Eeei, dragutele mele, a venit vremea sa facem peltea de gutui.
Ca sa va spun drept, anul trecut am facut peltea de gutui prima data in viata si asta pentru ca gutuii mei au rodit si ei prima data. Am facut o portie asa, intr-o doara, dar cand am vazut cat e de parfumata si de fina, am mai facut de vreo patru ori, ca doar stiti, cand mi se pune pata, apai mi se pune!( a se vedea la gogosi).
Pelteaua de gutui de face in general din ce ramane de la dulceata si anume: coji, cotoare, seminte, insa, atentie, fara parti stricate. Se poate face binenteles si din gutui intregi, dar mie mi se pare risipa, partile bune eu le folosesc la dulceata, iar ce ramane, la peltea. La, sa zicem 1 Kg de cotoare si coji de gutui, se mai adauga 2 mere ionatane, coapte bine, taiate felii, pentru culoare. In felul acesta, pelteaua va capata o frumoasa culoare rosiatica.
Toate astea se pun la fiert in apa, atat cat sa treaca peste ele 2-3 cm. Se fierb pana se inmoaie bine de tot, aproape de terci. Se strecoara prin sita ( eu mai pun in sita si doua randuri de tifon, sa se strecoare bine si sa iasa pelteaua limpede). Se lasa pana se strecoara bine, iar lichidul rezultat este ceea ce se foloseste pentru fabricarea peltelei.
Masuram lichidul, iar la 1L, punem 1Kg de zahar. Se pune pe foc si se procedeaza in continuare ca la orice dulceata.Inainte de a fi gata, se adauga zeama de la o jumatate de lamaie. Momentul cand o dam la o parte de pe foc este decisiv pentru calitatea si aspectul peltelei. Daca o fierbem prea putin, nu prea se incheaga, daca o fierbem prea mult, se inchide la culoare si iese tare, se caramelizeaza. Tineti cont ca ea se mai intareste pe masura ce se raceste si chiar in borcan, in camara.
Se pune fierbinte in borcane, care borcane se intorc apoi cu fundul in sus ( sa se sterilizeze), se lasa asa cateva minute, apoi se intorc , se acopera cu un prosop si se lasa sa se raceasca inainte de a le duce in camara.
esti fenomenala Alexandra!arata imbietor,arata minunata pelteaua ta.Deocamdata ,nu sunt pregatita sa fac asemea bunataturi,dar ,ma consolez cu gandul ca,intr-o buna zi cand imi va veni si mie cheful,am de unde sa iau atatea retete minunate sa le incerc si eu.S-o tii tot asa ,cu blogul tau multi ani de acum incolo.
Pelteaua se face mult mai usor decat dulceata.
De ce nu incerci? O sa-ti placa atat de mult incat nu mai faci dulceata!
arata excelent.Nu am facut peltea pana acum.Poate la anul.
Hmm…sa vedem cum ma incadrez in timp si poate incerc si eu.
Asa, printre picaturi.
Pingback: Recolta de gutui « Gradina visata