
Sfecla rosie – Beta vulgaris, este o leguma de origine europeana cultivata si folosita in alimentatie din cele mai vechi timpuri. Exista astazi multe soiuri si varietati de sfecla rosie, distincte prin forma radacinii tuberizate, partea comestibila a sfeclei. Radacina se foloseste la ciorbe sau la salate, asa cum este celebra salata de sfecla si hrean.
Culoarea rosie a radacinii tuberizate de sfecla se datoreaza unor substante numite antociani.
Cum se cultiva sfecla rosie
Exista varietati de sfecla de la care se folosesc si frunzele, pentru salate. In general insa acestea sunt considerate furaj.
Niciodata in cultivarea sfeclei rosii nu se abuza de ingrasamintele pe baza de azot, ele vor stimula dezvoltarea vegetativa, cresterea frunzelor, situatie in care radacina tuberizata va stagna. In mod normal, frunzele sunt lungi, cu margine dantelata, cu petiol foarte lung, de culoare verde-violacee. Tulpina sfeclei ajunge la un metru inaltime.
Daca doresti sa recoltezi primele radacini de sfecla in lunile de vara, atunci trebuie sa o cultivi din luna aprilie. Pentru recoltarea toamna, culturile se infiinteaza in iunie. In ambele cazuri, ai mare grija in privinta solului care trebuie sa fie usor, bine ingrasat, cu reactie neutra sau usor acida.
Pamantul trebuie sa fie foarte bine afanat si maruntit. Potrivit literaturii de specialitate, inainte de semanata se face o aratura la 30 de cm, apoi se formeaza straturi inaltate pana la 30 cm si se seamana semintele pe randuri, ingropand samanta la 2-4 cm. Se uda abundent si cand plantele au rasarit uniform si se afla in stadiul de 2-4 frunze, se face un rarit avand grija sa lasam o distanta de 20-25 cm intre plante, pentru a da spatiu suficient radacinii sa se formeze. In tot acest timp se indeparteaza manual buruienile si se uda.
Cea mai buna sfecla rosie pentru gatit este cea de mici dimeniuni, care este mai dulce datorita unui continut sporit de zaharuri iar fibrele sunt mai putin sau deloc lignificate.
O leguma-medicament pentru tensiunea arteriala
Printre substantele benefice continute de radacina sfeclei se numara sarurile de potasiu cu efecte pozitive asupra tensiunii arteriale. Este important de retinut ca spre deosebire de majoritatea vitaminelor, acestea nu sunt distruse sau inactivate prin tratament termic, deci proprietatile sfeclei raman prezente indiferent daca este servita cruda sau preparata.
Sucul de sfecla rosie este si el sanatos, avand un efect de detoxifiere a ficatului. (preluat de pe www.bioproduct.ro)
🙂 Si eu puneam semintele exact ca prietena ta. Acum am inceput sa le mai potrivesc…dar tot ar trebuie sa se pun mai rar.
Am semanat si eu putina sfecla acum la sfarsit de iunie. Dar o sa mai pun saptamana asta putina.
A ta a crescut foarte mare. Felicitari!
Cum a fost sucul?
Gros si foarte concentrat, plin de vitamine.Sanatate curata!
Imi place gustul sucului, baiul e ca e tare sec, de-a dreptu’inecacios.
Prefer salata de sfecla rosie (fie fiarta, fie cruda), cu mult hrean. Iar in loc de chimen scap niscai seminte de susan… mmm… cu niste cartofi taranesti (rantaliti, cum le zice pe la noi), nici nu ma mai gandesc la carne!
Eu amestec sfecla rosie cu mere , pentru suc si e foarte bun.Iar de salata , ce sa mai vorbim, vorba ta, dau oricand carnea pentru legume .
f frumoasa sfecla ta.Eu de cativa ani nu mai pun in gradina,ca nu mai am loc ,dar o consum cu mare placere,mai ales iarna,salata de sfecla coapta in cuptor,cu hrean ras,un deliciu.Si eu dau oricand carnea pt legume.
Sunt si eu incantata de ea!
Azi am pus si eu pentru prima data sfecla rosie in gradina .Numar zilele pana cand va rasari .Cred ca am semanat-o destul de „stiintific”. Oricum mai incerc o data in iunie daca nu rasare.