M-am inscris in Asociatia Amicii Rozelor !

Doar stiti cat de mult imi plac trandafirii, asa ca sa nu va mire ca azi am trimis o cerere de adeziune in asociatia sus-amintita! Eu ma mir ca n-am facut-o pana acum, caci stiam de existenta acestei asociatii si de dl.  Stefan Wagner de ceva vreme. Dar stiti ce m-a determinat s-o fac? Chiar domnul Wagner, presedintele asociatiei si creatorul a catorva zeci de trandafiri in Romania.

Aseara ma uitam pe net la niste filmulete cu Radu Beligan si dintr-una intr-alta, am ajuns la emisiunea Profesionistii , a  Eugeniei Voda. M-am uitat la Rebengiuc, la Liiceanu ai uite asa am ajuns la Herr Wagner! Va recomand sa vizionati filmul respectiv, este o extraordinara lectie de viata a unui  adevarat patriot roman  ( desi de alta etnie decat cea romana), un pasionat de flori si natura, de viata in general, un om demn, tenace si un extraordinar profesionist. Eu una il consider un artist, in definitiv , creeaza frumusete, produce emotii celor care-i privesc trandafirii, trandafirii al caror compozitor este…

Asociatia are sediul in Cluj, dar are filiale in alte cateva orase mari, in special in Banat si Ardeal ( de ce nu ma mir?). Cotizatia anuala este simbolica, dar membrii asociatiei beneficiaza de avantaje pe care le veti gasi enumerate pe site-ul asociatiei.

Creator a 40 de soiuri de trandafiri, cercetătorul este de trei ani vicepreşedintele Federaţiei Mondiale a Societăţilor de Roze.

S-a născut acum 77 de ani în comuna Unirea din judeţul Alba, într-o familie de horticultori. Familia deţinea o mică pepinieră de pomi fructiferi şi trandafiri, unde, de mic copil, a învăţat să îndrăgească această meserie. „Noi eram o familie de horticultori. Tata, mama, bunicii, mătuşile, unchii, toţi erau implicaţi într-un fel în horticultură. Aşa că eu am urmat vocaţia familiei”, spune Ştefan Wagner.

A învăţat meserie de la bunicul său
Tatăl său a murit imediat după război, în 1946, forţându-l pe tânărul Wagner să abandoneze liceul. „M-am dus la lucru la pepiniera din Aiud, la practică”, îşi aduce aminte Ştefan Wagner.  Timp de doi ani, a fost ucenic sub conducerea bunicului său, care a fost grădinar-şef aici între 1908 şi 1948. „Bunicul a fost mentorul meu. Un austriac mărunt, de 1,58, dar foarte exigent şi care cunoştea toate secretele meseriei deşi nu avea pregătire superioară. Am învăţat foarte mult de la el şi niciodată n-am să fiu în stare să-i mulţumesc”, spune clujeanul.

Anii de facultate, dificili
După cei doi ani de practică la pepiniera din Aiud, s-a înscris la Şcoala Tehnică Horticolă din Odorheiul Secuiesc, pe care o absolvă ca premiant. În 1951 este admis la Facultatea de Horticultură din Bucureşti. „Era singura facultate de horticultură din ţară, iar agricultura nu mă interesa. La facultate a fost destul de greu, pentru că nu cunoşteam bine limba şi pe parcursul facultăţii am reuşit să învăţ bine limba română”, spune Ştefan Wagner, care cunoaşte limbile maghiară, germană, engleză şi la un nivel mediu, franceza.

După absolvire, în 1956, a ajuns la Staţiunea Pomicolă Cluj la chemarea directorului Rudolf Palocsay. „Aici am lucrat 41 de ani, până în 1997, când m-am pensionat”, îşi aduce aminte Ştefan Wagner. Şi astăzi mai are colaborări cu colegii de la staţiune, pe care îi mai vizitează din „două în două săptămâni”.

Doctor în agronomie
Prin studiile sale din domeniul pomiculturii a redus durata de creare a portaltoilor vegetativi, lucrare pentru care a primit în 1971 titlul de doctor în agronomie. Marea sa iubire este trandafirul, de-a lungul timpului creând, singur sau în colaborare, 40 de soiuri. Printre acestea, „Foc de tabără”, „Auriu de Cluj”, „Rosagold”, „Nobilia” sau „Rosadora”.

În 1968 a participat în Anglia la Conferinţa Internaţională a Rozelor. Aici s-au pus bazele Federaţiei Mondiale a Societăţilor de Roze, România devenind membru fondator prin prezenţa sa. Atunci a făcut parte din delegaţia care a fost prezentată reginei-mamă Elisabeta a Marii Britanii. În decembrie 1990 a înfiinţat Asociaţia Amicii Rozelor, care are azi peste 1.400 de membri din ţară şi străinătate. A participat la toate congresele mondiale de roze, fiind ales în urmă cu trei ani vicepreşedinte pentru Europa Centrală şi de Est al Federaţiei Mondiale a Societăţilor de Roze. „Între 15 iunie şi 2 iulie voi participa la Vancouver la cel de-al XVI-lea Congres Mondial al Rozelor din 2009. Dacă voi fi propus, s-ar putea să fiu încă trei ani vicepreşedinte. Atât e maxim, două mandate”, spune clujeanul.

Ce-i place
„Îmi place să schiez, să înot, iar pentru restul, nu mai am timp. Îmi place jazzul vechi şi să fac fotografii. M-am ocupat cu fotografia în decursul înregii cariere”, spune Ştefan Wagner.

Ce nu-i place
„Nu-mi place că la noi se plăteşte nemunca în mod foarte legal şi birocraţia excesivă, unde excelăm. Consider că ceea ce s-a întâmplat cu agricultura de la noi din ţară este un act criminal, având în vedere că o treime din ţară se ocupă cu agricultura”, spune Ştefan Wagner.

Profil
Născut: La 1 februarie 1932, în comuna Unirea, judeţul Alba

Studii: Facultea de Horticultură, Bucureşti. Doctor în agronomie

Experienţă: Staţiunea de Pomicultură Cluj, Preşedintele Asociaţiei Amicii Rozelor

Familie: Văduv, un băiat şi un nepot (www.adevarul.ro)

Citeşte şi ce părere are despre Cluj-Napoca

Despre Alexandra

Economista, salariata la stat, pasionata de gradinarit si de sapunarit
Acest articol a fost publicat în Trandafiri și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

15 răspunsuri la M-am inscris in Asociatia Amicii Rozelor !

  1. maryanne zice:

    felicitari !!!!de acum o sa stii si mai multe despre trandafiri.Si eu il admir pe acest domn,datorita faptului ca iubeste trandafirii.

  2. Mariana zice:

    Mi-a facut placere sa citesc despre UN OM DE VAZA,atit de important!
    Multumesc Alexandra!

  3. zephirine zice:

    ai facut foarte bine ca te-ai inscris in asociatie. ai luat si cartile dlui Wagner? daca nu, nu ezita iar daca deja le ai, stii despre ce vorbesc. in literatura noastra nu vei gasi ceva mai bun.

  4. ilincaotgramesti zice:

    He, he, he! Desi nu am trandafiri decat simbolic, sunt mai demult membra a acestei asociatii. De ce? Din cauza pentru ca si deoarece l-am cunoscut pe Dl. Wagner in emisiunea … Eugeniei Voda. Mi-am dorit foarte tare sa pot ajuta cat de putin. Oamenii de o astfel de calitate sunt din ce in ce mai putini si fara inlocuitori. Si am zis: macar voi plati cotizatia si voi cumpara cartile.

    Sa fie intr-un ceas bun Alexandra.

  5. Constantin zice:

    Daca tu zici ca e de bine, atunci eu te felicit.

  6. Banica Mihaela zice:

    Buna,

    Sunteti draguti sa imi spuneti si mie unde gasesc cei mai buni si parfumati trandafiri de dulceata pentru a ii cumpara?

    Totodata ma intereseaza mov, lila, albi care sa infloreasca tot anul precum si Faimosul Osiria cel grena cu alb mai exact are marginile grena si rasucite si interiorul alb.

    Multumesc de ajutor.
    Mihaela Banica

  7. hortensia zice:

    Iubesc toate florile , iubesc trandafirii.Am nume de floare, sunt nascuta in luna florilor . L-am indragit pe domnul Stefan Wagner din emisiunea d-nei Eugenia Voda .Este un PROFESIONIST. Pacat ca astfel de oameni minunati, ( asemenea flori) care pun suflet in ceea ce fac, traiesc undeva intr-o lume a lor minunata,necunoscuti iar noi cunoastem numai gunoaie.
    As vrea sa-l intilnesc pe domnul S.W.cu intreg colectivul de iubitori de frumusete. Cata pasiune,cata dragoste,cata frumusete!Felicitari!

Lasă un comentariu