Ce poate fi mai frumos, dupa o saptamana de munca tembelizanta, decat sa te trezesti dimineata in raze caldute de soare , tril de pasarele si cantec de cocos si sa o pornesti agale prin gradina plina de roua?Si sa nu vezi si sa nu auzi fiinta omeneasca in jur! 😀 Eu zic ca mai nimic. De fiecare data cand mi se intampla asta, am senzatia ca am aterizat pe alta planeta, nepopulata , muult mai primitoare si mai curata, la ani lumina de mizeria, praful si rautatea din lumea asta. Norocul meu ( sau nu) e ca-mi aprind o tigara si revin cu picioarele pe pamant si incep imediat sa-mi fac planuri pentru ziua care tocmai incepe. Caci, asa cum spunea un „clasic in viata”, marile placeri sunt scurte! 😀
Deci sa revenim. Ies afara , trag aer in piept si ma duc in primul rand la closca, care cum ma vede si incepe sa se infoaie, de aproape se dubleaza ca volum si scoate niste sunete ciudate, amenintatoare. Iar ii iesise un pui de sub fuste si al naibii sa stiu cum sta treaba acolo, cati pui au iesit. Nu stiu, dar nici nu insist sa aflu. Mame bune Brahma astea, nu ca altele care cica trebuie sa le pui in cap cosul cu nuiele ca sa stea pe oua!
Dupa aia dau drumul cocosului, care saracu’ a ramas doar cu o gagica ( una e mama, iar cealalta e izolata pentru ca s-a ranit la un copan si e operata si pansata), asa ca gagica asta cu care a ramas e nevoita sa ” incaseze” tot avantul cocosului si biata de ea e jumulita toata pe spate. 🙂
Apoi incep sa fac poze, sa le postez, nu de alta, dar ieri iar am ramas far’ de baterii si mai aveam cate ceva sa va arat.
Au inmugurit brazii, iar trandafirii sunt plini de boboci. La sfarsitul lunii incepe spectacolul rozelor!
Incep sa scot muscatele afara, cate una, de control. Pana acum se comporta bine, se pare ca nu mai e asa frig noaptea.
Salvia e si ea plina de boboci. Asta se intampla daca nu e tunsa in anul precedent.
Tufanelelor le merge foarte bine, ploile din ultime vreme le-au facut sa creasca rapid.
Asta e un butas de zmeura galbena, il am de acum un an si sper ca anul asta sa faca macar o zmeura sa vad si eu minunea.
Gradinita cu trandafiri pitici. Nu vi-i arat inca de aproape, pentru ca mai avem de placat cu gresie caramizile, dar cand va fi gata, va fi o frumusete.
Asta e un trandafir urcator magnific! Anul trecut n-a prea inflorit, datorita gerului naprasnic care a fost si care l-a afectat, dar anul asta e plin ochi de boboci. Ce e inedit la acest urcator, este ca florile au tija lunga, de aproape o jumate de metru, cand de obicei, florile trandafirilor urcatori/cataratori au tije scurte de 10-15 cm. In plus, e si mirositor, iar culoarea e galben cu portocaliu. O sa vedeti! 🙂
Un liliac ciudat. Si ca frunze, si ca floare si chiar ca miros. Dar l-am cumparat drept liliac si asa ii spun.
Fenicul de-acum un an. Sper sa ma aleg si eu de data asta , nu doar cu frunze, ci si cu un bulb, pentru la bucatarie, chit ca n-am gatit fenicul in viata mea! Dar orice se invata.
Doua randuri de rosii-inima de bou. Atat am reusit sa pun din mormanul de rasaduri pe care le-am facut. Mai am vreo zece rasaduri de cherry, dar sunt inca prea mici sa le plantez si niste gogosari, tot asa, mult prea mici. Anul asta m-am cam lasat pe tanjeala cu solarul.
Si un castravecior. Saracu’! 😀
Va doresc spor la treburi !
Buna dimineata!
Frumos, frumos!!
Cand am fost cu salata la piata, am stat de vorba cu un profesionist al solarelor si mi-a spus ca soiul de rosii inima de bou , nu se preteaza in solar. Ele merg bine in gradina. Am si eu rasaduri din acestea si ma tot codesc sa le pun in solar. Astept sa ma ma documentez. Tu ai mai pus si au mers bine?
Eu am tuns sovaj 🙂 tufanicile 🙂
Ca sa vezi: cate bordee, atatea obicee! 🙂 Tot un nene din piata de la care am cumparat acum un an rosii inima de bou mi-a spus ca el are solar mare si pune numai soiul asta. Asa ca , ce sa zic, fa si tu cum iti spune intuitia.
splendid !
spune-mi și mie te rog, care-i secretul tău că nu ai nici o buruiană ? că doar nu stai toată ziua să smulgi la ele !?
în altă ordine de idei, feniculul dă un gust extraordinar, când pui 1/2 bulb în ciorba de văcuță ( cu borș d-ăla de-l facem noi 🙂 ), dar și în alte mâncăriciuri ( asta ca să ne conformăm noilor reguli gramatEBAle 😀 )
liliac din acela ( cred că se numește ceva … cu serynga ? ) am luat și eu și l-am pus anul ăsta – cam târziu, sper să se prindă – și poza de pe cutie arăta ca cel din poza ta.
trandafirul acela urcăcios :), cât timp înflorește ? ai mei înfloresc pentru foarte scurt timp.
ce ai pozat după grădinița cu trandafiri pitici – nevăzuți – , sunt cireșe sau vișine? au pete pentru că le-ai stropit ? ce soi sunt, așa lunguiețe ?
și în cele din urmă, dar nu în ultimul rând, pune și tu poze la fiecare poză, ca să știe cetitoru ce este, spre o pildă, în pozna de după zmeura gold – am pus și eeeeeeu, am pus și eeeeeu… 😀 (tot anul ăsta, tot târziu și tot așa sper să se prindă ) – că seamănă cu spanacul, dar și cu valeriana ( o salată mai specială cu frunzele mici și groase )
no!?
și-acum, până nu încep ploile din nou, ia să mă duc și eu să fac niște poze la realizările mele. de pus, o să le pun luni, când e luna în leu și cică nu e bine să semeni/plantezi nimic.
hai că-ți scrisei un roman 😀
Buruieni? Stai tu oleaca sa vezi numa buruieni pe la mine!
Cirese. Spanac. Trandafirul,toata vara.
O sa ajungem sa vorbim ca EBA toti, la naiba, ca si eu ma trezesc stalcind cuvinte, poate raman asa! 😀
Hai c-am sa pun si esplicatii dar de dimineata ma cam grabeam sa fac si eu o ciorba, un aspirator, inca vreo cateva rasaduri in solar, cateva rufe, nu multe de calcat si daca imi ramane ceva timp, un…sapun cu suc de castraveti! Te-am spart, este? :D))
să știi! 🙂
btw, trandafirul de unde l-ai luat? și mai e și galben, culoarea mea preferată la trandafiri !
Cine mai stie? De pe la hipermarketuri, ca pe atunci nu se inventasera magazinele specializate cu flori. Trandafiri galbeni mai am vreooo… sase. Sau sapte.
spanacu face cârcei????
Nu! Mazarea face. Si eu cand n-am destul calciu!
,,Si eu cand n-am destul calciu” – încă ceva ce ne apropie ! 🙂
:D)))))))
deh, roman neterminat : pune iesplicății la ficare poză, că poze la poze, nu-ș cum naiba ar veni 😀 😀 😀
Alexandra, liliacul ala al tau are frunze inguste si lunguiete, ramuri ce tind sa se arcuiasca si mirosul florilor nu tocmai placut? Tulpina e goala pe interior? S-ar putea sa fie Buddleja (budleia) numita la noi liliac de vara. Da si tu o cautare si vezi ce si cum! 🙂
Nu, a, nuuu! Asta miroase foarte frumos, aduce ca aroma cu liliacul, totusi nu miroase chiar la fel. Liliacul de vara il stiu, nu e din ala.
Frumoasa dimineata, Alex ! Splendida gradina !
Uite-asa fac si eu, ies afara( in pijama ), sa fac rondul simbata si duminica dimineata…Arata tare bine trandafirii, mai ales domnul urcator – foarte impozant ! Incepi numaratoarea inversa de inflorire !
A fost soare, dar acum ploua cu clabuci! Bine ca am apucat sa stropesc pomii si trandafirii!
Si eu tot in pijama ies! 😀
Ai fost inspirata cind ai botezat blogul tau!Chiar e o „GRADINA VISATA”
sA VA BUCURATI MEREU DE EA SI DE VIATA!
Multumesc, asemenea si voua, oameni buni! 🙂
Superb.Si la mine a fost la fel de frumos ieri.Pacat ca jumatate din zi am fost la cumparaturi in Bucuresti 😦
Uite cine are bani! 😀
haha,mai bine stateam acasa ca sunt niste preturi la mancare de lesini.Mi-am mai luat si inca un furtun de gradina cu tot cu kit de udat ca imi trebuia si nesimtitii aveau un pret la raft si altul la casa x-[
Oricum pe mine,de cand m-am mutat aici,ma streseaza rau mersul la cumparaturi.Abia astept sa vina Marius sa faca el cumparaturile.Eu mai bine dau o zi cu sapa in gradina decat sa umblu prin magazine in Bucuresti 🙂
Nici mie nu-mi place sa ” fac shopping”, fato! 😀
Vorba ta, mai bine dau cu sapa. Dar cu ce sapa sa dai, ca de aseara ploua intr-una si e un frig de legi cateaua!
x-[ vroia sa fie x-(
doar ca nu l-am nimerit din prima :))
Am intrat si pe aici. Si cum nu pot spune nimic despre gradinarit, decat sa te bucuri sanatoasa de gradina ta si de tot ce ai in curte si in casa, sa-ti las 2 idei:
1. pune petale uscate de trandafiri intr-o sticla cu ulei de masline (sticla de sticla, preferabil inchisa la culoare), lasa-le la macerat la loc intunecos si racoros timp de 4 saptamani, amestecand din cand in cand. Apoi o fierbi la baine-marie aprox 15 min si o strecori dupa ce se raceste. O folosesti ca pe o crema de noapte.
2. pune salvie la macerat in otet pe care-l poti folosi apoi la frectii pentru migrene, raceli, febra (de preferat otet de, mere facut in casa).
Si pune si ceva pelinas printre flori. E bun la sapun, sprit, etc.
Asa am sa fac, mersi! Cu spritul nu le am chiar deloc, dar pentru restul e ok pelinul.