Principalele boli ale tomatelor

Anul acesta pare sa fie unul pagubos pentru rosii. Ploile abundente in alternanta cu valurile de caldura excesiva au facut sa apara boli la tomate  chiar si in zone unde acest lucru se intalnea mai rar. Am auzit multi gradinari plangandu-se de ineficienta tratamentelor pentru diverse boli la rosii, desi le-au stropit ca la carte, ceea ce inseamna ca tratamentele clasice nu-si mai fac efectul. Ca urmare, ori schimbam substantele folosite pana in prezent, ori ne construim un solar. Pana una alta, cei care nu au solar trebuie sa recolteze ceva rosii, de aceea va propun o trecere in revista a principalelor boli la tomate, precum si metode de combatere a acestora.

MANA

Boala se manifesta pe toate organele aeriene ale plantelor (frunze, tulpini, fructe). La varful frunzelor sau pe marginea acestora apar pete mari, de forma neregulata,de culoare verzuie, cu aspect oparit. La zona de contact dintre tesuturile atacate si cele sanatoase apare un puf alb-cenusiu.Ulterior, tesuturile din dreptul petelor se brunifica si se necrozeaza, iar frunzele se usuca. Petele care apar pe tulpini si pe petiolul frunzelor sunt de culoare bruna,alungite, superficiale. pagubele cele mai mari se inregistreaza cand boala se manifesta pe fructe,care pot fi atacate in toate fazele de dezvoltare. Atacul se initiaza de regula la locul de insertie al pedunculului sub forma unor pete mari, de culoare brun-olivacee, care se maresc cu rapiditate, devin brune si cuprind in scurt timp fructele in intregime.Fructele imature sunt rugoase si tari la pipait. Pe fructele coapte,petele sunt de regula netede, de culoare brun-deschis si zonate concentric. Pe fructele care cad la suprafata solului, ciuperca sporuleaza din abundenta.

Combatere:Antracol 70 WP: 0.2%; Infinito 587,5 SC: 0.14%; Previcur 607SL: 0.15-0.25%; Verita: 0.25%; Melody Compact 0.2%

PUTREGAIUL CENUSIU

Atacul se manifesta pe toate organele externe ale plantelor. Primele simptome apar, de regula, pe frunzele batrane de la baza plantelor, sub forma unor pete verzui care se necrozeaza si uneori prezinta o zonate concentrica. La suprafata tesuturilor atacate apare un puf abundent, de culoare cenusie,care reprezinta o sursa de infectie pentru celelalte organe ale plantelor ( petiolurile frunzelor, tulpini, fructe). Pe tulpini, atacul se manifesta de regula la baza plantelor, prin aparitia unor zone depresionare,eliptice, zonate concentric,care pot sa cuprinda tulpina de jur imprejur si sa determine moartea prematura a plantelor. Pete asemanatoare pot sa apara la diferite niveluri ale tulpinii si plantele se ofilesc deasupra zonei de atac. Atacul cel mai pagubitor si caracteristic apare pe fructe sub forma de putregai umed si moale la locul de insertie al pedunculului , la suprafata caruia se dezvolta din abundenta sporii ciupercii de culoare cenusie. Fructele bolnave se desprind cu usurinta si cad la suprafata solului. Cand sursa de infectie exista,dar conditiile de manifestare ale atacului nu sunt optime, pe fructele verzi pot sa apara pete „fantoma” reprezentate de un punct necrotic central, marginit de un halou de culoare albicioasa.

Combatere: Rovral 500SC: 0.1%; Teldor 500SC: 0.08%

PATAREA CAFENIE A FRUNZELOR DE TOMATE

Primele simptome apar pe frunzele batrane de la baza plantelor, sub forma de pete mici, de culoare galbuie, care se maresc in diametru si devin galbene. Pe partea interioara a frunzelor, in dreptul petelor, apare un puf de culoare cafenie .

In conditii favorabile, petele conflueaza , tesuturile atacate se brunifica si se necrozeaza iar plantele se defoliaza treptat datorita uscarii frunzelor.

Combatere: Antracol 70WP: 0.2%

PATAREA FRUNZELOR SI BASICAREA FRUCTELOR DE TOMATE

Pe frunze apar pete de 1-2 mm in diameru, circulare sau de forma neregulata,verzi-galbui, inconjurate de o zona translucida. Ulterior, petele devin brun-negricioase, pergamentoase. Pe suprafata fructelor apar vezicule de 2-4 mm, usor proeminente, hidrozate, de culoare verde sau bruna,care se maresc, ajung la 4-10 mm si contin un bogat exsudat bacterian. Ulterior, acestea crapa si se formeaza cratere adancite.

Combatere: Melody Compact: 0.2%

 

PATAREA PUSTULARA A FRUCTELOR

 

Pe frunze apar pete brun-galbui, hidrozate,apoi brun-negricioase, circulare, cu diametrul de 1-3 mm. Ulterior petele devin pergamentoase si sunt inconjurate de un halou verde-galbui.. Pe fructe se formeaza pete negre-carbunoase, punctiforme, proeminente, lucioase, ce pot depasi 1 mm in diametru.

Nu se trateaza

PATAREA BRUNA A FRUNZELOR DE TOMATE SAU ALTERNARIOZA

Plantele pot fi atacate in toate fazele de dezvoltare . In rasadnite atacul se manifesta prin pete alungite, cu aspect neregulat, brune inchis, care cuprind partea bazala a tulpinii, de jur-imprejur,simptom caracteristic denumit si putregaiul in forma de guler. Cea mai frecventa forma de atac se constata pe frunzele bazale sub forma unor pete izolate, circulare,brune, zonate concentric. Cand numarul petelor se mareste,acestea conflueaza, iar frunzele se usuca. Pe tulpini, petioluri si pedunculi, apar pete ovoidale, concentrice, brun-negricioase. Infectiile pe fructe se manifesta prin pete mici, de forma circulara,adancite, mai frecvente in jurul pedunculului. In evolutia ulterioara, acestea devin negricioase,lucioase si prezinta zonarea concentrica specifica atacului acestui agent patogen.

Combatere: Antracol 70 WP 0.2%; Melody Compact 49 WG 0.2%

Am cam facut scurta la mana tot scriind, dar sper sa va fie de folos articolul, macar pentru a identifica boala. Tratamentul este preluat dintr-o revista despre gradinarit, iar produsele pentru combaterea bolilor sunt fabricate de Bayer Crop Science.

Despre Alexandra

Economista, salariata la stat, pasionata de gradinarit si de sapunarit
Acest articol a fost publicat în Tratamente in gradina si nu numai și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

36 de răspunsuri la Principalele boli ale tomatelor

  1. Stiu ca te-ai chinuit.
    Sunt atat de multe bolile si daunatorii anul asta ca nici nu stii cu ce sa stropesti mai intai…tot solarul e de baza… cred.

    • Alexandra zice:

      Fara solar nu faceam nimic, clar.Desi nici acolo nu sunt complet protejate, e umiditate si acolo, doar ca nu balteste apa si nici frunzele nu au de suferit de la ploi.

  2. Viatalatara zice:

    Si la noi s-a dus pe apa sambetei mai toata gradina. Iar castravetii din solar de unde erau frumosi foc acum o saptamana, saptamana asta li s-au ingalbenit frunzele 😦

  3. Maryanne zice:

    f util articolul.

  4. Viatalatara zice:

    Nu stiu cu ce i-as mai putea stropi ca sa-i salvez cumva. O sugestie?

    • Alexandra zice:

      Cel mai bine e sa intrebi la o farmacie fito-sanitara. Oamenii sunt de meserie, stiu cel mai bine Numai ca odata instalata boala, e greu sa o elimini. Daca este inca in faza incipienta, sunt sanse, daca insa boala e avansata, slabe sanse. Si grija mare, sa nu se trasmita mai departe fungul, sau infectia, mai ales ca e solar. Bafta multa!

      • icaq zice:

        Nu te baza pe ce iti indica vanzatorul de la farmacia fito. Risti sa cheltuiesti mult mai mai mult. Consulta un specialist!

      • Alexandra zice:

        Icaq, mersi de sugestie, dar deocamdata la mine in solar nu este nevoie de fungicide si sper sa nici nu fie.Cat priveste pe cei care nu au solar, e greu cand esti disperat ca ti se imbolnavesc plantele sa alergi dupa specialisti si iei de buna ce spune vanzatorul de la farmaciile fitosanitare. Eu am ascultat de sfaturile lor care s-au dovedit bune, dar poate am avut noroc.

  5. Stely zice:

    Este f.important sa urmariti din timp aparitia bolilor ,ca sa faceti rapid o toaletare a plantelor ,prin inlaturarea frunzelor si fructelor atacate .. Apoi ,faceti tratamentul fitosanitar dupa ce consultati si un specialist de la protectia plantelor, in caz ca aveti o suprafata mare .In cazul manei trebuie tratament dupa fiecare ploaie cu temp .de 25 de grade siatunci cind apa persista pe frunze mai mult de 24 de ore si este si timp innorat.Deasemenea sa inlaturati frunzele de la baza plantelor care fac contact cu solul ,intrucit Zoosporii ciupercii sunt antrenati de stropii de ploaie si ajung mai intii pe frunzele de la baza ,apoi ,de la ele si la celelalte ..
    Este bine ca intr-o gospodarie cu o suprafata mica sa se evita tratam.chimic ..Este mai sanatos..

    • Alexandra zice:

      Buna Stely. Multumesc pentru precizari. Din fericire eu am solar si l-am descoperit doar la capete, cum am vazut in Turcia si bine am facut. Foarte adevarat ce ai spus. Din pacate, din cate am aflat de la alti gradinari mana de anul asta a fost foarte virulenta si s-a instalat extrem de repede. Anul viitor toata va lumea sti ce are de facut.

  6. NICULAI MIHAELA zice:

    AM ROSII LA SOLAR SI NU STIU CU CE SA LE MAI STROPESC PENTRU CA AU INCEPUT SA SE USUCE, EU LEAM LASAT PANA TOAMNA SI ASTEPT SA CREASCA COPILI CA SA MAI CULEG , LEAM RUPT SI FRUNZELE USCATE SI DEGEABA TOT CONTINUA SA SE USUCE

    • Alexandra zice:

      Buna Mihaela. Eu pe ale mele nu le-am stropit, doar ca le rup frunzele uscate, asa ca tine. Trebuie intai sa identifici boala si abia apoi sa aplici tratamentul adecvat.

    • gelu zice:

      anul asta e pagubos,si nustiu cum o sa o scoatem la capat.din toate documentarile mele nu prea avem sorti de izbanda.nu vreau sa par rautacios sau sa panichez lumea.de vina sunt ploile care sunt acide datorita eruptiilor vulcanice care au avut loc,praful aruncat in atmosfera s-a transformat in acid sulfuric in contact cu vaporii de apa,si asa s-a ajuns in aceasta situatie.pana si panza freatica de pa de la suprafata a fost contaminata.solutie e sa gasim ceva pentru neutralizarea acidului din apa.eu nu stiu nimic cu ce se poate face ,dar trebuie sa existe o modalitate.cu stima

  7. ticagab zice:

    Foarte buna eu am am o boala care am regasit-o aici .Multumim mult si continuati

    • daniel nicolae zice:

      in Franta in zona Jura f multi mici fermieri le stropesc tomatele doar cu zeama bordelieza si le infig la 2 cm de sol in tulpina un fir de cupru si nu au problema cu mana am facut si eu acest experiment anul trecut si a fost reusit desi vecinii mei cu rosiile in solar se plingeau ca f multe rosii sunt terminate cu toate ca le tin in solar .a si frunzele de la 0 la 5 cm de sol tre eliminate

      • Dorina zice:

        Buna Daniel. Cum este cu firul acela de cupru ? Il treci prin tulpina plantei la 2 cm. de sol ?

        Nu afecteaza cresterea?

        As incerca si eu aceasta experienta, anul trecut am cultivat in gradina pentru prima data, 20 de fire de planta dar n-a iesit nimic……s-au stricat toate.

      • Alexandra zice:

        Auzisem eu ceva de cupru si uite acum imi confirmi si tu ca e o metoda buna antimana.

  8. svetlana/phlox zice:

    asa e Alexa, citeste pe hobby 😉

  9. florina zice:

    interesanta chestia asta cu firul de cupru .vorba dorinei cum se face sa incercam si noi sa nu mai dam cu atatea chimicale

  10. ion zice:

    lasati teoriile cu firul de cupru ..protectia culturii se realizeaza d zeama bordeleza .stropiri preventive la 12=14 zile

  11. gaby zice:

    rosiile mele au inceput sa aiba gogonele si au crescut pana la al 4 nivel iar acum s-au patat frunzele le-am rupt si le-am tratat cu zeama bordeleza de 2 ori si topsin amestecat cu dithan va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat cum sa opresc patarea frunzelor si cu ce sa tratez rosiile va multumesc

  12. iulianasandu zice:

    Buna seara si eu am o problema cu rosiile mai exact,la suprafata nu se vede nimic dar in momentul cand tai rosia pe jumatate dai de o albeata care inconjoara miezul la altele se innegresc in jumatate,nici pe departe nu o sa spui ca aceste legume sunt bolnave efectiv si mai pe scurt trebuie sa aruncam toate rosiile ptr ca nu sunt bune de nimic ptr ca nu au nici un gust.ma gandesc sa nu fie ceva din sol,din apa dar sa nu fie vreo ciuperca luata de la rasadurile cumparate din piata ptr ca daca stai bine si te gandesti nici nu stii ce cumperi,daca se poate as vrea si eu un sfat ptr ca nu stim cu ce sa le mai stropim ptr a stopa aceasta boala,interesant este ca a aparut de anul trecut pana anul trecut nu am avut nimic cu aceste plante de rosii.Prima data am crezut ca este putregaiul cenusiu dar nu este.Multumesc si astept un raspuns.

  13. amariei iulica zice:

    am o mare problema cu rosiile din solar……se incretesc frunzele nu am idee ce tratament trebuie sa folosesc

  14. Olga zice:

    Se pare ca anul acesta rosiile mele au adunat toate bolile posibile. Le-am stropit pana acum de 4 ori cu tot felul de solutii, pe care ni le-a recomandat phytofarmacistul, dar tot degeaba. Acum m-am uitat pe pozele postate si descrierea bolilor si le-am recunoscut pe toate: incretirea frunzelor, patarea galbena si maronie, patarea legumelor, uscarea frunzelor….eu cred k anul acesta de vina sunt ploile abundente 😦 . Precizez ca la mine totul a inceput cu ardeii. Au patit exact la fel ca si rosiile!!!! ( , insa in urma tratamentelor ardeii au raspuns pozitiv, si acum si-au mai revenit, mai au frunze putin crete, dar nu se compara cu ce a fost. Castravetii, saracii, au patit la fel, si fasolea :(. Am stropit si copacii, ca si aia s-au patat la frunze si s-au incretit. Va rog sa spuneti cine si ce a incercat anul acesta si ce a mers.
    Va multumesc anticipat

  15. Exista metode noi de prevenire a bolilor la tomate.
    Una din ele am citit-o intr-o revista ” Practic idei pentru casa gradina si apartament.”
    Metoda consta in efectuarea unor gropi(te) in locul de plantare si oparirea (cu apa fiarta)
    a pamantului inainte de plantarea rasadurilor. In felul acesta se distrug sporii ciupercilor.
    Un tratament preventiv de mare eficienta este de asemenea stropirea cu ingrasamantul foliar Humusil .
    Plantele tratate cu HUMUSIL au un sistem imunitar mai puternic, germinare rapidă, sistem radicular mai bun şi mai puternic, mai bună reţinere a umezelii în plante, înmugurire accelerată, creştere mai rapidă şi rezistenţă la diferite bacterii şi fungi dăunători. Îngrăşământul HUMUSIL reduce conţinutul de nitraţi din fructe şi legume, blochează absorbţia de metale grele de către plante, creşte conţinutul de fructoză, proteine şi vitamine. HUMUSIL Sulf, este deosebit de eficace contra manei tomatelor şi a viţei de vie.
    Pentru mai multe amanunte vizitati :
    http://humusil.blogspot.ro/2013/06/totiul-despre-humusil.html

  16. melania zice:

    multumim pt articol si pt osteneala .Si rosiile mele din solar au inceput sa se innegreasca pe la tulpini le-am stropit astazi cu o solutie pt mana

    • bobirica mircea zice:

      In situatia cand tulpinile rosiilor se pateaza cu pete negre cea mai buna si sigura metoda este aplicarea cu o pensula pe tulpina rasadului de pasta de var, ca si cum ai varui un perete, o singura data si planta i-si revine miraculos.Aceasta metoda eu am aplicat-o si a avut succes.Pentru prevenirea manei, a diverselor boli stropiti o data pe saptamana cu o solutie compusa din 90%apa si 10% lapte dulce de vaca, lapte luat chiar si din comert, protectie garantata si ecologica a tomatelor !

  17. TThe Reaper zice:

    bun material, eu pentru mana si patarea cafenie o sa folosesc polyram, sper sa mearga. Apropo daca deja au dat bolile cam greu scapi, in horticultura cel mai bun tratament este preventia.

  18. Leonte Maranda zice:

    Am cultura de rosii , vinete , ardei , in gradina si in solar . Am stropit cu solutie diluata din macerat de urzica si pelin . A dat rezultate , nu am mai folosit chimicale , am fost multumita de recolte si daunatrii mi-a ocolit gradina !

Lasă un comentariu