Varza murata

Destul cu florile de primavara, trecem acum la chestiuni mai de sezon si cu mult mai prozaice, cum ar fi…varza murata.

Daca aveti unde sa tineti varza murata peste iarna si nu va puneti la murat una -doua verze, atunci sunteti „varza”!

Intrebuintarile verzei murate sunt multiple: sarmale, varza calita, salata de varza acra, zeama de varza oentru acrit ciorbele de carne. Unde mai pui ca este si foarte sanatoasa, poate cea mai sanatoasa dintre toate muraturile. Un banc al lui Marin Preda in ” Cel mai iubit dintre pamanteni ” suna asa:- (aproximativ asa)

Cica un taran se duce la doctor cu cancer de plamani in ultimul grad. Se uita doctorul la radiografiile taranului, se vedea ca e mancat de cancer, apoi isi mai cheama cativa colegi, sa-si dea si ei cu parerea.

-Moare, zice unul.

-Da, categoric, moare, zice si al doilea.

Mosule, ii zice doctorul taranului, du-te acasa, noi n-avem ce sa-ti mai facem.

Se duce taranul acasa, iar peste trei luni, se prezinta iarasi la doctor.Doctorul, il vede si isi aduce aminte ca mosul era in ultima faza de cancer si uimit peste masura, il intreaba:

-Cum mosule, trebuia sa fii mort, aveai cancer de plamani cu metastaze, ce-ai facut, cu ce te-ai tratat?

-Pai, cu moare, dom doctor, cum mi-ati spus dumneavoastra.

-Cu ce ma?

-Cu moare, zeama de varza, si pe la noi tot moare se spune la zeama de varza.

-Du-te ma in p… ma-tii”

Hai sa va spun ( de parca n-ati stii, dar eu ma prefac ca nu stiti, ca sa mai scriu si eu un post) cum se pune varza la murat. Se cumpara varza si butoiul de plastic. Varza nu se pune la murat imediat ci se mai lasa cateva zile la aer, de ce, am uitat. Se indeparteaza foile vestede de deasupra, se iaie cotorul, se scobeste, iar in scobitura se pune sare. Apoi se aseaza in butoi, impreuna cu: o gutuie coapta, un stiulete de porumb cu boabe cu tot, marar uscat si cateva bucati de hrean. Apoi se pune solutia de apa cu sare in proportia de o lingura cu varf de sare la 1 litru de apa. Apa sa fie rece, iar sarea dizolvata, daca se poate.Peste varza se aseaza ceva sa nu pluteasca, de obicei bucati de lemn, peste care se mai pune un pietroi. Daca varza iese din apa , mucegaieste si compromite tot butoiul. Dupa o saptamana varza se inmoaie, moment in care mai adaugati una-doua verze, caci se va face loc. Din cand in cand o vanturati, sa se amestrece sarea mai bine, desi eu n-am facut asta niciodata si mereu mi-a iesit o varza super si o zeama ” vioara”. cum zicea mamaie, Dumnezeu s-o ierte.In mod traditional, varza se pune la murat de Sf. Dumitru, adica in jurul datei de 26 octombrie.

Un articol despre varza:

Totul despre varza

Varza este o plantă cu valoare terapeutică ridicată fiind cultivată încă de la începutul epocii de piatră.
Este destul de rezistentă la frig. Are însă nevoie de multă apă şi lumină. Recoltarea verzei se face când căpăţânile sunt bine îndesate (se verifică prin apăsare cu degetul). Există mai multe feluri de varză: albă, roşie, creaţă, de Bruxelles, etc. Ea poate fi folosită cu succes în prevenirea şi tratarea unui număr extrem de mare de boli, fiind o adevărată farmacie naturală. Este bogată în special în provitamina A, vitaminele C şi E şi în fibre, elemente care asigură sănătatea celulelor.

Varza este o legumă foarte puţin calorică, ea având în jur de 25 de calorii la 100 de grame de produs. Prin fierbere se pierde cam 30-40 la suta din conţinutul de vitamina C. De asemenea, este foarte bogată ăn vitamina E şi vitamina A. Vitaminele din grupa B sunt şi ele foarte bine reprezentate: B1, B2, B3, B5, B6, B9, adică toate cele care constituie grupa anticanceroasă. Are efect benefic şi în prevenţia cancerului de colon, a celui de stomac, dar şi de plămâni, esofag şi rect.

Conţinutul în minerale este şi el foarte bine reprezentat: calciu, magneziu, fier, iod, cupru, mangan, sulf. Fibrele alimentare sunt abundente, fiind compuse în majoritate din celuloză şi hemiceluloza, ceea ce explică şi anumite intoleranţe intestinale.

Proprietati terapeutice
Varza este un aliment alcalinizant nutritiv, energetic, remineralizant şi tonifiant. Este preferabil să se mănânce în stare crudă, pentru a i se păstra intacte proprietatile.
Graţie conţinutului său bogat în vitamine, săruri minerale şi clorofilă, varza restabileşte flora intestinală şi contribuie la creşterea numărului de hematii. Este recomandată în: astenii, îmbătrânire prematură, demineralizări, ulcere varicoase, anemie simplă, afectiuni bronho-pulmonare, TBC, ulcer gastric şi duodenal, colită ulceroasă, angină, laringită, sinuzită, inflamaţii şi infecţii intestinale, abcese, furuncule, antrax şi complicaţiile acestora, contuzii şi răni, nevroză, insolaţii, stări congestive cerebrale, nevralgii, diabet.

Extern, varza se foloseşte sub formă de cataplasme în entorse, nevralgii faciale, gută, abcese, furuncule, afecţiuni ale gambelor (varice, flebită, arterită) şi multe altele.
Moarea nu este altceva decât zeama rezultată prin scurgerea verzei murate. Este un extract 100% natural din varză, îmbogăţit cu fermenţi şi enzime, cu principii active de la plantele aromatice puse în murături, şi sare.

Recomandările medicinii populare româneşti, referitoare la acest remediu, nu foarte grozav ca miros, dar extrem de sănătos: constipaţie, sensibilitate la frig, hipotensiune, digestie dificilă, inapetenţă, afecţiuni febrile.(www.ziarulgorjului.ro)

Si unul despre varza murata:

Varza murata, leacul popular pentru trup

E modesta, ieftina si pare a nu valora nici cat o ceapa degerata. Stiai insa ca a salvat mii de vieti in Evul Mediu? Stiai ca a avut rolul ei in descoperirea Lumii Noi? Stiai ca este singurul aliment de natura vegetala in care este prezenta vitamina B12? Stiai ca se numara printre alimentele preferate ale faimosului capitan Cook? 

E modesta, ieftina si pare a nu valora nici cat o ceapa degerata. Stiai insa ca a salvat mii de vieti in Evul Mediu? Stiai ca a avut rolul ei in descoperirea Lumii Noi? Stiai ca este singurul aliment de natura vegetala in care este prezenta vitamina B12? Stiai ca se numara printre alimentele preferate ale faimosului capitan Cook? Stiai ca odinioara era folosita drept unul dintre cele mai eficiente remedii pentru vindecarea scorbutului? Stiai ca oamenii de stiinta au constatat ca persoanele care o consuma sunt mai putin expuse imbolnavirii de cancer? Varza murata este, da, un aliment minune. Cu toate ca ne amintim de ea doar ocazional, varza murata se bucura de anumite proprietati medicale si nutritionale ce merita mentionate.Varza murata,  leacul popular pentru trup

Varza murata este extrem de bogata in vitamina C (mai bogata chiar decat alimentul in stare proaspata, cruda), vitamina ce ofera protectie antioxidanta, dar nu numai, ajutand astfel la fortifierea sistemului imunitar al organismului. Varza murata este cunoscuta si ca un puternic mineralizant si remediu impotriva anemiei. In compozitia sa sunt prezente minerale si vitamine esentiale pentru functionarea optima a organismului: vitamine din complexul B si minerale precum magneziu, acid folic, potasiu, fier, iod. Numai 100 g de varza murata asigura un sfert din doza zilnica de vitamina C recomandata, iar un pahar-doua pe zi de zeama de varza pot face minuni pentru persoanele anemice sau a celor suferind de hemoroizi.

De asemenea, varza acra poate fi consumata cu incredere in curele de slabire intrucat contine putine calorii (20 calorii la 100 grame) si contribuie la reglarea digestiei, inlesnind totodata arderea grasimilor. In timpul procesului de fermentatie, se formeaza acidul lactic ce actioneaza pozitiv asupra tractului digestiv curatandu-l de bacteriile daunatoare si ajutand astfel la detoxifierea organismului. Pe langa rolul sau de eliminator al toxinelor din organism, varza murata mai este cunoscuta si pentru efectul sau de stabilizare a tensiunii arteriale.

Recent, nutritionistii secolului XX apreciaza varza murata drept un puternic aliment afrodiziac pentru barbati, ducand la cresterea potentei masculine. Conform unui alt studiu recent, femeile care consuma varza murata de 5 ori pe saptamana prezinta un risc cu 70% mai scazut de a dezvolta cancer la san. Virozele pot fi si ele evitate prin consumul de varza acra, iar pentru prevenirea gripei aviare varza murata este recomandata cu caldura de catre specialisti. Gratie continutului sau de vitamina B12, varza murata incetineste procesul de imbatranire, protejand sistemul nervos si impiedicand pierderile de memorie.(www.garbo.ro)

Despre Alexandra

Economista, salariata la stat, pasionata de gradinarit si de sapunarit
Acest articol a fost publicat în Conserve și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

42 de răspunsuri la Varza murata

  1. Mariana zice:

    Ai si pus-o?harnicut-o!Marunta nu pui in butoi?
    A mea e inca in pamint la nu stiu cine!

  2. melinte daniela zice:

    duminica am fost la croitoreasa pentru o rochie de concurs iar doamna in cauza intarzia pe undeva .sora acesteia ne-a invitat intr-o bucatarie adevarata de casa , unde nu mi-a venit sa cred ochilor :un lighenoi cat o jumatate de masa , plin de compozitie pentru sarmale .alaturi un munte de frunze de varza murata!eu am mai rabdat cum am rabdat , ca m-a invaluit repede cu vorbe stapana casei , insa sabina saliva incontiuu..a probat rochia cu ochii in bucataria plina de copiii , oale , cratite si doua gospodine….ma simteam ca la humulesti , parca asteptam sa intre pe usa nica din amintiri din copilarie…asta e cu varza mea!!!!

    • Alexandra zice:

      De cate ori pun varza parca aud zurgalai si bice de colindatori! Vin sarbatorile, vine iarna, ce mai! Cat despre sarmale, sambata sper sa fac si eu dintr-un kg de carne. Ca si eu sunt o pofticioasa, mai ceva ca Sabina ta!

  3. Georgiana zice:

    Alexandra, oare de unde expresia aia cu „sunt varză”?

  4. Constantin zice:

    Măi,nu-i drept!Varza ca varza dar de ce postezi si sarmale?Pai unii poate au fost ocupati in ultimul timp si n-au apucat sa manance nici la amiaza si tu vii cu de astea? :)Trecand peste senzatia asta din stomac hai sa-ti spun ca ar fi bine ca varza aia de rezerva,pe care o vei adauga in butoi peste o saptamana,ar fi bine sa o pui la murat tot acum,mai ales ca tot „esti in mână”,intr-un vas mai mic si asa va fi la fel de murata ca si cealalta in momentul cand completezi butoiul.

  5. Gand la gand cu bucurie! 🙂
    Am pus si eu astazi varza la murat.
    Sper sa reusim sa o mancam iarna asta. 😀

  6. maryanne zice:

    asteptam postarea asta,ca sa pun si eu varza la murat.Eu ador sarmalele cu varza.Exact ca alea din poza imi ies si mie.Cred ca e singura mancare pe care o fac cu placere si cu aceeasi placere o mananc.Cat de ieftin este acest aliment minune si cat de benefic pt sanatate.

  7. ivanovele zice:

    Buna dragele mele,
    Si eu am murat varza si sunt bucuroasa sa vad ca mentionezi si tu beneficiile acestui aliment minunat, pe nedrept blamat de majoritatea oamenilor moderni.
    Este ieftina si extrem de sanatoasa!

  8. Zana Eficientei zice:

    a mea e inca in gradina, dar nu mai astept mult. anul asta o sa experimentez cu din cea tocata, la borcan, ca n-am nervi de putina 🙂

  9. victoriacus zice:

    La sfarsitul lunii pun si eu.Mi-ai facut o pofta cu sarmalele alea………….
    Cand eram gravida am fost in piata la Giurgiu si erau tarani cu varza la taraba.Muream de pofta,asa ca am cumparat o varza si mancam mergand cu punga in mana 🙂

    • Alexandra zice:

      Eu n-am avut pofte deloc cand eram gravida. Dupa ce am nascut insa, ma duceam cu bebeul in Parcul Tineretului ( ca pe acolo stateam atunci) si furam trandafiri!!M-a tinut vreo luna.

    • simi zice:

      SALUTARE ,APROPO,SI EU SUNT DIN GIURGIU SI VREAU SA FAC SI EU VARZA MURATA PT PRIMA DATA SI VAD FEL SI FEL DE RETETE ,DIFERA RETETELE LA CANTITATEA DE SARE SI MI-E FRICA SA NU O COMIT

  10. maria zice:

    eu tocmai fierb apa cu sare o las la racit apoi o pun peste varza

  11. dora zice:

    Buna ziua varzarilor!
    A trecut un an de la comentariile voastre si iata,trebuie sa ne gandim din nou la iarna ce vine.Ma interesa varza taiata ca muratura si voi incepe cu cea de vara,iar in oct.voi continua cu pusu’n butoi si in borcan.Fac o cura serioasa de varza,adica in toate felurile.

  12. dora zice:

    Inca nu v-ati hotarat sa puneti varza la butoi?

  13. rodica zice:

    Sf.Dumitru, zici? Bine, ramane pe sf Dumitru…Sper sa iasa buna.

  14. Mama Nina zice:

    un articol foarte detaliat despre varza, ai facut treaba buna cu blogul acesta 🙂

  15. dora zice:

    Eu nu ma las pe ziua de maine.Am pus-o de 5 zile si gata!

    • Alexandra zice:

      „Ce-i in mana, nu-i minciuna!”
      ” Nu lasa pe maine ce poti face azi.”..sau poimaine!
      Omul gospodar…
      Bravo tie! Eu nu stiu daca mai pun anul asta, poate un borcan acolo, sa am de sarmale la Craciun.

  16. dora zice:

    Salut!

    Eu am deja moare colorata de la sfecla.N-am avut la indemana varza rosie ca,balconul meu nu” suporta ” culturi pe arii intinse.Ma lasa cu cateva ghivece sau caldaruse cu cimbru,busuioc,coriandru sau marar.Frunze de patrunjel primesc de la vecina la schimb in natura.

    Nu stiu cata varza murata voi consuma(cu exceptia sarmalelor de 2-3 ori si a verzei ala Cluj,dar moarea o beau pana la ultima picatura.

  17. ioana-50 zice:

    Un sfat pentru barbati: beti moare in loc de bere e mult mai sanatoasa mai ales pentru……….femei.

  18. miluka36 zice:

    Mi s-a balit varza,ce e de facut?

  19. CALIN zice:

    vroiam sa intreb este neaparat necesar sa se puna si porumb?ptr ca eu traiesc in in spaña si pe aici am vazut porumb dar de acel ca sai fierbi cu bobul maoale asta este un ca sa pui?daca reusesc sa am toate cele necesare ptr a pune varza la murat asi vrea sa ai fac sarmale socrilor mei spanioli eu iam mai facut dar cu varza dulce si nu are aelasi gust cum are varza murata daca poate cineva sa-mi raspunada va rog

  20. floreac constantin zice:

    in functie de cantitatea de varza, adaugati o crenguta de tarhon merita !

  21. petre aurora zice:

    excelent articol ,,mai mult nici nu trebuia scris si,,,e la obiect cu putin umor si istorie a verzei ,,,mai adauga aici si ceva despre varza rosie,,,la,,,otet ,,sa fie si mai complet

  22. mena zice:

    Mena
    am diabet dar si varza murata sa vad de care scap mai repede

  23. Maria zice:

    da buna reteta asa pun si eu varza la murat

  24. Monica zice:

    In primul rand vreau sa felicit persoana care a scris articolul. Sunt dezamagita cand gasesc articole romanesti care sunt copiate din strainatate si traduse. Apoi traducatorul mai face si greseala sa nu traduca corect toate cuvintele. Si au si website foarte populare si apoi se semneaza ca si cum ei au scris articolul. Cand citesc RAW sau sauerkraut cand ar trebui citit crud si varza murata- realizez ca nu e compozitie proprie. Eu locuiesc in USA si nu tot ce spun Americanii e adevarat- Romanii cred ca oamenii de stiinta din USA au interesul persoaneleor de rand dar nu e adevarat- sunt mincinosi si au interesul banilor si al companiilor farmaceutice. Pastrati cu sfintenie sfaturile de la bunica- in curand nu v-a mai fii nimeni care sa isi aminteasca- si vom trai toti cu pastile cand leacurile sunt in bucataria noastra. Deci inca odata felicitari.

  25. ION zice:

    Eu inca nu am pus varza la murat pentru iarna, doar patru borcane cu ardei umpluti cu varza, asa, ca muratura.
    Au inceput fermentatia deja.
    Saptamana viitoare, prin 2-3 Noiembrie sper sa o pun.
    Am o parte din varza din gradina proprie, pentru taiat caci e un soi cu nervuri groase si rotunda ca o minge, nu lata, pentru foi de sarmalute.
    Vasul e pregatit., porumb, gutui, marar,cimbru si dafin, am din productia proprie.
    Am si sare grunjoasa,neiodata.
    Poate veni iarna !

  26. Maria Aurelia Baron zice:

    Pot adauga varza proaspata peste cea murata intrucat s-a inmuiat si mai incap cateva verze. Multumesc

Lasă un comentariu