5 mai 2010

Am reusit sa inserez o poza, dupa ce ieri m-am chinuit toata dupa-amiaza.Este intrarea in curte, unde am cativa trandafiri de care sunt foarte mandra. Poza este de anul trecut, acum abia au infrunzit, dupa iarna grea care a fost.Ca ce iarna grea am avut!Bietii mei trandafiri au degerat pana aproape de radacina, desi i-am musuroit bine de tot.Am taiat ramuri uscate pana jos de tot si mare teama mi-a fost ca i-am pierdut, dar au rezistat bietii de ei. Culmea, cel mai bine au rezistat cei pitici, cumparati din florarii in ghivecele.Anul trecut , prin mai, am primit un ghiveci cu un trandafiras galben si l-am plantat in gradina. S-a dezvoltat rapid, s-a umplut de flori si spre deosebire de cei mari, normali, care atunci cand este foarte cald afara nu mai infloresc, micutul galben a inflorit non-stop.In toamna anului trecut am plantat trandafiri asa-zisi standard, aceia altoiti pe vergele de salcie, sau alt lemn si desi i-am invelit cu saci si paie, au degerat complet.Asta din cauza ca altoiul fiind deasupra pamantului este mult mai expus decat cei normali. Stiti cum au aparut acesti trandafiri? In perioada crinolinelor si a perucilor pudrate, doamnele de la curtea Frantei nu puteau mirosi trandafirii pentru ca isi agatau rochiile cu crinolina in spini . Atunci au dat ca tema gradinarilor sa faca niste trandafiri care sa poata fi mirositi fara sa te agati in ei. Asa au aparut trandafirii ” standard”.Cei mai spectaculosi trandafiri „pom” i-am vazut in Viena. Am fotografii cu ei, cand am sa invat sa postez imagini, am sa vi-i arat.Binenteles ca gerul de asta iarna nu a iertat nici butasii de trandafiri pusi sub sticla.Din 40, cred ca s-au prins 7-8.

Cred ca cele mai iubite flori sunt de departe trandafirii.Au tot ce le trebuie: sunt frumosi, au miros, cresc in tufe, fac multe flori ,sunt foarte multe soiuri, au viata lunga si se ingrijesc relativ usor.Cand aveti timp uitati-va pe www.davidaustin.com. O sa gasiti acolo , printre altii, trandafirii englezesti,cei mai nobili trandafiri din cate soiuri exista. Din pacate la noi nu se prea acomodeaza acesti trandafiri, sunt foarte sensibili, nu suporta caldurile sufocante de pe aici. Poate in zonele de munte s-ar simti mai bine, dar la campie sufera. Am si eu unul, semiagatator, rosu.Nu este extraordinar, dar are cel mai puternic miros dintre toti trandafirii mei.

Cel din poza, din spatele muscatelor se numeste Just Joey. Infloreste abundent in mai-iunie, dupa care o lasa mai moale pana prin septembrie cand iar innebuneste.Pe langa culoarea orange pastel, are si un miros deosebit. Toamna trecuta l-am mutat de acolo pentru ca statea langa un molid, iar coniferele nu se impaca deloc cu nimeni, le trebuie spatiu serios.

Ingrijirea trandafirilor incepe primavara devreme, cand inca nu le-au dat mugurii, sau daca le-au dat sunt mici, cu taierea.Trandafirii normali trebuie tunsi pana la o inaltime de 50-60 cm deasupra pamantului.Daca sunt uscati, degerati, cum au fost anul acesta, se taie pana cand nu mai exista parti uscate, cu riscul de a-i taia pana aproape de altoi.Apoi sapati usurel de jur imprejur, stropiti cu piatra vanata cat inca nu le-au crescut mugurii.Se mai stropesc daca e cazul impotriva musculitelor care se aduna pe boboci ,cu insecticid .Toamna nu se fac taieri, pentru ca degera mai usor;cel mult se scurteaza daca au crescut prea mult in timpul verii. Trandafirii agatatori nu se tund, decat daca au degerat. In rest se „lumineaza „putin prin taieri usoare.

Maine voi avea mai mult timp sa intru in detalii „tehnice” si sper sa pun si niste poze. Mai studiez diseara ( sa vedem ce-o iesi!)

Uite ca mi-a mai reusit una!! Bucurie mare!

Alexandra

Despre Alexandra

Economista, salariata la stat, pasionata de gradinarit si de sapunarit
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la 5 mai 2010

  1. Pingback: 5 mai 2012-sau doi ani de blog « Gradina visata

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s