la alti gradinari mai experimentati, mai pun si de la mine ceea ce n-am gasit pe la ei, adica sfaturi din propria mea experienta si o scoatem la capat cu…coacajii! 😀
Povestea incepe acum trei ani ( sau patru ), cand am gasit la Practiker coacazi albi, rosii si negri. Am luat din fiecare cate unul, fara prea mare tragere de inima, pentru ca nu stiam mai nimic despre ei, ci doar cate ceva despre coacaze, care sunt acrisoare si au multe vitamine.
I-am plantat, ca pe orice arbust , iar din al doilea an au facut fructe. Asta vara am facut chiar doua borcane de dulceata de coacaze si o prajitura.
Cumpararea materialului saditor
Cand cumparati puieti din sere veti gasi plante cu 3-4, 5-7 sau 8-12 mladite. Este recomandat sa cumparati tufe cu dezvoltare mijlocie, pentru ca in anul plantarii oricum nu vor fi utilizate mai mult de 4-5 mladite, pentru ca daca i-ar fi lasate mai multe mladite, cresterea puternica de noi lastari nu ar mai fi sigura.
Mai mult, pentru usurarea taierilor de intretinere necesare in viitor, este intelept ca ramurile principale sa fie adaugate treptat, in cursul urmatorilor 2 ani.
Plantarea
Arbustul se planteaza cu 5-10 cm mai adanc decat a stat in pamant pana atunci. Se aleg apoi 4-5 dintre cele mai viguroase mladite care au intre ele o distanta suficienta, iar toate celelalte se taie pana la nivelul solului. Mladitele alese se scurteaza la jumatate din lungime; daca vreuna dintre mladite are o pozitie centrala, atunci aceasta se poate taia cu 2-3 muguri mai sus decat celelalte avand astfel rolul de lastar central – aceasta pentru ca si la arbusti se poate organiza o coroana piramidala mica.
Taierea de formare la coacaz
La coacaz, fructele se dezvolta in ciorchini lungi sau scurti. Mladitele lungi, de 1 an, sunt cele mai roditoare, din mugurii lor dezvoltandu-se cei mai frumosi ciorchini. Pe mladitele imbatranite se dezvolta ciorchini cu boabe mici si rare.
Taierile de formare se fac timp de 3-4 ani si au mai multe scopuri:
– ramurile conducatoare trebuie sa devina suficient de stabile prin taierile anuale si in acelasi timp sa produca suficiente ramificatii laterale care, si ele taiate la randul lor, sa duca la inmultirea mladitelor roditoare;
– taierea reductiva ajuta la formarea de lastari noi din pamant, iar unii din acestia pot fi folositi la completarea ramurilor conducatoare.
Exista multe soiuri de coacaz, iar acestea se deosebesc intre ele prin modul de crestere si prin caracteristicile fructelor, iar atunci cand efectuati taierile trebuie sa tineti seama de acest lucru.
Soiurile cu crestere medie si care se ramifica putin, rodesc atat de abundent incat tufele se pot prabusi sub greutatea fructelor – in acest caz sunt necesare taieri reductive semnificative in fiecare an. Lastarii de prelungire de pe ramurile conducatoare vor fi scurtati cel putin pana la jumatate din lungimea lor, in timp ce ramificatiile principale vor fi taiate pana la 3-4 muguri, iar cele secundare pana la 2 sau 3.
La soiurile cu crestere mai puternica lastarii se taie la 1/3 – 1/2 din lungime.
La soiurile cu crestere puternica verticala este suficienta scurtarea doar cu 1/3 din lungime.
La toate soiurile cu cresteri mai puternice ramurile laterale se taie pana la aproximativ 6 muguri.
La fiecare taiere trebuie sa stabiliti care va fi vlastarul principal, care va sta in mijlocul celorlalte; lastarii secundari vor fi taiati mai mult. Anual trebuie crescute 1-2 ramuri principale care sa completeze tufa. Vlastarii de varste diferite asigura recolte bogate de-a lungul anilor, atat din punct de vedere cantitativ, cat si calitativ. Lastarii de care nu mai este nevoie trebuie taiati pana la nivelul solului.
Taierea de intretinere
Aceasta operatie de ingrijire a tufei de coacaz se face in functie de cum rodeste. Daca recolta este slaba, sub 5 kg, ramurile trebuie lasate mai lungi si mai dese. Dupa acest principiu, daca tufa face atat de multe fructe incat nu se mai pot dezvolta lastari noi, iar ciorchinii si boabele sunt mici, este nevoie de o taiere mai puternica.
Taierile de intinerire
Se recomanda ca aproximativ din al 5-lea an de la plantare, la toate soiurile sa fie taiate de jos 1-2 tulpini principale sau sa fie transferate pe un lastar tanar aflat mai inspre baza; la soiurile cu crestere mai slaba taierile se fac mai devreme, din al 4-lea an. Pentru arbustii care nu au fost taiati niciodata sau foarte rar, care sunt inalti si cu ramurile apropiate, se recomanda o intinerire puternica – se lasa 4-5 tulpini iar din mladitele noi se vor alege 6-7 care se vor taia. (www.gradinamea.ro)
Ce pot eu sa va mai spun, este ca acest arbust poate fi plantat in soluri mai umede, unde drenajul apei se face cu dificultate. De asemenea, trebuie avuta mare atentie la prelevarea butasilor pentru inmultire, caci exista riscul ca daca nu facem operatiunea cum trebuie, sa pierdem intreaga planta.
Despre proprietatile coacazelor , cat de curand!
Va doresc un weekend fabulos!
Buna Alexandra!
Am si eu cocaze negre si rosii. Sunt considerate cenusaresele fructelor de padure, dar citind proprietatilor lor,eu le-am privit cu alti ochi,mai ales pentru rolul lor in vindecarea reumatismului si poliartritei reumatoide.Eu am facut peltea de coacaze. Superba! Recomand la toata lumea.
Da, coacazele au pectine, de-aia pelteaua iese fain de tot.
Pingback: …A cadea si a te ridica… « Rokssana's Blog
Vezi, de aia la mine nu s-au prins, ca le place terenul mai umed ! Si eu i-am pus in partea estica . Da tot mai incerc, numai ca o sa le schimb locul .
Bafta! Sa se prinda odata!
Coacaji? La chineji oare a cautat, ca astia au de toate? 🙂 Weekend placut!
Desi englejii sunt recunoscuti drept mari gradinari. 🙂
Sfarsit de saptamana asa cum ti-l doresti!
Thanks, sister!