Cand trandafirul meu de dulceata era inflorit la maximum, l-am jumulit in alte scopuri, nicidecum comestibile si tare mi-era teama ca nu va mai inflori pana la toamna, pe caldurile astea. Numai ca dragul de el, a binevoit zilele astea sa mai faca niste flori, pe care le-am jumulit fara mila, pana la ultima in vederea unui sirop de trandafiri, ca de dulceata nici nu putea fi vorba.
Vreo 25 de trandafiri la care am luat petalele si pe care le-am infuzat intr-un litru de apa . De fapt le-am cam fiert pana a iesit toata culoarea, aroma si dulceata din ele. Am pus vasul in care a fiert, cu petale cu tot la frigider pana a doua zi si nu pentru ca asa scrie pe undeva, ci din lipsa de timp. A doua zi le-am scurs si am cantarit iarasi apa de roze, cum s-ar zice. Erau 950 ml, la care am adaugat cam 600 de grame de zahar si am mai fiert pret de 20 de minute. Apoi l-am turnat fierbinte in sticle si acum e musai sa ma duc sa cumpar niste apa acidulata, ca altfel nu merge!
Iar acum , supa de rosii!
Cei care stiu blogul asta de mai mult timp pesemne ca s-au obisnuit cu supa mea de rosii, ca nu e an in care sa n-o pomenesc, macar de doua -trei ori. 😀 Oamenii astia or sa creada ca eu vara mananc numai supa de rosii si va spun sincer ca nu m-ar deranja o atare perspectiva.
Reteta asta o am de la Zana eficientei, mare mestera mare in bucatarie si pentru care n-am sa am niciodata suficiente cuvinte sa-i multumesc! 🙂
Diferenta dintre aceasta supa si cea clasica, este ca rosiile sunt coapte in cuptor, are usturoi si busuioc. Adica, fratica, diferenta maaare de tot si daca o veti face, veti uita definitiv de vechea supa , aia cu rosii fierte, va spun!
Asadar, 2-2.5 kg de rosii bine coapte ( la mine au fost primele rosii din solar, cam lesinate, dar zemoase si gustoase) se taie in sferuri si se pun in tava la cuptor cu patru catei de usturoi, putin ulei de masline bun si un praf de busuioc pisat. O jumatate de ora. Apoi, cand s-au racorit, se dau prin blender cu totul, se strecoara de seminte si asta e sucul. Supa apoi o faceti cum faceti de obicei. Eu calesc o ceapa mica in ulei, apoi un morcov maruntit si un ardei. Si o mana de orez, ca mi-e lene sa-l mai fierb separat. Una lume mai pune si unul-doi cartofi taiati cubulete, insa asta e optional. Cand a fiert zarzavatul, in nu prea multa apa, se toarna peste sucul de rosii pregatit mai inainte si se mai da in cateva clocote, cu sarea si piperul aferente, nu inainte de a o subtia cu apa exact atat cat va place.
Deasupra, busuioc proaspat tocat marunt.
mmmm ce pofta mi-ai facut cu siropul asta de trandafiri si tre sa pun si eu de o supa de rosii ca nu am mai facut cam demult!pupici la pisici!mirela
Supa este excelenta, cam ceva de felul acesta imi facea si bunica mea.
Am facut si eu anul trecut o supa de rosii pe care ai laudat-o aici pe blog. Credeam ca-l dau gata pe sotul meu cu noua mea reteta de supa de rosii. Asa m-am suparat…. a zis sa fac supa aia de rosii cu taitei de casa ca-i place mai mult si m-am luptat singura sa o maninc ca-mi era mila de munca mea sa o arunc.
Hahaha! Barbatii astia, o specie tare ciudata! Saraca Geta, parca te vad tragand o saptamana de supa aia de rosii. 😀 Ai mei au apreciat-o insa foarte tare inca de prima data si de atunci numai asa o fac
Ce delicios arata 🙂 !… Iamii, iamii !
Mmm, ce bun!
Noua ne place si cu taitei de casa, nu o fac groasa, ci numai asa, o manuta de taitei, sa nu fie doar zeama goala. E buna tare, e printre preferatele mele. Dar am o alta reteta. Supa ta arata delicios 🙂
Ca tot vorbim de sosul de rosi, o reteta pentru ketchup iute nu vrei te rog sa ne oferi?
Aleena. e pe undeva, stai sa caut si revin…
Gata! Iata-l: https://gradinavisata.wordpress.com/2010/09/14/sos-picant/
haha, the old reliable supa de rosii – mereu la indemana pe caldurile astea nesfarsite 🙂 ma bucur ca va place