Glicina ( Wisteria)

Ieri, in timp ce scotoceam prin gradina ceva nou sa fotografiez, am observat cativa boboci la una din glicinele pe care le am si mi-a venit ideea sa scriu un articol despre aceasta impresionanta planta cataratoare.

Glicina este impresionanta nu numai prin frumusetea ei, dar si prin vigoarea cu care creste si dimensiunile pe care le atinge.Intr-o vara poate creste si 4 metri inaltime daca are conditii favorabile, iar florile sunt feerice, de-a dreptul. Florile glicinei seamana cu cele ale salcamului, dar sunt mai viu colorate , mai mari si chiar mai parfumate.

In gradina este ideal sa o amplasati in zona de relaxare: tine umbra si miroase frumos.

Eu am facut greseli cu glicinele mele si as vrea sa vi le spun, ca sa nu le faceti si voi. Glicina prefera sa stea in plin soare. Eu am plantat una din ele la umbra si aproape era sa o pierd. In primavara asta am mutat-o la soare si imediat s-a inviorat.De asemenea , fiind planta cataratoare, are nevoie de sustinere sa poata creste. Una din glicine am lasat-o de izbeliste si a ramas pitica. S=a dezvoltat pe orizontala, s-a umplut de lastari si nici n-a inflorit. Alta aproape ca a degerat in iarna care a trecut. In primii doi ani de viata glicina trebuie protejata iarna impotriva gerului. Noroc ca a mea  n-a degerat de tot si tarziu, prin mai i-a dat in sfarsit cativa lastari si acum a inceput  sa creasca. Are deja un metru. Apoi, vara, trebuie tunsa, adica indepartati lastarii laterali si lasati doar cei principali. In felul acesta se va inalta mai repede si va inflori corespunzator. Desigur, gasiti pe net mult mai multe informatii decat ce v-am spus eu aici, dar in felul acesta am incercat sa va atrag atentia asupra acestei plante deosebit de frumoase. Se gaseste de cumparat primavara, cand se si planteaza , in magazine, in ghiveci. In primele luni este bine sa o udam cam de trei ori pe saptamana, apoi ceva mai rar.

Deosebit de importanta este alegerea locului unde amplasati glicina. Este o planta incredibil de puternica, iar daca o puneti sa zicem pe casa si ajunge la burlane, puteti sa va luati adio de la burlanele alea, le va rupe si va cadea cu ele cu tot. Daca aveti tevi , de asemenea, le va disloca si veti ramane fara apa sau gaze. Am vazut pe undeva prin Floreasca (Tina poate ca o stie) o casa, cred ca era nelocuita, cu doua etaje, inghitita de o singura glicina, care acoperise pana si cosul de fum. Era o priveliste ca din desene animate, ceva in genul ” Jack si vrejul de fasole.” Deci mare grija, mai vreti sa aveti casa, sau va multumiti doar cu glicina?

Asa arata o tulpina de glicina de 15 ani. In timp ce creste, tulpina se rasuceste singura si stange tot ca intr-o menghina.Tendinta ei e de a se ramifica teribil si trebuie tunsa periodic. Cred ca eu ma tund mai rar decat trebuie tunsa glicina.

Poate creste pana la 20 de metri inaltime si 10 in lateral. Unii o considera specie invaziva datorita rapiditatii cu care creste si tendintei ei de a acapara spatii intregi. Locul unde o amplasam trebuie asadar ales cu grija, astfel incat sa nu ne darame constructiile. Daca o punem pe casa, trebuie bine ancorata. Glicina.

Glicinile mele sunt inca mici( ma rog, cea mai mare are deja 2 metri), dar cand va inflori una din ele, am sa fac poze cu florile si le postez. In afara de una movalie, mai am una alba. Inca n-am vazut nicio floare la ea, dar mai am rabdare…

Iar acestea sunt glicinele mele:

Am descoperit si o floare pe dedesubt.

Despre Alexandra

Economista, salariata la stat, pasionata de gradinarit si de sapunarit
Acest articol a fost publicat în Flori de gradina și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

42 de răspunsuri la Glicina ( Wisteria)

  1. Spectaculoasa!
    Vad ca ti-ai plantat-o strategic. Vrei sa faci un fel de bolta?

  2. Maryanne zice:

    tare mi-ar place si mie,cu toate ca,daca stau bine si ma gandesc ,nu prea am unde s-o plantez,avand in vedere ca e atat puternica cand creste.Face cumva pastai ca salcamul?Am vazut bonsai glicina inflorit.Ma gandesc ca merge controlata prin taieri sa nu creasca in asa fel sa darame casa.

  3. Tina T zice:

    WOOOOOOOOOW !
    Cata splendoare !!
    Pot spune ca este floarea mea preferata.

    Dar pot sa-ti spun despre cate flori spun ca este *floarea mea preferata* ?
    Hai sa-ti spun…

    Iris, e iris, stii, am mai vorbit despre el.

    Myosotis_Nu Ma Uita, ei, nu am remarcat aceasta floare, nu am vazut-o pe nicaieri, pana cand am primit un buchet imens, ca diametru zic, bordurat cu ramurele mici de brad. Era aproape ca un buchet de mireasa, iar eu eram in clasa a 11-a de liceu.
    Ti-l poti imagina, bleu-ul acela ciel, in contrast cu verdele bradului ?
    Sunt lucruri care ti se intampla o singura data in viata…

    Margaritar_Lacramioare, parfumul lor m-a dat gata intotdeauna.
    Si daca tot e weekend, hai sa stam la taclale sa-ti povestesc cum mi-am cumparat singura primul flacon de parfum, nu ca as fi avut nevoie, avea mama destule parfumuri la vremea aceea (stii tu…), dar,
    Eram la Consignatia din Gabroveni, ca sa cumpar sapun.
    Pe raft erau printre altele trei sapunuri Rexona si un flacon de parfum
    Christian Dior_Diorissimo.
    Intentia mea era sa cumpar sapunurile si nimic mai mult.
    M-am bucurat ca doamna din fata mea nu s-a repezit la ele.
    Asteptam sa-mi vina randul si chiar mi-a venit, cand domnul din spatele meu zice:
    – Parfumul Dior, va rog…
    La care vanzatoarea,
    – Stati, ca este domnisoara, inainte, poate il cumpara dansa…
    Eu m-am intors, usor, fara graba, m-am uitat sa vad cum arata un domn grabit, i-am zambit, dupa care i-am spus vanzatoarei.
    – Parfumul Dior si sapunurile Rexona…
    Of Doamne, este un fel de spovedanie ce fac acum.
    De ce am fost rea…???? mult mai tarziu mi-a parut rau, gandindu-ma ca domnul era indragostit si abia astepta sa-i ofere iubitei flaconul de parfum.
    Zic, mi-a parut rau, dar, si azi as face la fel.
    Nu suport impolitetea.

    Plecasem de la flori preferate
    Liliac,
    Trandafir
    Crin…
    Doamne, ce sa mai enumar, ce sa spun, ca sunt indragostita de natura, de flori, de viata, de tot…ca m-a fascinat intotdeauna frumusetea… ?

    DAAAAAAAAAA… !

    pup

    ps.
    O sa caut in toata Floreasca glicina care a acoperit casa de doua etaje, hi, hi…

    • Alexandra zice:

      Stii unde e casa aia? Nu stiu exact strada, dar face legatura intre Barbu Vacarescu si Calea Floreasca, trecand pe langa garajul acela de autobuze. Casa e intr-o curba. Mai mult ca sigur acum glicina e inflorita, asa ca daca ai drum, stiu eu, pe la Billa, merita s-o vezi.

  4. gabriela zice:

    e splendida planta aceasta. Si eu am vazut cateva la Cluj. De-a dreptul impresionante.

  5. irenadaiana zice:

    crezi ca ar fi o dovada de impolitete daca ti-as cere si eu un butas de glicina alba? se pare ca exista si galbena. Am vazut ceva pe la bulgari crescuta salbateca pe marginea drumului dar nu m-am putut opri sa verific. Dar mai am timp sunt doar peste garla de ei. 🙂

  6. Lili zice:

    Buna ziua,
    Glicina galbena (wisteria) nu exista!!!!!!…s-a facut o mare confuzie. Ceea ce ati vazut voi la bulgari se numeste Laburnum anagyroides sau varietatea vossi …un salcam nobil si iubit tare mult de albine.
    PS. Si eu intru in fanclub wisteria

  7. cristina zice:

    VREAU SI EU O GLICINA! DE UNDE O CUMPAR?
    PLEASE!!!!!!!!!!!
    HELP.

  8. mihaela costescu zice:

    vaiiiiiiiiiiiiiiiiii, e superba !O sa-mi cumpar si eu una ,dar sper ca nu iau teapa ,deoarece mi-am cumparat o magnolie care ar fi trebuit sa infloreasca anul trecut si am citit ca daca este prinsa din seminte infloreste dupa 8 ani,asa ca mai am de asteptat .

  9. gabi zice:

    sunt impresionat de aceste minunatii

  10. irina zice:

    o curiozitate. in al caelea an de la achizitie ti-a inforit. ca am si eu una si nu da nci un semn. o am de 2 ani.

    • Alexandra zice:

      Irina, una dintre ele a inflorit in al doilea an, celalta, deloc, drept pentru care am eliminat-o, ca facea umbra degeaba! 😀 Chestiunea e ca sunt foarte sensibile la ger.

      • irina zice:

        ma surpride! eu locuiesc in nord-estul tarii si crede-ma a fost anul acesta un ger prelungit! nu am protejat-o de loc si e verde bine merci. dar de inflorit, nimic. poate in sensul acesta a afescta-o gerul…

  11. antonela zice:

    multumesc mult de toate sfaturile pe care le-ai scris despre glicina ,imi prind f bine.glicina e una din preferatele mele dar recunosc ca am aflat de ea abia de vreo trei ani .as avea o intrebare glicina se poate inmulti si prin seminte?daca da stii cateva sfaturi?iti multumesc inca odata e extraordinar ce faci,felicitari!sunt si eu o mare iubitoare de flori .

    • Alexandra zice:

      Antonela, specialistii spun ca e foarte dificila inmultirea glicinei prin seminte, ia timp si nu garanteaza reusita. Insa poti sa incerci prin marcotaj.
      Multumesc pentru felicitari! 🙂

  12. Mulțumesc pentru articol,aveam tare nevoe de el

  13. valeria zice:

    Cat timp infloreste aceasta planta, caci este tare frumoasa si as vrea si eu una?

  14. geta zice:

    am plantat si eu o glicina langa un cires mai batran ,sotul meu la taiat cam pe la 5 sau 6 metri si acum da semne ca vrea sa se usuce dar totusi face si cirese ,si vreau sa i dau drumu pe cires in sus sa mi tina si de umbra ,e in fata la un umbrar(pe la noi prin ardeal alba iulia i se mai spune si filigorie)si dupa masa nu putem sa stam acolo ca e soare si m am gandit ca o sa mi faca umbra cand va creste.crezi ca va rezista ciresul meu?e destul de gros

  15. Imi dai voie sa pun articolul asta pe peretele meu fb?

  16. cristina zice:

    Buna fetelor!
    Imi place

  17. cristina zice:

    Buna fetelor!
    Imi place mica voastra comunitate de iubitoare de flori! Stie vreuna dintre voi cat sta inflorita glicina, o saptamana, o luna….din primavara pana in toamna? Este foarte decorativa si ar fi frumos sa fie inflorita cat mai mult !

  18. Mirela Badea zice:

    Buna dimineata,
    Am comandat si eu o Glicina pe net, n-am stiut ca o pot gasi si pe la Hornbach, Obi, drept sa spun, n-am remarcat vreodata Glicina prin magazine.
    Am aflat si eu de curand despre ea, sunt impresionata de florile ei. Sper sa ma descurc cu tunsul, nu as vrea sa ramana pitica.
    Cei de la firma la care am comandat-o, m-au asigurat ca va veni in ghiveci si ca o pot planta de acum pana in noiembrie, chiar daca pe net instructiunile spun ca ea se planteaza primavara sau toamna.
    Sunt o iubitoare notorie de natura, de copaci si flori…si de animalute !

  19. gurban florica zice:

    la cat timp dupa plantare infloreste,eu o am de 5ani ,este foarte mare,ii merge foarte bine dar pana acum nu a inflorit.

  20. emma zice:

    Glicina nu e deloc sensibila la ger, iar de crescut, creste ea, dar nu trebuie sa ne speriem ca va darama casa,. O putem controla prin tundere anuala, si nu e niciun pericol. Din contra, eu prefer glicina pentru ca nu are radacini cu care sa se agate de ziduri si sa le deterioreze asa cum fac luleaua turcului sau vita de vie canadiana. Iar daca a imbatranit si nu ne mai place tulpina ei prea groasa, se poate intineri taind tulpinile mai batrane si lasand pe cele mai subtiri. Asa ca, plantati cu incredere glicina, va va rasplati cu splendizi ciorchini parfumati , albi sau mov. O sa fac fotografii cu glicinele mele si le voi posta. Am citit pe net ca plantele obtinute din seminte(am si eu doua -am pus seminte in ghiveci si au rasarit iar anul urmator le-am plantat in gradina) infloresc abia dupa 10 ani. Asa ca e posibil sa fi cumparat plante obtinute din seminte daca nu infloresc. Totusi, daca le aveti deja, ingrijiti-le cu dragoste si rabdare, pana la urma vor inflori. Cel mai bine, puteti obtine plante noi prin marcotaj, adica ingropand in pamant lastari si peste un an veti avea plante tinere care vor inflori dupa doi ani de la mutarea in locul definitiv.Eu asa inmultesc si clematitele si am daruit tuturor prietenilor clematite obtinute prin marcotaj. Va doresc succes in amenajarea gradinilor.
    Un gradinar pasionat
    Chinezii spun asa: Daca vrei sa fii fericit o zi, indragosteste-te, daca vrei sa fii fericit un an, fa-ti o familie, daca vrei sa fii fericit o viata, fa-ti o gradina!

  21. Noni zice:

    Buna dimineata!!!Nu am glicina ca sa pot face marcotaj.Am numai 3 seminte.As putea sa le pun direct in pamant,dar ma gandesc,ca poate ,exista niste pasi ce trebuie urmati.Ma poate ajuta cineva cu ceva sfaturi?Multumesc si o zi buna!!!

  22. Iulian zice:

    Ati putea sa imi spuneti cum se pun semintele? Se tin in vata cu apa sau se pun direct in pamant primavara?

  23. Dorica zice:

    mi-as dori f.mult un butas din acest minunat copac,contra cost,numai sa fie sigur.

  24. roxy zice:

    Doamne este superba! vreau si eu butasi!!!

  25. emma zice:

    Cel mai simplu e sa va procurati glicina de la magazinele de profil, se gasesc peste tot si albe si mov si costa mai putin decat transportul prin posta ( cam 15-20 lei, maxim). Eu am obtinut anul trecut 6 butasi prin mrcotaj, si i-am daruit prietenilor gradinari pasionati. Acum glicina „mama” are deja muguri de floare, in fiecare zi ii numar, sunt 7, ba 8, ba 10, vor fi cu siguranta mult mai multi.! E o incantare!

    • iuliana zice:

      Imi puteti spune va rog cum ati obtinut inmultirea glicinei prin marcotaj? Ati pus cumva un bidon peste lastarul de glicina ?

      • emma zice:

        Ramurile glicinei sunt foarte flexibile. Lastarii crescuti pe partea de jos a tulpinii, mai aproape de pamant i-am folosit pentru marcotaj: am sapat un sant nu prea adanc (10-15cm) si i-am ingropat pur si simplu, acoperindu-i cu un strat de pamant si lasand varfurile afara de 20-30 cm. Daca nu stau acoperte cu stratul de pamant, asezati deasupra niste pietre care, prin greutatea lor, le vor fixa. Anul urmator, le dezgropati si veti observa ca din fiecare nod de unde ar fi crescut frunze, au crescur radacini viguroase. Desprindeti cu o foarfeca de vie noile plante de planta mama si plantati-le unde doriti. Eu inmultesc dupa aceasta metoda clematitele, agrisul, murul si via. E cea mai sigura si mai usoara metoda de inmultire.

  26. Radu Tenea zice:

    Buna ziua.

    Am doua glicine, luate de la firme cunoscute.Una, zice-se ca e lila, o am de vreo sapte ani, alta alba, cu eticheta pe ea,doar de trei ani.Pana acum au crescut destul de inalte, le-am dirijat pe un spalier,dar nu infloresc.Au destul soare in timpul verii. Mi-e tare ciuda si vad ca nici anul asta nu dau semne c-ar vrea sa infloreasca. Aveți o părere, un sfat ce-as putea face,in afara de a le taia?
    Multumesc.

Lasă un comentariu