Dulceata sau peltea? Probabil ambele. Cand? Nu stiu… 😀
Sapunuri naturale-Blog
CARTEA „SAPUN DE CASA”
-
Articole recente
Comentarii recente
Petronela Tanasa la Pastrarea daliilor pe perioada… lucia la Hrean cu sfecla rosie in otet… lucia la Gradina la mijlocul lui m… Alexandra la Varza murata Maria Aurelia Baron la Varza murata Tony la Sezonul orhideelor Alexandra la Inmultirea trandafirilor prin… Alexandra la Pregatirea trandafirilor pentr… Alexandra la Cafea la ghiveci Corina la Inmultirea trandafirilor prin… Top Posts
Categorii
- Aniversari (28)
- Arbusti decorativi (17)
- Calator prin lume (33)
- Calator prin tara (15)
- Cat mai natural (44)
- Conserve (14)
- Flori de gradina (106)
- Flori de interior (9)
- gradinarit (123)
- Lucrari in gradina (15)
- Muzica (45)
- Parcuri si gradini (11)
- Pasari si mamifere (42)
- Plante aromate (19)
- Retete simple (72)
- Sapunuri naturale (10)
- Sociale (18)
- Tinerete fara batranete (8)
- Trandafiri (67)
- Tratamente in gradina si nu numai (19)
- Tutun (9)
- Uncategorized (182)
- Zambete (52)
Meta
Blog Stats
- 2.716.474 vizite
Blogroll
- Acvaristica
- Adi Hadean
- Balaura de gradina
- Brenacu
- Bricolaj
- Bucuresteni mutati la sat
- Bucurestii vechi
- Cafeaua ta
- Chiccutza
- Cnusi-texte haioase
- Consilier de vacante
- Constantin din Iasi
- Cosmin Stefanescu
- Daiana
- Daiana's Kitchen of love
- Dor de vara
- Elfa
- Florile Maryannei
- Fosile
- Gabriela-fata din vis
- Gaini Brahma
- Georgiana
- Gradina lui Huni
- Gradina lui Stewart
- Gradina vesela
- GrAdinuca
- Greenzonelife
- Gulasch Suppe
- Iesirea din Matrix
- Ilinca
- Ivanovele
- Jamie Oliver
- Jurnal de gradina
- Kathy's garden
- Marian gradinaru'
- Mariana
- Mihaela, gradinareasa
- Nigella
- Paradisul meu
- Redsky
- Roxana
- Sapunuri naturale
- Si la vara cald
- Simona Fusaru
- Simona Tache
- Snappy
- Tanti Jeni
- Teo Negura
- Thamara
- Theodora-Hai ca se poate
- Ursu Florin-Viata la tara
- Vasi-Gioni
- Victoria
- Zana eficientei
- ajutor
- ardei
- blog
- Bucuresti
- bujori
- bulbi
- buruieni
- busuioc
- caldura
- caprifoi
- castraveti
- cimbru
- coacaz
- concediu
- concurs
- Constantin
- craite
- crin
- crini
- fapte bune
- fenicul
- flori
- flori de gradina
- Franta
- frig
- fructe
- gaini
- Gary Moore
- glicina
- gradina
- gradinari
- gradinarit
- gradini
- gutui
- iarna
- inmultire
- lalele
- la multi ani
- lavanda
- legume
- leustean
- magnolie
- miere
- muzica
- narcise
- Olanda
- pisici
- plantare
- ploaie
- poze
- primavara
- pui de gaina
- Rambo
- rasaduri
- recolta
- reteta
- rock
- rosii
- rosii cherry
- rozmarin
- rucola
- salata
- sapun de casa
- sapun natural
- sfecla rosie
- solar
- targuri
- toamna
- Trandafiri
- tutun
- vinete
- weekend
- zambile
- zuchinni
Arhive
- noiembrie 2016 (1)
- octombrie 2016 (1)
- iulie 2015 (1)
- mai 2015 (1)
- aprilie 2015 (1)
- august 2014 (1)
- iulie 2014 (2)
- mai 2014 (5)
- aprilie 2014 (4)
- ianuarie 2014 (1)
- noiembrie 2013 (1)
- octombrie 2013 (1)
- iulie 2013 (2)
- iunie 2013 (6)
- mai 2013 (9)
- aprilie 2013 (11)
- martie 2013 (5)
- februarie 2013 (2)
- ianuarie 2013 (1)
- decembrie 2012 (2)
- octombrie 2012 (4)
- septembrie 2012 (3)
- iulie 2012 (11)
- iunie 2012 (12)
- mai 2012 (11)
- aprilie 2012 (11)
- martie 2012 (6)
- februarie 2012 (2)
- ianuarie 2012 (5)
- decembrie 2011 (6)
- noiembrie 2011 (2)
- octombrie 2011 (10)
- septembrie 2011 (13)
- august 2011 (12)
- iulie 2011 (15)
- iunie 2011 (28)
- mai 2011 (22)
- aprilie 2011 (33)
- martie 2011 (25)
- februarie 2011 (38)
- ianuarie 2011 (42)
- decembrie 2010 (49)
- noiembrie 2010 (48)
- octombrie 2010 (66)
- septembrie 2010 (62)
- august 2010 (46)
- iulie 2010 (64)
- iunie 2010 (59)
- mai 2010 (27)
pelteaaaaaa! iami iam!
deși… și-o dulceață ar fi bună, dar tare-i de muncă la ele, greu de curățat, așa că-ți înțeleg amânarea 😀
Geo, ma uit la ele si ma apuca o leneeeeeeee
Coapte la cuptor – cea mai simpla metoda . Dar si compot cu mere imi place … Mi-ai facut pofta !
Compot le fac! Gata!
Si una si alta, pelteaua o poti face din cojile si cotoarele gutuilor, la care adaugi cateva mere acrisoare, o pastaie de vanilie, cateva stelute de anis, zeama de lamaie si iese o peltea de-ti lingi degetele…
Peltea mai am inca de acum un un, dulceata insa nu. Ma mai gandesc eu ce fac. Unde mai pui ca s-a anuntat si soacra-mea ca vine cu un sac plin de gutui! Off, off!
da compot am facut si noi,dulceata am facut anul trecut si mai avem ceva borcanele e foarte buna!,dar compotul trece foarte repede la noi…spor la treaba…!
Si eu am adunat cateva gutui de la bunica prietenei mele si am facut cateva borcane de dulceata .. Este o delicatesa.
Buna ziua,Alexandra!
Fiind in concediu si pricopsindu-ma cu o sacosa plina cu gutui, care mai de care mai tare si mai greu de curatat, „nerabdatoare” sa le transform in compot si un picut de peltea, am facut tot ce era posibil sa mai aman acest moment: ba imi aduceam aminte de ceva de asezat prin camera Sabinei, ba am mai intins niste rufe, ba una , ba alta, la un moment dat m-am trezit cu ub cutit in mana.
Dupa prima gutuie mi-am descoperit talentul ascuns de sculptor si mi-am ajustat putin degetul gros al mainii drepte, eu fiind stangace…mama ce-am urlat, noroc ca vecinii sunt la munci!
Una peste alta au iesit un compot si cateva borcanase de petea de-o culoare superba, zic eu.
:D)))))
Ce faci Danielaaaaaaaa!!! Unde ai disparut! Vii ca o cometa, in viteza si pe urma iar nu mai stie ‘omu de tine vreo juma de an! Noroc ca mai ai si tu concediu! :D))
Te pup, draga mea!
Draga Alexandra,
la noi in Ardeal se fac supe de fructe(visine,prune,gutui).
Nu stiu daca o sa va placa,va dau reteta:
4 mere gutui spalate si taiate felii subtiri se pun la fiert in doi litri
de apa.Cand au fiert gutuii, se face intr-o cana o amestecatura de faina cu apa ,cu atentie sa nu faca cocoloase(cam 2 linguri de faina).
Se toarna in supa clocotita,se adauga vreo 6 linguri de zahar,un zahar vanilat,putina sare si cam 100g smantana.Daca nu aveti smantana de casa ,adica din aceea din magazin care face cocoloase,va sfatuiesc sa adaugati smantana la faina frecata cu apa intai si apoi o varsati in supa.Se mai fierbe vreo 5-7 minute.E foarte buna la temperatura camerei nu fierbinte.
Mersi, Mariana! Eu fac mancare de gutui si imi place rau de tot, asa ca sigur imi va placea si supa ta!
„Cometa” imi place, nu mi s-a mai zis, ultima comparatie cu care am fost asociata este „duracell”, dar e de bine!cred…
Nu stiu unde am fost,iar scuzele cu program incarcat sunt fumate asa ca
nu pot sa scriu ce-am facut pana acum.
Stii, romanul este expert la facut haz de necaz, asta incerc si eu sa fac, dar
nu as vrea totusi sa ma aflu in categoria romanilor, despre care domnul Octavian Paler scrie la un moment dat:”romanii fac haz de ORICE necaz”…