Este o floare absolut spectaculoasa! Daca o puteti cultiva in gradina si sa arate ca in pozele de mai jos, atunci bravo voua! ! Orice gradinar s-ar mandri cu o asemenea frumusete in gradina, chiar si cei experimentati. De asemenea, nu oricine se avanta sa cultive delphinium, pentru ca este destul de pretentios. Dar eu cred ca merita orice efort si oricate incercari de a-l cultiva.
Am incercat si eu acum cativa ani cu niste seminte din comert. Mi-a iesit asta:
desi pe punga de seminte aratau fain de tot, ca in pozele de mai jos.
Ori semintele n-au fost de calitate, ori solul din gradina mea nu se preteaza la aceasta floare magnifica, ori mai degraba eu sunt cea care n-a stiut cum sa procedeze. Asa ca anul asta am sa-mi incerc iarasi norocul cu niste seminte de delphinium si binenteles ca am sa va tin ca curent cu ce-am sa fac.
Citeam undeva ca exista soiuri de delphinium peren, ori al meu e clar anual . Avantajul la acest soi, al meu, este ca se autoinsamanteaza foarte usor si din cateva fire obtinute din rasaduri acum trei-patru ani, in anii urmatori au iesit din pamant prin cele mai neobisnuite locuri
Iata ce mai scriu altii despre delphinium:
How to Grow Delphiniums
– with tips on planting, growing, staking and cultivation
By Adrianne Lake
Delphiniums are tall, enchanting blooms with a unique form that come in many vibrant colours. They have become a permanent cottage fixture in England, and it is no wonder since they have been hand-pollinated and carefully selected for quality and flare in England since the early 20th Century. Another name for Delphinium is „Larkspur”. These beautiful blooms add a touch of grace to any garden and make a wonderful bouquet of cut flowers that will last about seven days in a vase.
Delphiniums are often six to eight feet tall, but also come in dwarf varieties of about two feet tall. Dark green foliage is topped with upright, showy flowers. They have bold blooms of the three primary colours-red, blue, and yellow, as well as many blends and combinations. The flower itself has five sepals with three or four petals in the middle (commonly called „a bee”). Biennial and annual delphiniums are available, although perennials are the most common. Delphiniums prefer moist, cool places and blooming occurs in late spring.
Planting Delphiniums
Delphiniums grow best in full sun (six hours a day) away from wind, a like a lot of water in the summer. Be sure to plant in the spring. They can be grown in most soils with good drainage as long as it is fertile and nutrient rich.
Be careful when choosing a spot for delphiniums, as they are not easily moved.
Start with a good, fertile flowerbed and dig a hole twice the size of the plant pot and work in some bonemeal. Place the plant in the hole so the foliage is at ground level and recover with dirt, making sure the plant is positioned firmly. Water immediately and then daily until the plant has settled in.
Delphiniums should never be dry. Mulching may help retain water. Place delphiniums one to three feet apart.
Staking Delphiniums
You will need four bamboo cranes about four feet high for each plant, and some twine. You will find that many bamboo cranes will blend in with the colour of the stems. Make sure your delphiniums are thinned at least two feet high. Insert four bamboo cranes around the plant to form a square. Make the first tie about a foot off the ground to the stem of the plant. It is crucial to tie the stems, and not the tower of flowers. Make the second tie just below the flower spike, about two feet from the ground. If done properly, staking should not be obvious.
Delphinium Cultivation Tips
- Pitfalls of germinating seeds include soaking the soil too much, attempting to grow old seeds, and planting the seed too deeply.
- Thinning delphiniums annually is a must or the plant will exhaust itself blooming.
- Cut all foliage and stems to ground level in the fall.
- Slugs, snails and caterpillars love to feast on delphiniums. Try a bait, pick them off, or try sprinkling with cayenne pepper or cayenne pepper tea after every rainfall to deter them.
- Remove hollow staking canes over winter so that pests can’t live in them until spring.
- Make sure your soil has good drainage because waterlogged soils will cause the crowns to rot away.
- In the spring, apply some well-rotted compost around the plant followed by a layer of mulch. Alternatively, simply apply a well-balanced fertilizer.
- After the first frost you may want to cut the stems back about two inches above ground level.
- Divide mature and established plants every three years in the springtime.
- Planting delphiniums in groups of three will be eye pleasing. Keep the groups two feet apart.
Flori de o eleganta desvarsita!
exact asa a aratat si delphiniumul semanat de mine. dar nu cred ca e vina noastra. anul asta am comandat de la sieberz rasaduri de dephinium peren. sper sa arate exact asa ca in poze. imi doresc asta foarte tare, e o floare superba.
Si eu oftez de mult dupa ea!
Bafta, Zephirine!
Ca veni vorba, te-ai gandit sa-ti reactivezi blogul? 😉
delphium pe care l-am cumparat noi e delphium consolida, cel comandat la siebertz e delphium pacific, nu e chiar acelasi lucru si sper ca sunt pe calea cea buna.
chiar zilele trecute ma gandeam la blogul meu – fostul – si ma gandeam de cata consecventa e nevoie (pasiune?) pentru un blog si te apreciez foarte mult pentru blogul tau. pana acum nu am realizat ce inseamna sa ai un blog.
Multumesc pentru aprecieri, Zephirine!
Inseamna ca te mai gandesti, da? La blogul tau!:D
Cautati plant-shop pe google.este un domn in Sacele care il cultiva pentru vnzare.Domnul Mate Levente.Nu il vinde scump(5 lei-rasad).Eu am cumparat si arata….mai bine ca in fotografii!!!!!!!!!!!!!
Dupa ce a inflorit,mi-am pierdut timp bun numai sa il admir.
Fara niciun dubiu semintele au fost de bai! La valoarea ta nu incape indoiala ca le vei da de capat si vom vedea niste tufe mai frumoase decat pe ambalajele lor. Bafta!
Esti tu draguta si ma incurajezi, dar cred ca va trebui sa fac rost de o tufa de delphinium, caci semintele nu dau rezultatele scontate. Si… Coffee, sunt un gradinar amator, valoarea mea sta in pasiune si entuziasm! 😀
Si eu cultiv de cativa ani nemtisorul. Nu l-as categorisi ca fiind pretentios.
L-am combinat cu galbenele si au format un „colt”de vis. Trebuie rarit,sapat bine,fertilizat si astfel cresc peste la 1metru,fapt pentru care se recomanda si tutoratul. Am oprit si seminte, in caz ca nu imi apar,dar am vazut ca deja au iesit cateva plantute. Totusi am sa mai fac si niste rasaduri,sa fie acolo.
Mai vorbim.
Vasi, cred ca nemtisorul e una, iar delphinium , alta. Dovada, pozele! Eu vreau delphinium, ca nemtisor am peste tot, s-a raspandit ca buruienile, dar arata ca ruda saraca a delphinium-ului.
Pingback: Trafic cu Hituri (runda 56) « Blogul lui Teo Negură
hehe,cum ne sincronizam noi doua 🙂
Tocmai ce am facut o comanda de seminte,printre care si de Delphinium,ca m-am indragostit de ele.Eu am comandat perene,aproape de toate culorile,din cele care cresc inalte de pana la 2 metri.De aici: http://www.swallowtailgardenseeds.com/perennials/delphinium.html
daca imi ies,iti dau si tie la toamna 🙂 Te pup
Saru’mana!
Victoria, ti-as da cu mare placere, stii ca toate retetele mele, bune-rele, le pun pe blog. Aici insa e ceva mai complicat si am sa-ti spun si de ce.
1. In primul rand nu stiu ce am facut acolo, adica pana nu m-oi spala cu el nu-ti pot spune daca am facut o treaba buna sau nu. Sapunul nu e chiar ieftin de facut si ca sa-l arunci la gunoi ar fi pacat, mai ales pe praful asta…
2. Ca sa fac ce am facut am citit vreo trei zile la rand, pe vreo douazeci de site-uri, pentru ca nicaieri nu gasesti informatia completa, sunt atatea si atatea amanunte de care trebuie sa tii seama, daca vrei sa nu dai rateu. Apoi, unele informatii se contrazic, deci cea mai buna, singura solutie este sa incerci singura si sa inveti din propriile greseli. Eu am aruncat la tomberon o sarja si inca nu stiu de ce am ratat-o! Aici nu mai este vorba despre cantitati ci despre un intreg proces tehnologic, pe care se pare ca daca nu-l respecti intocmai, nu-ti iese nimic. Inca ma documentez si in fiecare zi mai descopar ceva nou si ma minunez. Apoi iti trebuie anumite scule, unele se gasesc, altele ti le faci singura, deci e foarte mult de scris.
Sfatul meu este ca mai intai de toate sa citesti site-uri din Romania si mai ales din SUA si Canada, aia sunt chiar pasionati de facutul sapunului in weekend! 😀
Curaj si bafta!
oare de ce,de cate ori intreb pe cineva de reteta sapunului bio,primesc acelasi raspuns?? 😦
Tocmai ce ti-am spus! Ti-am spus cum am facut: am citit si in final m-am oprit la o reteta. N-a mers din prima, am adaugat ceva de la alta, apoi mi-am dat seama ca nici a doua nu spunea mare lucru si tot asa. Poate anul viitor voi fi in stare sa pun fara frica o reteta pe blog.
Pingback: Udrea vrea sa il schimbe cat mai repede pe Boc « Hai ca se poate!
E chiar o floare frumoasa, mie cel mai mult imi place acea culoare violet, e linistitoare si-mi vesteste primavara…
Care nu mai vine!!