Salvia-recoltare si preparare

Pana anul asta n-am facut nimic cu salvia din gradina. Am lasat-o sa infloreasca, am admirat-o si atat. Doar albinele din vecinatate s-au bucurat din plin de beneficiile ei. De data asta insa i-am pus gand rau si am de gand sa o recoltez si sa pregatesc oarece din ea.

Mai intai recoltarea. Ce zice netu’:

De la salvie, pentru efecte curative se folosesc atat florile (Flores Salviae Comunis), cat si frunzele (Folium Salviae Officinalis). Culegera florilor se face numai in plin soare, la ora amiezii, iar pentru frunze se prefera perioada dinaintea infloririi, in lunile mai-iunie. Uscarea lor se efectueaza in locuri curate, bine aerisite, ferite de lumina si insecte. Frunzele uscate de salvie, continand uleiuri volatile, se vor pastra in vase de sticla, bine inchise, ferite de lumina, pastrandu-si in aceste conditii proprietatile 1-2 ani. Majoritatea principiilor active se gasesc in frunze si sunt reprezentate de uleiuri volatile continand: tuiona, cineol, terpene, borneol, camfor, substante estrogene, principii amare, dar si vitaminele A, B1, C, azotat de potasiu, precum si substante minerale: K, Ca, P, Mg, Cu, Mo etc.
Eh, am cam intarziat eu cu recoltarea frunzelor, dar n-are nimic, trebuie ca nu e foarte tarziu.

Apoi , ce facem din ea. Din nou, traiasca Google!

Salvia poate fi utilizata sub forma de :

Frunze proaspete

Frecand dintii cu ele, acestia se albesc si capata stralucire
Daca se freaca locul intepat de insecte se inlatura pruritul; previne infectarea leziunilor.

Cataplasma cu salvie
O mana de frunze maruntite de salvie se lasa timp de 1-2 ore sa se inmoaie in apa calda (40-50 de grade Celsius). Apoi se aplica direct pe locul afectat, acoperindu-se cu un tifon. Se lasa vreme de o ora.

Pulbere

Se obtine prin macinare cat mai fina, cu rasnita electrica de cafea, a frunzelor uscate de salvie. Depozitarea pulberii de salvie se face in borcane de sticla inchise ermetic, in locuri intunecoase si reci, pe o perioada de maximum 2 saptamani (deoarece uleiurile volatile se evapora foarte rapid). De regula, se administreaza de 3-4 ori pe zi, cate o jumatate de lingurita rasa, pe stomacul gol.

Infuzie
Se prepara din 1 lingura frunze uscate oparite cu 250 ml apa clocotita, dar care se va fierbe 1 minut pentru a se elimina din uleiul eteric care are o oarecare toxicitate, apoi vasul se lasa descoperit 10-15 minute. Se consuma 3 cani/zi, dupa mesele principale.

Decoct
Se fierb 10 minute, 100 g frunze uscate in 1 l apa sau vin, apoi se strecoara

Decoct combinat
Se pun 3-4 linguri de salvie maruntita la macerat in 1/2 l de apa, vreme de 8-10 ore, dupa care se filtreaza. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe in alta 1/2 l de apa, vreme de 5 minute, dupa care se lasa sa se raceasca si se filtreaza. In final se amesteca cele doua extracte, obtinandu-se aproximativ 1 l de preparat, care se foloseste intern (1-2 cani pe zi) sau extern, sub forma de comprese si bai.

Apa de toaleta

1 lingura frunze si inflorescente de salvie/1 l apa obisnuita. Se spala zilnic fata, asigurand astfel intretinerea tenului.

Lotiune capilara

Se obtine din tinctura de salvie in amestec in parti egale cu rom. Se frictioneaza pielea capului pentru stimularea cresterii parului si intarirea radacinii sale.

Otet
Intr-o sticla plina cu flori de salvie se toarna otet natural, atat cat sa le acopere, apoi se pastreaza 14 zile, la caldura sau soare.
Sau: 50 g salvie maruntita/1 l otet de mere sau de mere cu miere, tinuta la macerat 14 zile.

  1. Va rezulta un otet foarte aromat, cu efecte tonice digestive, carminative (reduce balonarea), invioratoare, un excelent adaos la salatele de primavara.
  2. Extern este folosit ca frectie impotriva racelii, a durerilor reumatice, a starilor de oboseala fizica si psihica.
  3. Era mult folosit de catre calugarii benedictini, care il considerau un elixir pentru nervi si digestie.

Otet de toaleta
Se prepara dintr-un amestec in parti egale de frunze de salvie, sunatoare si rozmarin, peste care se toarna 300 ml otet de vin, amestecat cu alcool. Dupa 4 ore, se strecoara, se amesteca cu apa distilata, in parti egale, folosindu-se pentru lotionari pe pielea capului in seboree, pe tenurile grase, acneice sau in hiperhidroza palmo-plantara.

Tinctura
10 g frunze uscate/100 ml alcool, puse la macerat 3 saptamani.
Sau :
Se pun intr-un borcan cu filet 15 linguri de pulbere de salvie, peste care se adauga 2 pahare (400 ml) de alcool alimentar( 50 de grade). Se inchide borcanul ermetic si se lasa la macerat vreme de 2 saptamani, dupa care se filtreaza, iar tinctura rezultata va fi pusa in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza cate 1 lingurita diluata in putina apa, de 4 ori pe zi.

Bai de sezut
100 g frunze uscate puse la macerat in apa rece, peste noapte. A doua zi, maceratul se clocoteste, iar extractul astfel rezultat, se adauga la apa baii de sezut.

Bai locale

3 linguri salvie uscata cu 3 linguri ceai negru se oparesc cu 1 l apa clocotita, iar dupa 30 minute se strecoara si se adauga in apa de baie.

Vin din frunze uscate
100 g planta uscata/1 l vin alb, natural, se lasa la macerat 10 zile, se strecoara si se amesteca cu 300 g miere. Se aplica sub forma de comprese si spalaturi pe ulcerele cronice de gamba.
Sau: intr-un litru de vin natural alb se pun 20 linguri de pulbere de salvie si se lasa sa se macereze vreme de 3 saptamani, dupa care se strecoara. Se iau cate 3 linguri din acest vin, inainte sau dupa masa.

  1. Administrat inainte de masa, vinul de salvie stimuleaza apetitul si invioreaza.
  2. Luat dupa ce am mancat, vinul de salvie este un extraordinar remediu contra surmenajului si a asteniei, contra astmului, contra distoniei neuro-vegetative.
  3. Vinul cald de salvie este un excelent profilactic pentru raceala si gripa.

Salvia s-a raspandit mult si la noi in tara, cultivandu-se in gradinile individuale (Salvia nobila officinalis) sau crescand salbatic pe campii, pasuni sau povarnisuri insorite (Salvia comuna). In medicina populara, salvia de camp (Salvia Pratensis) este folosita si in zilele noastre sub forma de decoct, obtinut din multiple tulpini florifere, amestecat cu spirt, ca unguent in caz de slabiciune si dureri de picioare.

In caz de tuberculoza (oftica) se fierb 3 fire de salvie in 1/2 l apa, iar decoctul se bea indulcit cu miere, de 3 ori/zi.

Extern, salvia este utilizata pentru tratarea vaginitei atrofice. Se foloseste un amestec de plante, format din cate 1 lingurita de frunze de galbenele, musetel, frasin, salvie, urzica, coaja de stejar, radacina de nalba, sunatoare, peste care se toarna 150 ml ulei din germeni de porumb si care, se lasa la macerat 8-10 zile, apoi se strecoara prin tifon dublu. Uleiul obtinut se pastreaza la rece, iar inainte de utilizare, este adus la temperature camerei. Dupa toaleta vaginala cu apa calduta sau infuzie de musetel, se unge vaginul de cel putin 2 ori/zi, pana la vindecare.

Infuzia (ceaiul), consumat regulat, duce la imbunatatirea vederii si a auzului.

Mai multe informatii gasiti aici.

Care aveti salvie prin gradina, nu mai stati pe ganduri, lasati naibii internetul si dati  fuga afara, la recoltat salvie, ca auziti, imbunatateste vederea! Vederea stricata de monitor! 🙂

Despre Alexandra

Economista, salariata la stat, pasionata de gradinarit si de sapunarit
Acest articol a fost publicat în Cat mai natural. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

19 răspunsuri la Salvia-recoltare si preparare

  1. Maria Ionescu zice:

    Uneori cred ca pozele tale sunt facute in gradina mea, e atata asemanare ca ma intreb cum e posibil, iar astazi cautand pe Google la ce se folosesc inflorescentele de salvie, am intrat si la tine in gradina un pic si m-a bufnit rasul cand am vazut ce ai postat! Nici eu n-am recoltat florile niciodata, doar frunzele le-am folosit, imi plac in salate, acum le voi culege si impreuna cu alte flori de lamaita, de lavanda sau trandafir voi face niste combinatii de tincturi, apa de toaleta…

    • Alexandra zice:

      Paranormale! 🙂
      Anul asta si eu am de gand sa mai las conservaraia, ca am si acum zacusca, compoturi, dulceturi si sa ma ocup de plantele tamaduitoare. Acum sunt cu ochii pe galbenele ca deja le-am pus gand rau! 🙂

  2. Am pus primele poze pe blog. Daca esti curioasa te astept! 🙂

  3. DANI zice:

    O sa ma frec pe dinti cu salvie si o sa culeg citeva manunchiuri ptr. ceai. Poate fac si un otet sau chiar un ulei parfumat pentru salata. Bune idei, Alexandra !

  4. niko zice:

    Ceaiul de salvie e bun pentru femei, mai ales pentru cele peste 45-50 ani (pentru bufeuri). Am cunoscut cu ani in urma un apicultor batran care spunea: „salvia salveaza viata”. Deci, cine are – sa culeaga, cine nu – ia de la plafar.

  5. Zazuza zice:

    pffffffff, pai daca vezi salvia mea, plangi, asa e de mica si pricajita 😦

  6. Mariana zice:

    No!aici trebuie venit si citit pe indelete!Pa,revin!!!

  7. irenadaiana zice:

    Multumesc Alexandra , chiar asteptam postul asta ca pe net n-am avut timp sa caut. 🙂 Ma pun pe recoltat. 🙂

  8. dori tasca zice:

    O prietena din Germania a vazut salvie in gradina mea si cum tocmai vroiam sa pregatesc o /friptura de pui ,a cules cateva frunze le-a spalat fara sa le strice forma si le-a pus sa se syrga de apa pe un servet .Intre timp a pus intr-o tigae unt la foc mic si cand acesta s-a topit a pus cu grija frunzele in tigaia cu unt topit.Dupa aceea, le-a scos cu aceeasi grija si le-a pus pe un servet de bucatarie sa se scurga.. .Fripura se face in aceeasi tigae (ramane savoarea salviei) La fel si daca pregatim legume. .Sunt crispylla gust si dau savoare fripurii/legumelor si eleganta cand sunt puse 2-3 frunze in farfurie.Yammy!

  9. SMILEE zice:

    UNDE SE GASESTE SALVIA????????????

    • Alexandra zice:

      Planta? Eu am luat seminte din Italia acum cativa ani buni si am facut rasaduri. Intre timp au aparut si la noi seminte, dar mai ai rabdare pana prin februarie-martie si mai nou am vazut-o in ghiveci la Metro.

  10. Pingback: Mi-a inflorit salvia! | Formula naturala

  11. tony zice:

    Buna,incercati sa faceti si salvie pane-e super.Il faceti la fel ca snitelul numai ca in loc de carne puneti frunze de salvie

  12. Am si eu in gradina si de cele cu flori si fara doua soiuri , dar ma intereseaza daca se pot folosi doar frunze proaspete sau si uscate si in ce preparate .

Lasă un comentariu