Daca as fi stiut ce ma asteapta razuind la hrean, m-as fi lasat pagubasa. As fi cumparat frumusel un borcan-doua din piata si gata! Dar cum aveam o gramada de sfecla rosie, care cam incepuse sa se inmoaie, cum aveam si ceva hrean prin curte, am zis, ia sa fac eu combinatia hrean-sfecla. N-am mai facut pana acum, asa ca am cautat o reteta pe net. Am gasit una cu sfecla coapta. Nici un chef sa mai coc sfecla, mi-a ajuns cat am tot copt si rascopt. Am mai gasit una cu sfecla fiarta, cu care iar nu am fost de acord, stiut fiind ca prin fierbere se pierd toate vitaminele dintr-o leguma, ori dintr-un fruct. Destul ca fac gemuri, acum trebuie sa fierb si sfecla?!
Asa ca am inventat o reteta, mai simpla nu se poate. Singura durere este insa razuitul hreanului. Eu si sotul meu ne-am plans pe umar reciproc pret de vreo ora, inca mai avem ochii umflati. Ceapa? floare la ureche, acum as fi in stare sa stau cu ceapa lipita de nas si sa zambesc ca in reclamele la pasta de dinti. Nu se compara iuteala hreanului cu a cepei. Am plans, mi-a curs nasul, mi s-au desfundat sinusurile. Ma simt ca si cum as fi facut inhalatii cu cine stie ce arome de desfundat nasul. Dar, inca o data, daca as fi stiut cum e, nu m-as fi apucat.
Deci, concret, ce-am facut: am luat 2 kg de hrean (necuratat), l-am curatat de coaja si l-am dat prin robot, sa-l marunteasca. Aceeasi cantitate am folosit la sfecla rosie. Le-am pus intr-un castron si le-am amestecat, asta fiind cea mai dura parte, impreuna cu umplerea borcanelor. Umplerea borcanelor a facut-o sotul meu, caruia intr-un final i-am pus un prosop la nas, ca nu mai putea respira de muci , ii curgeau ochii de nu mai vedea si era vai de el! Tinea borcanul cat mai departe de ochi si il umplea asa, mai mult pe pipaite. La un moment dat eu n-am mai putut tine ochii deschisi si am fugit la baie sa ma spal pe fata. Nimic. Drept pentru care m-am declarat invinsa de hrean si m-am dus la computer, unde , mai mult orbeste, cu un singur ochi mai beteag, am scris doua comentarii pe blog, unul Danei si altul Georgianei.
Dar sa revin. Am facut apoi o solutie din: o cana cu otet de mere, doua cani cu apa, sare dupa gust ( cam 1/2 lingura) si trei linguri de miere. Am pus-o pe foc doar cat sa se topeasca mierea si sarea, dupa care am turnat -o peste amestecul de hrean si sfecla. Iar am omogenizat, apoi a urmat umplerea borcanelor, in timp record!
Sper c-a iesit buna,n-am mai avut curajul sa si gust!
moama, ce harnicuta esti! Nici nu pot sa tin pasul cu cititul! Pupici si we placut! 🙂
Ana, sa nu uiti sa vii diseara la Party, ca doar esti printre concurenti!
e buna tare reteta asta,dar vb ta,se face tare greu.Aici ma refer la curatatul hreanului.Prefer sa-l cumpar gata curatat si il amestec eu cu sfecla coapta si data pe razatoare.E delicioasa combinatia!
De acum nici eu nu mai fac! A fost prima si ultima data!
Bine ca nu imi place hreanul.
Stau sa ma gandesc…doua kilograme…mi se pare enorm.
Acum sper ca va simtiti bine.
A fost un tratament soc impotriva unor eventuali virusi. Iarna asta nu mai raciti! 😀
Ai pus si putin chimen? Mie imi place la nebunie in salata de sfecla.
Acum avem ochii mai limpezi!
BRAVO , MERITA EFORTUL ! MEDICAL VORBIND…TE SITUEZI PE PISCURI MARETE DACA AI ASA CEVA IN CASUTA TA !!! FELICITARI !
Mersi, Maria!
Daca tot ai zis de hrean…ca ai in gradina.
Asta cum se cultiva?
Nu te sfatuiesc. Se intinde peste tot si nu mai scapi de el.
asa este.Nu mai scapi de el.E ca pirul.Eu incerc sa scap de el,dar tot mai iese ,cu toate ca il scot de cate ori apare.E f bun dar nu e chiar atat de scump incat sa il am in gradina.
da, si eu cred ca mor cu el in gradina!
ooof. in loc sa fiti multumiti ca aveti posibilitatea unor tratamente naturale. crede-ma, e MULT mai BINE ca ai avut ocazia sa ti se desfunde nasul decat sa nu poti respira din cauza racelii. tine cont ca ai la indemana cele mai bune arme naturale si cu efect 100% impotriva slabiciunii organismului. te felicit ca ai ales sa lasi sfecla cruda, isi pastreaza cele mai multe proprietati asa. eu singura dau gata un borcan din ala la o masa 😉 nu exista nimic mai bun (BUN in adevaratul sens al cuvantului, hranitor si delicios de asemenea) pe lumea asta decat mancarea alcatuita din cruditati.
uite putin ce efecte au salatele pe bază de sfeclă roşie:
->ajută la eliminarea toxinelor din organism, tonifică metabolismul, sporesc rata digestivă, fiind recomandate şi în unele afecţiuni, ca:
– hipertensiune,
– boli respiratorii (bronşite, pneumonii, sinuzite, gripă),
– boli hepatobiliare
– anemii,
– cancer,
– reumatism,
– litiază urică,
– gută,
– cistită.
Sper sa nu-mi iei comentariul in nume de rau, sunt doar inversunata ca oamenii trec adesea prea usor pe langa lucrurile bune din viata lor fara sa le observe. Iar mancarea nepreparata termic chiar e mult mai sanatoasa, e lucrul care te tine in viata. Ne ramane insa libertatea de a alege. O zi frumoasa!
Salut, Aleida! Asa ziceam si eu, iar ceea ce am scris acolo a fost si sub forma de gluma. Daca te uiti pe blogul meu vei vedea multe posturi despre cum sa ne hranim sanatos si cat mai natural cu putinta. Sunt o adepta a hranei nepreparate termic mai ales ca am in familie numeroase cazuri de cancer, deci sunt ceva mai atenta la ce mananc decat altii.Multumesc de completari si te mai astept!
salutare tuturor! Alexandra foarte tare felul cum ai pregatit sfecla cu hrean am ris cu lacrimi felicitari si sotului k a rezistat. Adevarat ca.i buuuna rau cum spun copilasii. Imi pare rau k ai in fam pers cu probleme din nefericire stiu cum e sa fii bolnav SANATATE MULTA TUTUROR
Sanatate si tie, Flory! Te mai astept pe aici.
Alexandra, sunt convinsa ca a iesit foarte buna. Si eu fac la fel, aceeasi reteta. Doar ca mie imi place sa fie proaspata salata si o fac periodic. Despre „drama” cu hreanul, care ti-a stors lacrimi grele, nu prea exista remedii. Am incercat si eu, sa tin apa rece in gura, sa nu inspir, sa-mi ascund nasul. Aceeasi suferinta. Cel putin, asta te fereste de raceala, o vreme. 🙂
Si mie imi place proaspata, dar aveam in gradina sfecla multa si nu eram sigura ca am sa stiu s-o pastrez peste iarna fara otet. E buna si la borcan.
Ca sa scapati de neplacerile ce vi le face hreanul cand il radeti, faceti cum procedez eu. Toate operatiile (curatare, radere, amestecare si punere in borcane) le fac afara, in aer liber si daca adie sau bate vantul e si mai bine. O sa vi se para atunci o gluma chestia cu usturimile si plansetele. Asa fac de fapt si cu ceapa cand o curat si-o toc.
ai dreptate,asa fac si eu,in curte si hreanul tocat(nu ras)cu robotul,ca sa-si lase „laptele”..iar chestia aia cu 2 kg de hrean la 2 de sfecla e f mult…si daca tot o punem pt iarna,atunci merita un efort sa o coacem in cuptor…si daca intamplator avem o sfecla de zahar(care se caramizeaza la copt)atunci se cheama ca am facut o treaba buna(si pana la capat)
Poti sa stiu unde a disparut comentul meu?
S-a inchis blogul?
Nu s-a inchis, doar ca a avut de lucru extra!:)
Alexandra,
imi pare rau,ma straduisem sa fiu pe placul cititorilor tai.Era un comentariu hazliu in ton cu postarea ta.Poate a ajuns la spam. 🙂
Lasa ca il caut eu si il scot la iveala si de-ar fi in gaura de sarpe!
Mulțumesc mult pentru sfat. Am îmbinat utilul cu plăcutul și am scăpat și de răcială.
Aurica, ..
sa nu renunti niciodata la hrean cand esti gripata.Face minuni! 🙂
Ca sa nu plangi cand lucrezi cu hrean, tine in gura o bucata de miez de paine.
Nu pot, ca o inghit! Mie imi place painea! :D))
Mi-a venit si mie vremea sa infulec niscai ceva hrean.Mi s-a infundat nasul si vorbesc ragusit. Ma si duc sa rad hreanul…si pe urma il mananc cu o pastrama de pui.E bine? 🙂
Daca e bine? E bine rau, Dora! 😀
Pofta mare si cand mananci pastrama aia, gandeste-te si la cei flamanzi.:D))))
Ma gandesc,Alexandra,ma gandesc!
Nu numai ca mi-a priit la papilele gustative,dar mi-a trecut si ragusala si mi s-a slobozit rasuflarea. 🙂
:D))
Si ti-a mai venit chef de viata! 🙂
Buna ,Alexandra! 😆
Si inca cum!!!! 😆
ps.te rog sa-mi trimiti ultimele noutati in materie culinara.Vorba celor de la „paprica”sunt inebunita de bucatarie. 😆
este exreaordinar cat de natural scrii si ce retele bune am gasit aici ,pot sa te ajut eu sa scapin de rasul hreanului pt. totdeauna si ne vom bucura cu totii si de alte retete pe care le vei poata .
scrie-mi daca vrei :reli.scarlat@yahoo.com
astept noutati!!!!!!!!!!
Mersi Reli! Noutati nu prea curand, mai la primavara, asa… 🙂
Am trecut pritr-un mare hoP! Ieri a fost ziua mea de nastere si m-au inundat prietenii.
Nu mi-am putut imagina sa am un asemenea succes!Totul prezentat a fost aprecialt la superlativ,si multe din produsele naturiste le-ai „subtilizat”de pe blogul tau.Iti multumesc! 😆
eu o tai ca cartofi pai mai grosi si hreanul al pun mai mare taiat suvite
ideea e sa nu se anmoaie sfleca nu trebuie sa al razi
m-am apucat sa fac reteta de sfecla rosie la borcan…e o struto-camila deoarece am sa folosesc saramura de la gogosari care mi-a ramas (1 litru)….am sa va postez reteta pe retete culinare.dragute[dot]com sa vedem cum v-a fi … l a iarna 🙂
Citesc de ceva timp blogul tau, Alexandra, am gasit multe lucruri folositoare si interesante aici, avand in vedere ca ma straduiesc si eu sa construiesc o gradina.
Dar acum chiar nu m-am putut abtine sa nu scriu ceva, vb unei doamne mai sus, am ras cu lacrimi, imi si imaginam scena…
Uite cum iti poate insenina cineva ziua, te-ai gandit vreodata la ce faci tu aici?
Buna, Gabi!
Drept sa-ti spun, nu prea m-am gandit, scriu ce-mi vine in cap la momentul ala. Problema este ca nu prea mai am timp si de scris, ca am deprins si alte indeletniciri intre timp… 😀
Toate cele bune si frumoase iti doresc! 🙂
Doamneee…pana ai scris reteta…mai aveam putin si renuntam.Nu era necesar sa descrii toata scena,se stie ca hreanul e iute.Noroc cu pozele care mi-au mentinut interesul.Mai la obiect alta data,nu intereseaza pe nimeni ce stari ai la prepararea unei retete,interesante sunt ingredientele si felul in care le combini.Ca sa spui la urma ca nici nu stii cum iese la gust.Pai cum vrei sa faca si altcineva ca tine?
Nico, nici pe mine nu ma intereseaza ce parere ai tu despre ce sriu eu… :D))) Si nici sa faca altcineva ca mine.
de acord cu tine Alexandra
am crezut ca voi gasi o reteta aici nu un cacat de poveste de la doi prosti care nu au vazut hrean in viata lor , analfabetelor.
Saruman:
Apropo de analfabete: propozitiile incep cu litera mare, dupa „aici” trebuia virgula, iar la sfarsit semnul exclamarii! Mai pune mana pe carte! 🙂 Si sa nu te mai prind pe aici cu limbajul asta , ok?
sarut mana si cat mai multe retete descrise in acest fel chiar m-a distrat enorm si am citit toate postarile ,binenteles ca exista pe lumea asta si cate un Gigi contra a tot stiutor care strica frumusetea acestei descrieri de reteta Unica prin felul in care a fost prezentata .Eu de fapt aveam niste sfecla pe balcon adusa de la a mea soacra si nu stiam cum sa o pastrez pt. iarna dar citind reteta ta mai convins ACEASTA ESTE RETETA PE CARE O CAUTAM
Mult succes si am sa mai ratacesc pe blogul tau cand voi fi in cautare de retete .
nu este ceea imi doresc
Si eu am „olans” la faza cu hreanul, dar….mi-a prins bine:mi-am desfundat si sinusurile…..
Rezultatul „chinurilor” a fost f. bine apreciat…..mai tarziu, de musafirii nostri.
Buna dimineata intr-o zi de toamna frumoasa.!
Alexandra,nu ne-am „vazut” de mult si daca nu gaseam un mesaj in imboxul meu,probabil nu reveneam nici acum.
Eu am trecut prin mai multe incercari de sanatate in ultima vreme,acum pot spune ca in parte s-au rezolvat,starea gripala din aceste zile e floare la ureche fata de gravitatea afectiunilor de care am pomenit.Acum recurg la terapia cu hrean,ca se potriveste de minune.
Vorba Crinei,s-au desfundat sinusurile si poti respira si simti aromele mancarilor.
Se apropie ziua mea de nastere,tare ti-as multumi daca mi-ai indica o reteta cu care sa-mi uimesc musafirii.
O zi buna si cu folos,mergem la vot,nu?
Buna, Dora! Imi pare rau sa aud ca ai avut probleme de sanatate, dar ma bucur ca ai reusit sa le vii de hac! Cat despre retete, nu sunt asa o mare bucatareasa, dupa cum ai vazut. Retetele mele sunt simple, mai mult traditionale, rar mai fac si cate-o nebunie! Cat despre musafiri, am depasit faza in care ma speteam sa-i uimesc si sa-i imbuib si sa stau in picioare, in timp ce ei petreceau, de ziua mea, hehe. Cand o sa depasesti si tu faza asta, sa te gandesti la mine. 🙂 )))
,,ca nu mai putea respira de muci ,,…n-ati gasit o alta expresie…cu asta ati dat cu mucii in hrean .
N-am gasit, ca nu era cazul, mucii sunt muci… 😀 )))
:)) eu chiar m-am distrat citind aceasta reteta si chiar am de gand sa o pun in practica caci si eu am cautat o reteta fara sa fie nevoie sa coc sau sa fierb sfecla.Mda,treaba cu mucii nu prea am agreat-o nici eu ,puteai spune doar ca-i curgea nasul .In fine,esti naturala si mi-a placut foarte mult modul tau de a fi 🙂 Fii tu insuti in continuare si cui nu-i convine , sa nu-ti mai viziteze blogul ! Inca o data Felicitari !!!
Eu acuma am dat de aceasta reteta. Fac sfecla cu hrean de …f multi ani. Stiu de la bunica. La carnita , cartofeii si uneori si la orez . Fuge raceala .Am vrut sa comentez ptr descriere. Inafara de acei care se sufla intr-o batista , descrierea retetei este un deliciu . Felicitari si dupa 5 ani…
E bine a iesit bun . Sa vedem daca rezista 🙂 . E usor si rapid .Hreanul curatati-l cu un curatator de legume
. FACETI-L LA ROBOT CA E GATA IN 10 MINUTE SI SCUTITI TRAGEDIA ( PLANSUL ) !!!!!!!!
Am si u o intrebare daca. Daca nu fieb sfecla nu se va strica dupa ceva timp dak o pun in borcan ? E vrun secret
Nu se strica, muraturile se strica? Si nu le firbi. Dar nu fiarta, ci la cuptor.
Buna ziua, chiar de mult cautam ceva reteta fara a fi nevoie de coacerea sfeclei si o combinatie interesanta fara a folosi otetul de vin.
Am su eu o intrebare. La final cand reteta e terminata si tot continutul il pui in borcane. Borcanele le bagi la cuptor ca sa scoti aeru din ele facandule vid?? Sau se conserva destul de mult asa? Daca nu pui la cuptor borcanele imi spui si mie aproximativ cat iti ‘rezista’ un borcan de sfelca? Multumesc
Trebuie vidate la cuptor borcanele?
niciun raspuns?
Bravo Alexandra nota 10 eu am 36 ani gatesc de la 12 ani am fost nevoit dar acum imi place
Bravo Alexandra ai nota 10 de la mine eu gatesc de la 12 ani am fost nevoit dar acum imi place si vad multe greseli la anumite retete pe net si eu incerc pe cat este posibil mai natural
Pentru a da hreanul prin razatoare si al amesteca cu sfecla folositi niste ochelari de protectie sau de motociclist .!!!!
hreanul creste 1 metru adincime deci nu scapati de el si bine faceti pentru ca este un fenomen pentru sanatate .Bunicii mei il foloseau pentru dureri de spate ,raceli presarat direct pe piele (se inrosea rau )dar dupa aia se transpira ca dupa o aspirina si raceala trecea . Pofta buna la rasol dat prin hrean ,la zeama de varza cu hrean samd , !