N-am mai pus poze pentru ca n-am mai avut cand sa le fac; am udat pana acum cu furtulul si vorba lui Dani, parca n-am udat deloc. E o uscaciune cum n-am mai vazut demult si daca o mai tine asa, in curand toata gradina va fi arsa complet. Frunzele pomilor au inceput sa se ingalbeneasca si sa cada, de parca ar fi deja septembrie, iarba e o iasca urata, galbuie, trandafirii fac niste flori mici, de parca ar fi niste macesi mai rasariti. Nici balariile nu mai cresc si acolo unde tanti Vasilica a sapat acum o luna, e ca-n palma. Tarana care devine praf ( bucuria gainilor care se scalda de zor). Buxusul si tuia incep sa se usuce. Chiar si brazii sufera si am vazut sub ei mai multe ace cazute decat oricand. Dovleceii nu mai rodesc, visinele s-au uscat in pom pana sa apuc eu sa le culeg, parca intr-o zi s-au ofilit brusc!
Si culmea, sunt tantari cu duiumul. Parca si greierii sunt mai multi…
In solar e jale mare. Jumatate din rosii sunt manate cumplit, cad pur si simplu de pe vrej, abia parguite, iar cei cu care am vorbit nu gasesc nicio explicatie, cu exceptia caldurii excesive. Azi cand am ajuns acasa, am mai cules din fasolea pastai, care din cauza lipsei apei are niste pastai plate, cu boabe mici, nedezvoltate.Nu-i a buna deloc vremea asta…
Nici aspersoarele pe care le las sa stropeasca toata noaptea nu mai fac fata. Mi se rupe sufletul cand ma uit la hortensii, la dalii, la tufanelele care precis nu vor mai inflori abundent la toamna. Acum imi dau seama ce trebuie sa simta cei care traiesc doar din ce da pamantul, in perioade de seceta. Ori de ce adora egiptenii zeul Nil, cel datator de apa! Si de ce orasele se faceau in jurul unei ape si de ce camilele sunt asa la mare pret in zona lor. De ce multi prefera sa creasca cactusi. De ce s-au inventat paparudele si de ce exista si acum magi care pretind ca aduc ploaia si lumea ii crede.
Stiu ce simti si imi pare rau pentru gradina ta. Cam in situatia ta eram eu acum vreo luna. Dar a fost de ajuns sa vina o ploaie buna si gradina si-a revenit.
Uite ca ploaia aia nu mai vine, Constantin. E trist.
Si la mine este la fel de jale. Deocamdata nu am probleme cu mana. In fiecare seara trebuie udat ca altfel nu tine. La mine ii mai grav ca apa este cu program.
Dar o fantana nu-ti poti face, Florin?
Nu se poate face fantana. Pana acu vreo 5 ani aici au fost mine de fier. Si toate izvoarele au secat.
Nasol.Nasol de tot.Apa e vitala, stii…
Stiu. Am tot zis ca o sa chem pe cineva sa verifice poate am ceva sanse de apa. Nimeni nu are fantani pe aici, iar cei care au avut au secat.
Nici la mare adancime? Va uniti cativa vecini si faceti un put la 50-100 de metri. Nu se poate sa nu fie apa!
Trebuie incercat. Vecinii spun ca nu are cum sa fie apa pentru ca s-a dus in jos prin mina.
Ce stiu vecinii? Chemati un specialist, nu te lua dupa gura lumii, ca toti se dau atotcunoscatori!
Alexandra, la anul, iti pui furtun poros – unde am furtun din asta, adica la rosii, vinete si ardei – ud o data pe saptamina, adica, deschid doar robinetul. E ingropat la 20-30 de cm adincime si apa nu se evapora, plus, ca plantele formeaza radacini profunde, fiindca merg dupa apa.
Ma gindesc, sa aplic metoda si la flori, capsuni si alte cele. Chiar daca, o sa fie greu de sapat, sa nu se deranjeze radacinile celor perene. Cu o programare serioasa, o sa se rezolve si asta .
Trebuie sa fac ceva, ca nu se mai poate. Pierd ore din viata stand cu furtunul in mana, asta nu-mi place!
Eu am furtun cu picurator, pe care la fel, numai il leg la robinet si il lșas o ora, doua sa ude rosiile si ardeii din solar.
Dar la solar ai lasat aerisire sa se faca aerare ? Daca nu, e posibil ca rosiile fiind multe si mari sa fi transpirat in solar , si asta a ramas pe frunzele lor si le-a manat. Eu cand am vazut pe ”tavanul” solarului picaturi de apa peste zi, am ridicat folia atat pe partea din fata (intrarea), cut si din partea din spate a solarului si acum au aerisire rosiile .Dar nici la mine nu le merge foarte bine pentru ca nu m-am ocupat suficient de ele si au crescut pline de frunze si foarte inalte.
da măi… secetă mare. Şi când te gândeşti ca acu două săptămâni când ploua, toată lumea se plângea că nu se mai opreşte, toti voiau soare! iaca avem soare!
Îmi pare rău pentru grădina ta 😦
Haide ma, ca astia isi bat joc de noi cu vremea asta! Cand ploi de mucegaiesti, cand soare de te ofillesti! Cat dracu sa rezisti!
Esti amuzanta cu replica: astia isi bat joc…:) buna asta!
Iti spun ce am facut eu anul trecut cand din cauza prea multor ploi mi s-au manat rosiile chiar si in solar. Am taiat cu foarfeca toate frunzele sau fructele innegrite de mana si le-am aruncat. Pe unele le=am mai si uitat in solar, dar n-a fost influenta rea. In continuare plantele au trait mai departe pana a dat frigul , rosiile care au mai ramas pe tulpini au crescut si s-au copt chiar daca pe firul de tomata erau doar foarte putine frunze.
Vecinul de vis-a-vis le-a smuls, suparat. Eu nu,, si am avut parte de rosii chiar daca si cu putina intarziere.
Offf, stiu ce am facut. Le-am pus prea apropiate si am ridicat folia, dar nu destul. Anul trecut am ridicat-o la fel, ca tine, la intrare si in spate, dar si caldura a fost mai mare acum. Asta se intampla pe o jumate de solar, unde le-am pus des. pe cealalta jumatate, unde le-am pus cum trebuie sunt ok. Am sa fac asa cum zici tu, eu ma gandeam sa le smulg si sa le arunc, dar le mai dau o sansa!
parca ai descris gradina si solarul meu. dar ce zici de furtuna de aseara?
Mama, ce furtuna. Mai mult vijelie, ploaie, slabut… La ce uscaciune e ar fi trebui sa ploua vreo trei zile in sir.