Brancusi-Atelierul din Paris

Despre Brancusi s-au scris tone, literalmente tone de literatura. Ca sa va puteti face o idee, macar asa , in parte,cat s-a scris despre genialul artist,aflati ca exista o carte care cuprinde in paginile sale repere bibliografice cu subiect: Brancusi-viata si opera- in perioada 1897-2006.Volumul se numeste „Brancusi-o bibliografie nesfarsita”, iar pe autoare ,dr. ing. Doina Frumuselu, o cunosc personal si sunt tare mandra de asta.In anul 2001, an aniversar Brancusi, s-au scris despre artist nu mai putin de 30 de carti.

Este cel mai cunoscut roman peste hotare  si de departe, cel mai celebru. Ar trebui sa fie erou national,mandria Romaniei, personaj emblematic, idol. Ar trebui sanctificat, adulat, venerat. Cu opera lui Brancusi am dat fata in fata in 1973, pe cand eram la Tg. Jiu, cu mama pe teren, dupa care la interval de 34 de ani, adica in 2007, am vazut Atelierul lui din Paris, iar de curand, din nou, Complexul de la Tg. Jiu si casa memoriala de la Hobita. Ce scurta e viata!

Renegat de Romania, de comunistii la putere din Romania, Brancusi a fost repede adoptat de lumea artistica din Franta, care i-a devenit o a doua patrie. Totusi, niciodata nu si-a uitat meleagurile natale si desi nu era binevenit in tara, a vizitat Romania de opt ori.Era si un bun muzician, canta la vioara, precum si din gura cantece populare, ca sa-i mai treaca dorul de tara.Cu toate astea niciodata nu a luat in considerare sa se intoarca definitiv in Romania. Cercul sau de prieteni din lumea culturala franceza cuprindea nume sonore ca: Ezra Pound,Guillaume Apollinaire,Pablo Picasso,Henry Rousseau. Printre romanii care traiau si lucrau la Paris si care ii erau apropiati lui Brancusi se numarau:Enescu, Pallady, Camil Ressu, Panait Istrati, Traian Vuia, Eugene Ionesco, Emil Cioran.Cu toate astea el a ramas modest si simplu, asa cum era cand a plecat din Hobita natala, judetul Gorj.

S-a stins din viata la Paris  in 1957,la varsta de 81 de ani si este inmormantat in cimitirul Montparnasse.

Atelierul de langa Centrul Pompidou din Paris este amenajat astfel incat reda atelierul sau din Montparnasse, unde a trait si a lucrat in ultimii ani.Zilnic este vizitat de un public numeros, printre care turisti, artisti, studenti la arta, critici de arta, parizieni obisnuiti etc. Exista la iesirea din Atelier o Carte in care vizitatorii isi exprima gandurile despre Brancusi. Imi este imposibil sa va spun ce am simtit cand in cartea aceea am vazut sute de marturii, in toate limbile pamantului, despre imensa apreciere pentru artistul ROMAN.

M-am gandit ca pentru Brancusi sa fac un mini-serial, acesta fiind primul , dupa care vor mai urma si altele.Sunt atat de multe de spus despre Brancusi si despre opera lui incat nu stii la ce sa te opresti.Cel mai bine ar fi acum, daca vi l-am readus in memorie,ori pentru cei mai tineri,daca v-am starnit interesul, sa va opriti singuri,putin, asupra acestui genial creator de forme care a fost Constantin Brancusi.

Pozele sunt facute in Atelierul Brancusi -Centrul Cultural Pompidou-Paris

Intrarea in Atelier. In dreapta, Centrul Pompidou

Coloane fara sfarsit, pasari maiastre…

O parte din sculele Artistului.

Pe holurile muzeului sunt poze din viata artistului, articole, etc.

In partea de jos a imaginii recunoastem motivul Portii sarutului si o schita a Sarutului.

Am o singura carte despre Brancusi: „Sfantul din Montparnasse” de Peter Neagoe.Ma duc s-o rasfoiesc.

Cu bine,

Alexandra

Despre Alexandra

Economista, salariata la stat, pasionata de gradinarit si de sapunarit
Acest articol a fost publicat în Calator prin lume și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Brancusi-Atelierul din Paris

  1. Doina zice:

    Ce surpriza sa ma intalnesc in gradina in care ma refugiez adeseori!!!!! Intr-adevar o mare surpriza! Doina

    • Alexandra zice:

      Nu puteam la un asa subiect sa nu amintesc de Doina Frumuselu! Mai ales ca o cunosc, am si cartea cu autograf, deci ce sa mai, imi dau si eu putina importanta pe spezele altora.

Lasă un comentariu