Cand am inceput acest blog, acum aproape un an ( cum mai trece timpul asta! ), aveam in minte sa scriu din experienta mea de gradinar amator, dar si despre cum sa facem sa ne hranim cat mai natural. In conditiile in care suntem agresati din toate partile cu fel de fel de produse, ieftine, ce-i drept, dar de o calitate si autenticitate indoielnica, a te hrani natural, sau bio, sau eco, nu mi se pare moft, ci mai degraba autoaparare.
Citim zilnic in ziare despre fel de fel de compusi chimici care intra in compozitiile alimentelor, despre procedee cel putin scary ce fac spre exemplu sa se coaca bananele mai repede, ori ca rosiile sa se inroseasca inainte de vreme. Cu toate astea, oamenii intra in hipermarket-uri si pleaca de acolo cu cosuri pline de „produse chimice”, pe care acasa le mai proceseaza o data chimic. Unii isi cumpara si patrunjelul de la Cora, ori morcovii, cand mai mult ca sigur ca in pietele taranesti sunt mult mai curate. De ce oare? Comoditate? Pret? Sau ambele?
Pentru cei care stau la bloc e o problema mare procurarea hranei naturale, desi exista targuri cu produse traditionale si chiar magazine, in special pe langa piete. In schimb cei care stau la curte ar putea sa reduca la jumate chimicalele introduse in organism.
Hai sa ma iau pe mine ca exemplu, ca ma cunosc cel mai bine.
Carnea de gaina si curcan se poate procura din curte. Nu vorbesc de porc, pentru ca nu e o carne tocmai … kousher. 😀 Gainile fac oua, deci le-am bifat si pe astea.
Ca legume, puteti cultiva orice: rosii, castraveti, vinete, ardei, gogosari, broccoli, varza, conopida. Apoi morcovi, spanac,salata, mazare, radacinoase ca telina, sfecla rosie, ridichi negre. Verdeturi ca marar, patrunjel, leustean, fenicul. Plante aromatice ca: rozmarin, busuioc, salvie, maghiran, cimbru, tarhon, oregano.
Pomii si arbustii fructiferi n-au cum sa lipseasca dintr-o gradina, iar dintre acestia, merii sunt de daparte cei mai valorosi.
Apoi, ceea ce putem pregati cu manuta noastra in casa, ar trebui sa ne intre in obicei. Borsul de casa, painea, sucurile, gemuri, dulceturi, socata, muraturile, bulionul, varza murata, otetul de mere cu miere, sosul picant de rosii, zarzavatul de ciorba. Daca aveti gradina, doi trei stupi ar fi perfecti, atat pentru mierea pe care o vor produce, cat si pentru polenizare.
Faptul ca in secolul 21 reusesc sa fac un pranz numai cu ingrediente produse de mine mi se pare fantastic! Sigur, nu vorbesc de zahar, sare ( desi e naturala), ulei ( inca n-am presa de ulei, dar ma gandesc si la asta) si alte chestii rafinate, ci la ingredientele de baza. Iar daca mai tai si o felie de paine cu tarate ( bine, facuta la Moulinex) , ma gandesc ca atunci cand am sa mor, o sa fie numai de la fumat! 😀 Si sa nu uit, tutun cultivat in gradina. Adica ce vreti mai mult! 🙂
De curand, asa cum stiti, imi fac si sapunul de toaleta, iar in proiect am samponul si deodorantul. Daca as putea face si o pasta de dinti, atunci adio drogherie, mai imi cumpar de acolo doar vopseaua de par, ca altfel nu se poate, din cauza de ” ghiocei”.
De fapt postul asta se vrea o pledoarie pentru un trai cat mai sanatos. N-ar trebui sa se puna problema banilor cand e vorba despre sanatatea noastra si nici a lipsei de timp. Iar daca totusi nu e timp pentru gradinarit si conservarit, macar procurati-va legumele si conservele, laptele si branza, ouale si carnea de pui din gospodariile celor carora le prisosesc asemenea produse si sunt destule.
In ideea asta, aruncati o privire aici.
draga mea dragă,
am simțit io de pe la începuturi, imediat ce am ajuns la tine pe blog, că ești o ființă mai mult decât specială!
ceea ce ai scris mai sus, este o dovadă!
nu știu cine ești, cum arăți, câți ani ai, ce ,,învârtești” în viața de toate zilele, dar simt că ai ceva special ( bașca mahoarca de nerenunțat, care ne leagă…:D ), însă te simt foaaarte ( sau ,,taaaare” , cum preferă să înlocuiască mai nou ăștia noiii…,,foarte”-le cu ,,tare”-ule…) aproape de sufletul meu, de preferințele mele, de obiceiurile mele, de mine, de fapt !
so! mi-ar trebui un zâmbilic, dar pe wp nu se ezistă 😀
lav iu ( pe românește 😉 )
Draga Tamara, daca vrei sa ma vezi si sa afli cati ani am, uita-te aici:https://gradinavisata.wordpress.com/2010/12/30/30-decembrie/
Ce sa zic, m-am emotionat toata, nici nu mai vad tastele. Iti dai seama ca de acum nu mai scapi de mine! :D))
și btw, reglează-ți ceasul blogului, ora dupe grinuici, dupe bucarest, dupe nuștiu ce, da să arate riăl ora la care sciitoricim noi ăștia, atașații sentimentali ai blogului tău, așișderea iu și mai știu io care… 😀
so, fix ,,deat” ( ridiculizare pentru românașii care scriu pe englezește pe blogurile noaste specifice iesprimării a la ,,românica” 😀 😀 😀 )
Ok, sa vaz ce poci sa fak! 😀
Adevarat graiesti Alexandra! Asa gandesc si eu si actionez cat si cum pot sa fac cat mai multe lucruri in casa mea, impreuna cu minunatii mei parinti care s-au mutat la tara si cu care complotez pentru ca iedutele mele minunate sa invete altceva din viata asta. Am spus iedute caci avem si doua capre de care suntem tare mandrii si de la care servim lapte crud, pe care-l pretuim ca pe o licoare magica ce ne face sanatosi.
Asa ca sunt ochi si urechi pe blogurile tale si acum invat ca sa-mi fac si eu sapun si sa-mi cresc si eu ceva legume si ierburi chiar la Bucuresti, unde pot face asta doar in ghivece in curticica mea draguta!
Multumesc pentru tot ce ne impartasesti tu aici!
Cu mare drag, Zarina! Asta a si fost scopul blogului meu, sa impartasesc altora din ce mai stiu si eu, ba chiar ( ce modesta sunt! ) sa insuflu cumva si altora mai apatici, dragostea de natura, de flori, de frumos.
Cat despre sapun, maine iti trimit un mail 😉
Ma bucur mult pentru ca sustii idea de natural. Din pacate, foarte putini se uita cand cumpara ceva, ce cumpara. Eram ieri la Carrfour si o femeie in varsta alegea morcovi. Si-i cauta pe cei mai mari si mai grosi… M-am gandit atunci ca cu cat sunt mai mari cu atata sunt mai umflati cu azot probabil sau alte substante care fac rau organismului. Pana acu 4 ani eu nu mancam ardei, de nici un fel. Mi se facea rau de la ei imediat ce mancam. Cam in vremea aceea a inceput tatal meu sa caute un teren pe langa Bucuresti, pe acel teren a pus si ardei. Mi-am luat inima in dinti si am muscat din unul…. si nu m-am mai oprit. Era extraordinar de bun si nu mi s-a facut rau de la el.
Eu sunt o persoana foarte alergica. Si cand spun asta nu exagerez cu nimic. Este groaznic sa nu poti manca rosii, capsuni, piersici, ardei. Sa nu poti sta in praf sau fum. Sa nu poti spala vasele fara manusi. Sa nu poti folosi produse cosmetice decat cele fara miros si cu ph potrivit. Si lista continua…. Ei bine, sunt o persoana care indemn pe oricine sa manance cat mai natural posibil. Iar acest articol ma bucura. Ma bucura pentru ca exista o persoana asa buna care isi face timp sa impartaseasca si altora ganduri bune si sfaturi.
Elena, cum sa nu sustii ideea de natural, in toate privintele, cand vedem cat rau fac chimicalele pe care le inghitim, ori le punem pe noi. Nu e destul ca aerul e asa de imbacsit, ca e atata praf in orase, ca cine stie ce apa bem, chiar si aceea imbuteliata, mai trebuie sa si mancam porcarii! In privinta hranei avem alternative, slava Domnului, iar daca nu facem uz de ele, inseamna ca suntem niste kamikaze ratati! 😀
Iar ca mine sunt nenumarati, totusi prea putini. Stau si ma gandesc daca un om isi mai poate schimba obiceiurile la o anumita varsta si imi vine in minte doamna aceea cu morcovii. Parca o aud: da’ astia ce-au draga, nu-s tot morcovi!! 😀
Toate cele bune iti doresc!
pentru „ghiocei”, mama folosea un decoct de frunze de nuc. firele albe nu se colorau integral, dar deveneau aproape saten-roscate si nu mai erau evidente. de aproape, privind cu atentie, le puteam vedea.
Ehehehe, as vrea eu sa-mi camuflez ghioceii cu decocturi. Poate mama ta avea parul saten deshis, eu il am saten inchis, deci faza cu frunza de nuc nu tine. 😦 Unii mi-au sugerat sa-mi fac suvite, dar nu-mi place deloc ideea. In afara de asta, n-as vrea sa spun proportia de ghiocei! Aici seman cu tata, n-am ce-i face! 😀
Pingback: Galatasaray Istanbul, echipa care a fost antrenata de Gica Hagi este la un pas de retrogradare
Alexandra. pentru acoperirea ”ghioceilor” foloseste henna (lawsonia inermis) eu o folosesc de 2 ani si-s multumita de rezultat, o cumpar de la plafar, cea mai buna fiind cea provenita din Iran.
Mi-au mai spus si altii de henna, sa stii ca am sa incerc. Mersi!
Alex, asa e cum scrii tu , dar lumea e comoda. Eu vad , ca aici , in Grecia s-au harnicit sa cultive gradinile de cind cu criza . Tot e buna la ceva si criza asta … poate dau de gustul gradinaritului ! Ca sa nu mai vorbim , de gustul autentic al fructelor si legumelor !
Dani si aici la fel, incredibil. In fiecare zi vad tot mai multe soolare, chiar sere in gradini. De vina o fi vremea asta schimbatoare, ploile acide, criza, nu stiu, dar vorba ta, e de bine.
Ai dreptate (ca de obicei)! Dar eu sunt dintre cei care stau la bloc si in afara de 2-3 fire de patrunjel verde pe care il pot pune in ghiveci, toate celelalte trebuie sa le cumpar (si nu-mi permit din targuri de bio). Vorba romanului: ” Asta e!”
Tu sa traiesti ani multi si sanatosi, sa dai si altora idei si produse!
Mersi, Coffee. Din curticica mea, abia imi ajung mie si celor foarte apropiati produsele. Dar incearca sa-ti iei macar carnea de pui, laptele, branza si ouale de la tarani. Nu e mult mai scump, dar ce mare diferenta! Nu e musai sa mergi in targuri, poti sa te duci la tarani acasa si gasesti ceva ceva ( zic si eu! )
Pingback: In cazul copilului născut în toaleta spitalului, consiliul director al Spitalului Judetean de Urgenţă Vâlcea a decis că niciunul dintre medicii implicaţi nu este vinovat. Poate il găsesc vinovat pe bebelus « Hai ca se poate!
Adevarat graiesti Alexandra. 100 % de acord cu tine.
Thanks, sister! 😀
http://casa.acasa.ro/amenajarea-casei/diy/utilizari-neobisnuite-ale-sapunului-152200.html
Buna ziua,
Tutunul e suficient pentru o moarte sigura. Va admir blog-ul, dar acest aspect ma face sa fiu mai putin increzator in tot ce scrieti.
In orice caz, va urez succes in continuare si poate, intr-o perioada mai lunga sau scurta, veti considera si varianta „non-smoking” 🙂
Doamne ajuta!
–
Cu respect,
Dragos Rusu
Acest aspect, fumatul, ma oftica si pe mine de nu mai pot, dar ce sa fac, Dragos, viciul e viciu, bata-l sa-l bata! Fumez de fix 30 de ani, deci iti imaginezi ce e pe arterele mele! Daca m-as lasa de fumat , ar fi cea de-a doua mare realizare in viata dupa aceea de a-l aduce pe lume pe fiu-meu.
Fa-te si tu ca nu vezi ca fumez si mai vino pe aici, ok? 😉
In principiu sunt de acord cu tot ce ai spus, insa am un amendament: nimeni si nimic nu iti garanteaza ca taranul din piata iti da o leguma fara chimicale. De cele mai multe ori taranul stropeste mai mult decat necesar si fara cap. In principiu ar trebui sa cumperi de la unul pe care-l cunosti bine si care stii cum cultiva gradina. Unul care sa nu produca pentru vanzare la piata, ci care-si face numai pentru el si poate sa vanda surplusul. Din pacate e greu de gasit asa ceva. Cel mai bine e sa-ti cresti tu singur tot ce poti. Eu asa am facut. Desi stau in Bucuresti am o gradinita mica in care avem niste pomi fructiferi, iar pana acum am pus numai gazon si ceva floricele. De anul trecut insa, m-am apucat de crescut legume. Toti din familie au privit cu neincredere inceputul. Dar mi-au facut lazi din niste PAL cu care nu aveam ce face, mi le-au imbracat in folie, mi-au adus pamant din padure de la Mogosoaia… Si asa a inceput aventura. Am avut toata vara ridichi si salata, plus rucola mea preferata pe care sunt in stare s-o mananc cu orice. Am avut si 10 picioare de rosii care ne-au dat si ele ce-au putut… Verdeturi am avut mereu oricum (patrunjel, busuioc, leustean…etc). Anul asta am inceput-o la modul profesional si am pus rasaduri. Am citit si la tine si la Elisa tot, tot, tot si m-am pus pe treaba. Am pornit-o dintr-o debara si acum am toate ferestrele pline de pahare. Azi de dimineata a plecat si socrella la tara (undeva pe langa Berca, jud. Buzau) si i-am dat cele mai mari si mai frumoase rasaduri sa le puna in acolo in gradina… Iar eu am planuri mari cu terasa de pe garaj si cu gradinita mea umbroasa… Sper sa imi iasa toate. Oricum, am ajuns la concluzia ca numai cine nu vrea nu poate sa-si faca viata mai verde. Daca te uiti pe youtube innebunesti cand vezi ce pot cultiva unii pe un simplu balcon de bloc.
Iulia, bravo, cat imi place sa aud ca sunt oameni cu drag de munca si de gospodarie! Nici eu nu mai am incredere in tarani dupa ce mi-am luat cateva tzepe naprasnice cu flori, pomi si rasaduri. Chiar spuneam asta pe undeva prin blog.
Sa-ti creasca toate si sa dea roade bogate si flori minunate!
Si eu merg pe ideea de cat mai natural. Am inceput cu mancarea (gatesc aproape tot in casa, de la paine, pana la vegeta si conserve) si acum am inceput cu cosmeticele. Am rezolvat-o cu lactatele (capra – sursa gasita pe net), ouale (o tanti), dar cu legumele… E mai greu la bloc sa-ti faci solar. Pot doar sa sper ca ce aleg eu din piata, mai mic si de la tarani cu mainile cat mai muncite, e cat mai aproape de natural.
Apropo de deodorant, te pot ajuta cu sfaturi pentru ca tocmai ce mi-am facut 2 tipuri. Iar samponul poate fi chiar un sapun (cica se cheama „sampon solid”) si o sa-ti spun la sapunuri despre el, dupa ce il fac.
Aaa, de unde iei laptele, Niko? Esti de pe langa Bucuresti? Daca poti, iti dau adresa mea de mail ca sa-mi zici, ca pe aici e cam multa lume.:D
Daca nu, e ok, inteleg.
da-mi adresa, poate mai vorbim si de altele.